FFF20 - 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

FFF20 thumBΡαντεβού με τους αστέρες του κινηματογράφου

02-10.04.2019 | Αθήνα
11-17.04.2019 | Θεσσαλονίκη

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος που συνοδεύει εδώ και XX χρόνια την επιστροφή της άνοιξης, σας δίνει ραντεβού στις αίθουσες από τις 2 έως τις 10 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 11 έως τις 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2019

VisuelFrancophonie2019Από το 1979, οι γαλλόφωνοι των πέντε ηπείρων γιορτάζουν κάθε χρόνο γύρω από την 20η Μαρτίου, τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Στην Αθήνα, ένας επίσημος εορτασμός θα αναδείξει την δέσμευση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα θα διεξαχθεί επίσης σε διαφορετικά σημεία και περιοχές της χώρας.

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της Γαλλοφωνίας 2019!

12ο Ρεσιτάλ Λατινοαμερικάνικης Ποίησης

latinoΣτο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποίησης

22.03.2019, 19.30΄ | Αuditorium Theo Angelopoulos – IFG

Το ρεσιτάλ λατινοαμερικανικής ποίησης, για ακόμη μια φορά, θα εμπλουτιστεί και φέτος με την παρουσία της Ευρώπης.

«Η παγκόσμια μέρα Ποίησης αποτελεί την ευκαιρία να τιμήσουμε τους ποιητές, να αναβιώσουμε την προφορική παράδοση των αναγνώσεων ποίησης, να προωθήσουμε την ανάγνωση, τη γραφή και τη διδασκαλία της ποίησης [...]».

Διαβάστε Περισσότερα

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το παραφορτωμένο μου μυαλό»

hyperconnectes thumbnailΚύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί»

Σκηνοθεσία: Laurence Serfaty, 2016 - Διάρκεια: 52 λεπτά

26.03.2019, 19.00' | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει τη δεύτερη προβολή μιας ταινίας για την επιστήμη στις 26 Μαρτίου 2019 πάνω σε ένα θέμα που συνδέει δύο στοιχεία της καλής διαβίωσης: την υγεία και την πρόσβαση στην τεχνολογία. Η σύνδεση της προόδου, της υποστήριξης και της διευκόλυνση της καινοτομίας στον 21ο αιώνα, η καθολική πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας έχουν επίσης μια σκοτεινή πλευρά που πρέπει να εξεταστεί: αυτή της εξάρτησής μας από αυτά και της αλλαγής της ποιότητας ζωής μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάλεξη του Patrick Boucheron

boucheronΜεταξύ της Ελληνικής Αρχαιότητας και της εποχής μας

Κύκλος «Collège de France»

28.03.2019, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανανεώνουν το 2019 τη συνεργασία τους με το Collège de France, μοναδικό δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Γαλλία, χωρίς αντίστοιχό του στον κόσμο. Ο διαπρεπής αυτός θεσμός συγκεντρώνει, στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης, μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών οι οποίοι έχουν διακριθεί για την σπουδαιότητα των ερευνών τους, στον κλάδο των θετικών επιστήμων και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι διδακτορικές σπουδές στη Γαλλία

campus france thumbnailΚύκλος «Τα Rendez-Vous Campus France»

03.04.2019, 17.00΄| Αίθουσα Gisèle Vivier-IFG

Tο 42 % των διδακτορικών φοιτητών στη Γαλλία είναι αλλοδαποί. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Περισσότεροι από 400 Έλληνες είναι υποψήφιοι διδάκτορες στη Γαλλία. Πολλοί επωφελούνται από το Contrat Doctoral, μια σύμβαση τριετούς διάρκειας, η οποία παρέχει όλες τις κοινωνικές εγγυήσεις μιας σύμβασης εργασίας καθώς και ελάχιστη εξασφαλισμένη μηνιαία αμοιβή.

Διαβάστε Περισσότερα

Έκθεση «Έρωτες το καλοκαίρι»

elina belou thumbnailElina Belou - Κεραμικά

Έκθεση 18.03-10.04.2019 | Café - IFG

Εμπνευσμένη από το χρόνο που πέρασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα της κεραμικής Ελίνα Μπελού, η εγκατάσταση Έρωτες το Καλοκαίρι αποτελείται από μεγάλα περιδέραια κατασκευασμένα από πήλινα κομμάτια και επιχρυσωμένα με φύλλα χρυσού, κρεμασμένα στους τοίχους.

Η παρέμβαση, αυτή η χειρονομία, σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Έκθεση «Mεταναστεύσεις, σκάλες του κενού - από τη Λέσβο στο Καλαί»


elisa perrigueurΠίνακες και ακουαρέλες της Elisa Perrigueur

Οι Δευτέρες Είναι (P)Arty! | 15.04.2019 19.30' | Auditorium Théo Angelopoulos-IFG
Έκθεση | 15.04-10.05.2019 | Café του IFG

Τα τελευταία τρία χρόνια, η δημοσιογράφος Elisa Perrigueur έχει επικεντρωθεί στο θέμα της εξορίας και της διέλευσης στα ευρωπαϊκά σύνορα. Σημαδεμένη από τις σκηνές που βίωσε κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ της με θέμα τη μετανάστευση, συγκεκριμένα στη Λέσβο, αισθάνθηκε την ανάγκη να προσθέσει στα κείμενά της, την ζωγραφική. Αυτή η άλλη γλώσσα της επιτρέπει να αναπαραστήσει με διαφορετικό συναίσθημα και ένταση, τις ιδιαιτερότητες αυτών των συνόρων.

Διαβάστε Περισσότερα

Νύχτα ιδεών: Νύχτα της ευτυχίας

nuit bonheur thumb17.05.2019, από τις 18.30' | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Για την έκτη έκδοση της Νύχτας ιδεών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου, το περιοδικό Mouvement, το φεστιβάλ «Longueur d'Ondes» και την ομάδα Gavagai, θα συγκεντρώσει στις 16 και 17 Μαΐου, διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους, ποιητές, μουσικούς, φοιτητές, για να συζητήσουν για την Ευτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα