• Πλατό media 3: Ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στον πολιτισμό
  • Μαθήματα Γαλλικών 2019-2020
  • 1η Εβδομάδα των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών  | 23-28.09.2019 | Αθήνα
  • Οι Δευτέρες είναι (p)arty! |  Axis Μundi
  • Επιμόρφωση στη Γραφή Σλαμ

Η πόλη του αύριο24 Ιανουαρίου 2012, 19:00

Αθήνα, μια πόλη προς « αναδόμηση »;

Στρογγυλή Τράπεζα


Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η Αθήνα. Για κάποιους θεωρείται συνώνυμο του χάους. Για κάποιους άλλους, είναι μία πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, όπου πολλά και σύνθετα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς αναμειγνύονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Εντούτοις, όλοι μας σχεδόν, θα συμφωνούσαμε, ότι τόσο η περιφέρεια, όσο και το κέντρο της Αθήνας, χρειάζονται  τώρα πιο πολύ από ποτέ μία αλλαγή που θα καθιστούσε την πόλη πιο γοητευτική, πιο καθαρή, πιο οικολογική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.
Υπάρχει άραγε κάποιος σχεδιασμός για την πόλη της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση ; Μπορούμε πράγματι, να λάβουμε υπόψη μας και να σεβαστούμε τις ανάγκες των κατοίκων αυτής της πόλης ; Μπορεί η Αθήνα, στα πρότυπα της πόλης του Λονδίνου, του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, να γίνει και αυτή «πόλη του κόσμου»;

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνές εργαστήριο αστικού σχεδιασμού «Urban Futures» αφιερωμένο στο Αθηναϊκό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

19 Νοεμβρίου 2011

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Ίλιον Αττικής

Παρουσίαση των προτάσεων διαμόρφωσης του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

60 φοιτητών που συμμετείχαν στο διεθνές εργαστήριο αστικού σχεδιασμού

«Urban Futures »

 

 

parkotritsi450

 

Το γαλλο-γερμανικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού «Urban Futures», που υποστηρίζεται από το Γαλλογερμανικό Ταμείο χρηματοδότησης πολιτιστικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών της Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής Paris-Malaquais, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Dortmund, επέλεξε, για τη φετινή χρονιά, να μελετήσει και να διαμορφώσει ιδέες και προτάσεις για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Σχολή αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, το Institut français d'Athènes

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

 

Oι προτάσεις των φοιτητών θα παρουσιαστούν το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, από τις 11.00', στο Πάρκο « Α. Τρίτσης» σε μια ανοικτή εκδήλωση για το κοινό.

Πρόγραμμα:

11:00 Χαιρετισμός από τον κ. Α. Άνδρου, μέλος του προσωρινού Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών Αττικής
11.10 Εισαγωγή: Πάνος Μαντζιάρας, Προϊστάμενος του Γραφείου αρχιτεκτονικής έρευνας του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού
11.30 Η κεντρική περιβαλλοντική σημασία του Πάρκου Τρίτση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Μητροπολιτικού Πεδίου της πρωτεύουσας, Κώστας Μοραΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
11.50 Ένα Πάρκο για τη φύση και τους Ανθρώπους:
Christa Reicher και Alexander Schmidt, καθηγητές πολεοδομίας των Πανεπιστημίων του Dortmund και της Εσσης.
12:10 Δυναμικές στρατηγικές ανάπτυξης των ελεύθερων μητροπολιτικών χώρων. Steven Melemis και Μarc Armengaud, καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris-Malaquais
12:30 Σύντομη Παρουσίαση των 15
projects από τους φοιτητές
13:00 Δημόσια συζήτηση

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση στο FLICKR

 

Ημέρα νερού

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2011, στις 20.0

Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

 

eau_site450
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Οργάνωση για τους Μεσογειακούς Υγροτόπους MedWet και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, παρουσιάζουν το αφιέρωμα «Υγρότοποι, Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Φιλμ».

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο παρουσιάσεις και δύο προβολές:

 

-          Οι πολιτιστικές αξίες των υγροτόπων από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA).

 

-          Προβολή του μικρού μήκους εθνογραφικού ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής «Παραδοσιακός Τρόπος Άρδευσης των Κατοίκων του χωριού Στρώμη».

