Η Επίτευξη του Φοίνικα

phoenixΔημιουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη

Σκηνική ανάγνωση / Work In Progress

23 & 24.05.2016, 21.00΄| Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από τις 16 Μαΐου 2016 η συγγραφέας / σκηνοθέτρια Clémence Weill είναι η φιλοξενούμενη καλλιτέχνις. Μαζί με τον συγγραφέα Γιάννη Μαυριτσάκη και τo συνθέτη Γιώργο Πούλιο θα δημιουργήσουν μια σκηνική ανάγνωση του έργου Η επίτευξη του Φοίνικα του Γιάννη Μαυριτσάκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Τελετή απονομής των βραβείων βιβλίου Public 2016

publicΤα βιβλιοπωλεία Public διοργανώνουν για τρίτη χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου Public!

Τιμώμενη χώρα η Γαλλία

24.05.2016, 19.30 | Θέατρο Παλλάς

Οι υποψηφιότητες φέτος μετρούν 2.000 βιβλία, 1.300 συγγραφείς, 150 εκδότες και 8 μεγάλα βραβεία. Τα Βραβεία Βιβλίου Public 2016 είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα στον οποίο «κριτική επιτροπή» είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες. Όλοι οι φίλοι του βιβλίου έχουν την ευκαιρία από τις 15 Μαρτίου έως τις 22 Μάιου να αναδείξουν μέσα από τις ψήφους τους αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς για τη χρονιά που πέρασε.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Pierre Lemaitre στην Αθήνα

lemaitreAlex απο τις εκδόσεις Μίνωας

25.05.2016, 21.00 | Public Café Σύνταγμα

Το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Pierre Lemaitre, Αλέξ, με το οποίο ο συγγραφέας καθιερώθηκε στην αστυνομική λογοτεχνία κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας.

Διαβάστε Περισσότερα

Νύχτα Ιδεών: Ήθος και Ηθική

ethiqueΑνάγκη για στοχασμό και ανταλλαγή

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

27.05.2016, 19.00΄- 03.00΄ | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Μετά την επιτυχία που γνώρισαν οι δύο πρώτες νύχτες της φιλοσοφίας, αφιερωμένες στον Λόγο και κατόπιν στον Βίο, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει αυτή την πρωτοβουλία έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός κοινού ιδιαίτερα ανοιχτού στα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Gilles Kepel

jihadΤο Τζιχάντ στην Ευρώπη

30.05.2016, 18.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos, IFG

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας διοργανώνει μια διάλεξη του γάλλου πολιτικολόγου και διεθνώς αναγνωρισμένου αναλυτή του Ισλάμ και των ισλαμιστικών κινημάτων Gilles Kepel.

Ο Gilles Kepel είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού - Sciences Po. Έχει επίσης διδάξει στο New York University, στο πανεπιστήμιο Columbia καθώς και στο London School of Economics.

Διαβάστε Περισσότερα

H περιφρόνηση του Jean-Luc Godard

cineclubΤο μηνιαίο σινεφίλ ραντεβού συνεχίζεται!

Κύκλος «Ciné-club»

02.06.2016, 21.30 | Γαλλική  Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Μετά από τις τρεις πρώτες διοργανώσεις της αρχής της φετινής χρονιάς, το Ciné-club συνεχίζεται τον Μάιο και τον Ιούνιο και σας προτείνει να (ξανα)ανακαλύψετε μία κλασική γαλλική ταινία σε σχέση με την Ελλάδα, μέσα από την Οδύσσεια, την κινηματογραφική επικαιρότητα στη Γαλλία και κυρίως τον εξαιρετικό χώρο της προβολής: τον κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Η προβολή είναι αφιερωμένη στην ταινία Η περιφρόνηση (1963) του Jean-Luc Godard βασισμένη στο μυθιστόρημα του Alberto Moravia που δημοσιεύτηκε το 1954.

Διαβάστε Περισσότερα

Andreï Makine: Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς

makineΚύκλος «Η λογοτεχνία πέρα μακριά»

07.06.2016, 19.00΄| Βιβλιοθήκη Οctave Μerlier - IFG

Κάθε δύο μήνες σας προτείνουμε να συναντήσετε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες.

«Μήπως μας το διάβασε πρώτα στα γαλλικά και το μετέφρασε μετά ή έκανε κάποια περίληψη;
Ή ήταν άραγε ένα κείμενο στα ρώσικα; Δεν θυμάμαι πια. Δεν συγκρατήσαμε εκείνο το βράδυ ούτε τον τίτλο του μυθιστορήματος, ούτε και το όνομα του συγγραφέα. Ζούσαμε στην εκτυφλωτική λάμψη των εικόνων που είχαν ξαφνικά πλημμυρήσει το ξύλινό μας σπιτάκι...»
Au temps du fleuve Αmour
Le Félin, 1994 – Gallimard, 1996

Διαβάστε Περισσότερα

Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες»

nuitsenor2016Μετά απο το Παρίσι και την Ρώμη, τα καλύτερα μικρού μήκους έρχονται στην Αθήνα

07 & 08.06.2016 | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι «Χρυσές Νύχτες» υποδέχονται και φέτος τον Ιούνιο στην Αθήνα τις καλύτερες περσινές ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier | Lucien Hervé

Corbusier_cabanon09-29.05.2016 | Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

Οι φωτογραφίες του Lucien Hervé από τις καλοκαιρινές διακοπές του Le Corbusier στο μικρό Cabanon της Κυανής Ακτής, τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Le Corbusier για το Cabanon, και το Cabanon στη φυσική του κλίμακα, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και μια αντίληψη για την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό με την απλότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Πρόγραμμα βοήθειας για εκδότες του Institut français - Paris

(Διαφορετικό πρόγραμμα από PAP de l’Institut français d’Athènes - Jacqueline de Romilly!)
vivlio

Στα πλαίσια της πολιτικής για την υποστήριξη της μετάφρασης των Γάλλων συγγραφέων, το Institut français de Paris, ο πολιτιστικός φορέας του γαλλικού Υπουργείου εξωτερικών, ξεκινάει την δεύτερη για φέτος φάση του Προγράμματος βοήθειας για την αγορά δικαιωμάτων.

Οι αιτήσεις πρέπει να σταλούν μέχρι και την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας

Jeunesse InnovanteΚύκλος «Η νεολαία που καινοτοµεί»

16.06.2016, 19.00΄-22.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Όλο και περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα, στην Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται στην επιχειρηματικότητα με την επιθυμία να προτείνουν λύσεις για να επανασχεδιάζουν μια κοινωνία πιο συνεργατική, πιο αλληλέγγυα και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μετά την έναρξη του κύκλου «Η Νεολαία που Καινοτομεί» στις 4 Απριλίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αναδεικνύει τους επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών εγχειρημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανατρεπτικής καινοτομίας. Η βραδιά της 16ης Ιουνίου θα είναι αφιερωμένη στην κοινωνική καινοτομία. Η Γαλλία είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής καινοτομίας και αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό το πεδίο επιχειρηματικότητας θέλει να τιμήσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Διαβάστε Περισσότερα