Η Comédie-Française στην οθόνη

comedie_fraΤο σπίτι του Μολιέρου έρχεται σε μεγάλη οθόνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο!

Auditorium Theo Angelopoulos - IFG
23.10.2017, 20.00 ́ |
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Shakespeare
18.12.2017, 20.00 ́ |
Ο Μισάνθρωπος του Molière

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, η Comédie-Française θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μέσω του κινηματογράφου για να προσφέρει το κλασικό της ρεπερτόριο (σε μαγνητοσκόπηση, με ελληνικούς υπότιτλους.

Διαβάστε Περισσότερα

Οικοδόμηση της μνήμης | Maison d’Izieu

maison_d_izieuΚύκλος «Εκπαίδευση του σήμερα και του αύριο»

27.10.2017, 19.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Με αφορμή το Συνέδριο «Από την Ισπανία στο Λεβάντε: Βίος και Πεπρωμένο των σεφαραδίτικων κοινοτήτων»και στη συνέχεια των εργασιών του.

Πώς γράφεται η Ιστορία; Η Ιστορία αποτελεί απλά αντικείμενο μεταβίβασης ή συνεχή αναδιατύπωση του παρελθόντος που στρέφεται στο μέλλον; Πώς κληροδοτείται η ιστορική μνήμη; Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου; Ο καθηγητής Ιστορίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη της μνήμης του παρελθόντος και ποιό είναι αυτό; Ποια είναι τα περιθώρια μεταβλητότητας στην διδασκαλία της Ιστορίας στην περίπτωση τραυματικών γεγονότων; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της βραδιάς που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και σε εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε Περισσότερα

Πλατό Media 3

parole aux createursΗ δημιουργική πόλη

Κύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»

Το 2017 οι συναντήσεις «Πλατό Media» για τη δημιουργική πόλη ενθαρρύνουν συνεργασίες και κοινές δράσεις μεταξύ νέων δημιουργών στον τομέα της πολιτιστικής καινοτομίας.
Γιατί ο πολιτισμός σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα των στρατηγικών ανανέωσης των πόλεων, τόσο ως παράγοντας που κάνει πιο ελκυστικό το περιβάλλον όπου ζούμε όσο και ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.

Απευθείας μετάδοση με ταυτόχρονη μετάφραση στο www.ifg.gr και στο Twitter με το #IFGLIVE

06.11.2017, 19.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Νέες χρήσεις, συνεργατικοί και δημιουργικοί χώροι

Άραγε η δημιουργική πόλη δεν αποτελεί πρωτίστως έναν συμμετοχικό χώρο;
Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία στηριζόμενοι στη λογική της ανοιχτής καινοτομίας, των συνεργατικών δράσεων όπου η γνώση που παράγεται είναι διαθέσιμη σε όλους;

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Pierre Rosanvallon

RosanvallonΤα διακυβεύματα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα

Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»

07.11.2017, 19.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Τα πολιτικά καθεστώτα μας αποκαλούνται δημοκρατικά επειδή η νομιμότητά τους επικυρώνεται από τις κάλπες. Όμως οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι κυβερνώνται δημοκρατικά, αν η δράση των κυβερνώντων δεν υποβάλλεται σε σαφώς προκαθορισμένους κανόνες διαφάνειας, υπευθυνότητας, αξιολόγησης, λογοδοσίας, ανταπόκρισης καθώς και όταν δεν εισακούονται.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη

elytisΠαρουσίαση της έκδοσης με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού

09.11.2017, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η έκδοση Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, αποτελεί μίαν ιδιαίτερη ανθολογία, ποιητικού και πεζού λόγου του ποιητή σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά), όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής τού Ελύτη συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό, που συνοδεύουν την έκδοση σε δύο CD.

Διαβάστε Περισσότερα

Les réalisateurs - Δίκτυο τεχνών και εταιρειών

les-realisateurs-mazinnov10.11.2017 | Τεχνόπολις, Παλαιοί φούρνοι
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 01.11.2017

Τι κοινό έχουν οι καλλιτέχνες και οι επιχειρηματίες; Τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Πως μπορούν οι εταιρείες να υποστηρίξουν τους καλλιτέχνες και να συμβάλλουν στα καινούρια τους σχέδια; Το forum Mazzinov θα γιορτάσει την καινοτομία και τη γαλλοελληνική συνεργασία. Καλλιτέχνες και επιχειρηματίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη συνάντηση.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο Γάλλος καλλιτέχνης Fabrice Hyber και οι καλεσμένοι του θα συζητήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης και της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια ομιλιών που θα εμπνεύσουν το κοινό. Και ανυπομονούν να γνωρίσουν Έλληνες καλλιτέχνες για το ξεκίνημα ενός καινούριου συναρπαστικού προγράμματος στην Αθήνα…

Διαβάστε Περισσότερα

Ημερίδα «Έξυπνες πόλεις: από τον σχεδιασμό στην πράξη»

mazinnovVilles_IntelligentesΣημειώστε αυτή την ημερομηνία!

10.11.2017 | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Καινοτομίας MAZINNOV

Αντιπαραβολή απόψεων των οικονομικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών παραγόντων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις των έξυπνων πόλεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Φεστιβάλ πιάνου 2017

bellomΈνα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στον «βασιλιά των οργάνων»

11-26.11.2017 | Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πιάνο, αν και αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό.
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, διοργανώνουν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στον «βασιλιά των οργάνων».

Διαβάστε Περισσότερα

Mίστερ Κλάιν του Joseph Losey (1975)

CC_KleinΚύκλος «Ciné-club»

14.11.2017, 19.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Ο Mίστερ Κλάιν απηχεί τον κύκλο εκπαίδευσης, με άξονα την «ιστορική μνήμη» που οργανώνεται σε συνεργασία με το Maison d’Izieu, στις 27 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής του Παρισιού, ο Robert Klein, ένας Αλσατός που αγοράζει έργα τέχνης σε χαμηλή τιμή, βρίσκει σταλμένη στο όνομά του την εφημερίδα Τα εβραϊκά νέα, που διανέμεται μόνο σε συνδρομητές. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάποιος Εβραίος χρησιμοποιεί το όνομά του και αποφασίζει να ακολουθήσει τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν σε αυτόν τον άγνωστο.Διάλεξη του Jean-Pierre Sauvage

J P SauvageΑπό τη χημική τoπολογία στις μοριακές μηχανές

Κύκλος «CNRS»

28.11.2017, 19.00 ́ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων του CNRS, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε τον Jean-PierreSauvage, βραβευμένο με το Νόμπελ Χημείας 2016, για μια ξεχωριστή διάλεξη στην Αθήνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Αναζήτηση φωτογραφικού υλικού

ifa batiment1907 – 2018 │ Tο 2018, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζει τα 111 χρόνια του!

Προθεσμία υποβολής: 30 Νοεμβρίου 2017

Με την αφορμή αυτή, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 μια έκδοση που θα καταγράφει την ιστορία του Ινστιτούτου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Για την έκδοση αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο αναζητεί φωτογραφικό υλικό και σας προσκαλεί να συμβάλλετε σ’ αυτήν την προσπάθεια, εάν έχετε στην κατοχή σας φωτογραφίες του Ινστιτούτου, οποιασδήποτε στιγμής της ιστορίας του, ιδιαίτερα δε εάν έχετε εργαστεί στο Ινστιτούτο ή εάν υπήρξατε μαθητές του.

Διαβάστε Περισσότερα