Η ταινία αυτή αποτυπώνει μέσα από τις αφηγήσεις κατοίκων του χωριού το παραδοσιακό σύστημα  διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους καθώς και τη λαϊκή τους παράδοση και τεχνογνωσία

-          Η διαδικασία επιτόπιας έρευνας και κινηματογράφησης μιας εθνογραφικής ταινίας με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό και το νερό.

 

-          Προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ ιταλικής παραγωγής «She River: Συναντήσεις γύρω από τον ποταμό Πάδο».

Μια ταινία που συνδέει τη πορεία του Ποταμού Πάδου, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ιταλίας με τις ζωές των κατοίκων μικρών χωριών γύρω απ' αυτόν περιγράφοντας τις παραδόσεις και τους θρύλους τους, τις ιστορίες ζωής, τη σχέση τους με το ποτάμι, τις αλλαγές και την ρύπανση.

Το πρωί της 23ης Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις αποκλειστικά για μαθητές γυμνασίου και εκπαιδευτικούς  επιλεγμένων σχολείων :

-          παρουσιάσεις γύρω από το νερό, τους υγροτόπους, το ντοκιμαντέρ,

-          προβολή ταινίας,

διαδραστικό παιχνίδι.

Είσοδος ελεύθερη


Κηφισός: ο ποταμός της Αθήνας

cafebabelimg

Κηφισός: ο ποταμός της Αθήνας, απάντηση στην κρίση – ανάπλαση του ποταμιού
Πέμπτη 7 Ιουλίου, 19.00
Auditorium του Institut français d'Athènes

Τι συμβαίνει με τον Κηφισό;

Το Cafebabel Greece, η ελληνική ομάδα του cafebabel.com, του πρώτου πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού περιοδικού διοργανώνει ημερίδα με θέμα την ανάπλαση του Κηφισού.
Μπορεί άραγε ο Κηφισός να σώσει την Αθήνα;
Πώς μπορούν οι Αθηναίοι να αγαπήσουν το ποτάμι τους...ξανά;


ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Βασίλης Ζώτος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Πρόεδρος της British Graduate Society, BGS
Ντίνος Λάσκαρης, Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού
Γιώργος Κεραμιτζόγλου, δημοσιογράφος ΣΚΑΙ
Σπύρος Κάραλης, δημοσιογράφος
Yvonne Sennouf – Corinne Weber, δημιουργοί της καλλιτεχνικής διαδικτυακής πλατφόρμας MELD
Θα συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες: Άρης Κομνηνός και Χάρης Κρεκουκιώτης (πρόταση για την ανάπλαση του κτηρίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Μοσχάτο και για το μουσείο Κηφισού)


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

Ελίνα Μακρή, cafebabel.com Greece
Γιώργος Κοκκόλης, cafebabel.com Greece

Atelier AREP, οι αρχιτέκτονες του Grand Paris στην Αθήνα

Οι γάλλοι αρχιτέκτονες πολεοδόμοι Ανδρέας Αλεξόπουλος και Nicolas Buchoud από την AREP την θυγατρική των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν στο Συνέδριο “Riding out the storm– Socio-environmental metamorphosis”, την κοινή πρόταση που κατέθεσαν ως ομάδα με τον βραβευμένο με Pritzker αρχιτέκτονα Jean Nouvel για την αστική ανάπλαση του Παρισιού (Grand Paris).


Οι γάλλοι πολεοδόμοι θα συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις αστικές αναπλάσεις που διοργανώνει το περιοδικό RE+D (Real Estate & Development) στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου RE+D Business Forum που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στην ίδια ενότητα τις απόψεις τους θα καταθέσουν ο Έλληνας εκπρόσωπος της ΕΤΕπ στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα Jessica, κ. Χρήστος Κοντογιώργος, o αρχιτέκτων καθηγητής στο Harvard, Σπύρος Πολλάλης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Νίκος Ιωαννίδης.

O κ. Ανδρέας Αλεξόπουλος είναι καθηγητής αρχιτεκτονικής στις Βερσαλλίες και υπεύθυνος για το σχεδιασμό και ανάπτυξη σταθμών και αεροδρομίων. Τόσο η AREP, όσο και η Α2C (θυγατρική του γαλλικού ΟΣΕ για τη διαχείριση της εμπορικής λειτουργίας των σταθμών) έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί και υποβάλλει προτάσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.


Μια άλλη πρόταση από το «Μεγάλο Παρίσι» θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ομάδας του atelier Christian De Portzamparc, οικονομολόγος Didier Martin. O Christian De Portzamparc ήταν ο πρώτος γάλλος αρχιτέκτονας που τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker, ενώ έργα του κοσμούν εκτός από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, τη Νέα Υόρκη, το Ρίο και άλλες μεγαάλες πόλεις.


Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.


Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ered.gr.

 

REDBUSINESS_FORUM


Βιοποικιλότητα

 

bannerbiodiversite

Έκθεση «Βιοποικιλότητα: Έμβιος κόσμος, σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης»


Από 1η έως 29 Οκτωβρίου
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα τιμήσει τη βιοποικιλότητα. Η έκθεση του Ιδρύματος GoodPlanet, της οποίας πρόεδρος είναι ο Yann Arthus-Bertrand, μέσα από μια επιλογή 20 έργων γάλλων φωτογράφων ειδικευμένων στη φύση και στο περιβάλλον και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας, έρχεται να μας θυμίσει πως οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της βιοποικοιλότητας.

Επισκέψεις σχολείων κατόπιν συνεννόησης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προμηθευτούν παιδαγωγικό υλικό πριν την επίσκεψη.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 33 98 739/40.

Είσοδος ελεύθερη

Επιστημονικές συναντήσεις: «Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος»


Παρ’ όλο που η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει μόνο το 0,7% των ωκεανών της επιφάνειας του πλανήτη, η θάλασσα μας συνιστά μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας, συγκεντρώνοντας το 28% των ενδημικών ειδών, το 7% της πανίδας και το 18% της παγκόσμιας θαλάσσιας χλωρίδας. Ωστόσο, οι ακτές της ασφυκτιούν λόγω της αυξανόμενης ανθρώπινης συγκέντρωσης που οφείλεται στη δραστηριότητα 150 εκατομμυρίων κατοίκων και στη συρροή 200 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Η ασυγκράτητη αστικοποίηση, η υπερεκμετάλλευση των πηγών, η ναυσιπλοΐα και η μόλυνση απειλούν σοβαρά την ισορροπία και τον περιβαλλοντολογικό πλούτο της περιοχής.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 19:30
Auditorium, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ομιλητές:
-Ιωάννης Παντής, Καθηγητής Οικολογίας και Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-Thierry Gauquelin, Καθηγητής Οικολογίας, Πανεπιστήμιο de Provence (Aix-Marseille I)

Ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη

Σίνα 31, Αθήνα – τηλ. +30 210 3398 600

Τρίτη 12 Οκτωβρίου, 19:00
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Όθωνος 100, Κηφισιά

Ομιλητές:
-Gilles Bœuf, Πρόεδρος του Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 6 - Pierre et Marie Curie.
-Αργυρώ Ζενέτου, Διευθυντής ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη

Επισκεφθείτε επίσης την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 


culturesfrance

Μπορείτε να βρείτε την συναντήση στην ιστοσελίδας μας στο:


Επίσης, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο:

Κοσμικό ταξίδι για την κατανόηση του κλίματος

le_prince_des_nuages

Από τη γέννηση των άστρων στα νέφη του ουρανού: ένα κοσμικό ταξίδι για την κατανόηση του κλίματος
22 Σεπτεμβρίου
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου - 19.00΄
Ταυτόχρονη μετάφραση, είσοδος ελεύθερη

Στα πλαίσια των «Βραδιών Βιβλίου» που διοργανώνονται από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι εκδόσεις Καλέντη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Christophe Galfard, διάσημο συγγραφέα, αστροφυσικό και μαθητή του Stephen Hawking.
H πρωτότυπη παρουσίαση του C.Galfard γύρω από την αστρονομία και την οικο- λογία διοργανώνεται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καλέντη του νέου του μπεστ σέλερ, Ο πρίγκιπας των νεφών, που κέρδισε τρία βραβεία στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και αυτό του καλύτερου επιστημονικού βιβλίου για παιδιά, το οποίο απονέμεται από το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (2009).

Mentions légales - contacts - crédits © Institut Français de Grèce 2015 - Tous droits réservés
L' Institut français de Grèce est le service de coopération et d' action culturelle de l' Ambassade de France en Grèce.
Designed and developed by web-idea.gr