Σε τι απαντάει η βία του παιδιού;

diff_feb_18Κύκλος «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο»

27.04.2018, 19.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Από τον Freud και μετά, η ιδέα του παιδιού ως συμβόλου αθωότητας και αγνότητας έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Από το πολύμορφο διαστροφικό παιδί μέχρι τα παιδιά στρατιώτες ή, ακόμη, μέχρι τη βία στο σχολείο, τα παιδιά μας δείχνουν ότι προσπαθούν να κάνουν κάτι με αυτό που τα κατακλύζει και για το οποίο, πολύ συχνά, δεν έχουν να πουν τίποτα.

Διαβάστε Περισσότερα

Στην καρδιά του Μάη του ’68

1968Φιλίπ Γκρα

Έκθεση

Λάρισα (Δημοτική Πινακοθήκη), 12 Απριλίου (εγκαίνια) - 14 Μαΐου
Ιωάννινα - Φεστιβάλ Φωτομετρία (Αρχαιολογικό Μουσείο), 23 Μαΐου (εγκαίνια 26 Μαΐου) - 3 Ιουνίου
Πάτρα (Αρχαιολογικό Μουσείο), Ιούνιος (χωρίς ακριβείς ακόμα ημερομηνίες)
Ρόδος, Ιούλιος (χωρίς ακριβείς ακόμα ημερομηνίες)
Λέσβος, Σεπτέμβριος (χωρίς ακριβείς ακόμα ημερομηνίες)
Κρήτη, Οκτώβριος (χωρίς ακριβείς ακόμα ημερομηνίες)
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος (χωρίς ακριβείς ακόμα ημερομηνίες)

Αυτή η έκθεση 43 φωτογραφιών, του Φιλίπ Γκρα αποτελεί μια μαρτυρία των γεγονότων του Μάη 1968 στη Γαλλία, η οποία άλλοτε πηγάζει από την Ιστορία κι άλλοτε από τον μύθο. Στη διάρκεια των γνωστών διαδηλώσεων στο Παρίσι υπήρξαν πολλοί φωτογράφοι στην πρώτη γραμμή. Ο Φιλίπ Γκρα είναι απ’ αυτούς τους φωτογράφους που αποτυπώνουν, πέρα από τη στιγμή και τη χειρονομία, το σύμβολο και το νόημα εκείνης της περιόδου των καινοτομιών και των αμφισβητήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Γεωμετρίες

GeometriesLocus Athens

27.03-15.06.2018 | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έχετε αντικρίσει τους απέραντους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Υπάρχει θέση για τη σύγχρονη τέχνη σε ένα πανεπιστήμιο; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα κατάφυτη;

Η Locus Athens επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Διαβάστε Περισσότερα

Το 111 στον τομέα της δημιουργίας

residenceΓια τα 111 χρόνια του, το Γαλλικό Ινστιτούτο προσκαλεί καλλιτέχνες σε διαμονή να ασχοληθούν με τη μνήμη του μέλλοντος.

Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Ειρήνη Λιναρδάκη και Vincent Parisot

Η Ειρήνη Λιναρδάκη και ο Vincent Parisot έχουν σχηματίσει μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει τέχνη. Έχουν εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Κρήτης και συμμετέχουν τακτικά σε καλλιτεχνικά έργα και εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο. Στη διάρκεια αυτής της διαμονής θα δημιουργήσουν ένα έργο που θα εξελίσσεται όλο το 2018, ενσωματώνοντας τη συλλογική μνήμη του προσωπικού του Γαλλικού Ινστιτούτου και της εσωτερικής του γεωγραφίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Δομές υποδοχής του μικρού παιδιού στον κοινωνικό χώρο : Το Μεγάλο μας Σπίτι (Αθήνα) και το Πράσινο Σπίτι (Παρίσι) συνομιλούν

gerer18Κύκλος «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο»

04 & 05.05.2018 | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Στο πλαίσιο δύο στρογγυλών τραπεζών, Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί θα αναπτύξουν διαφορετικές όψεις του τρόπου με τον οποίο η υποδοχή του παιδιού, με την παρουσία του συνοδού του και σε μια ατμόσφαιρα προοδευτικής ανακάλυψης του άλλου, δημιουργεί τις συνθήκες μιας ήπιας πρωτογενούς πρόληψης. Το ντοκιμαντέρ Grandir à Petits Pas (Μεγαλώνοντας με Μικρά Βήματα - Jean-Michel Carré, 2011) θα παρουσιάσει μαρτυρίες των προσώπων υποδοχής και των επισκεπτών του Πράσινου Σπιτιού που σκιαγραφούν γλαφυρά το σκοπό και τη φιλοσοφία του.

Διαβάστε Περισσότερα

«Μάης 68 - Αναβιώνοντας τα γεγονότα 50 χρόνια μετά»

MAI 68Κύκλος προβολών ταινιών

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο του Μαΐου 2018, 21.00’ | Κινηματογράφος Άστορ - φουαγιέ

Ο Μάης του 68 παραμένει το κοινωνικό κίνημα που σημάδεψε την ιστορία της Γαλλίας στον 20ο αιώνα, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Μάης ’68 – οι διαδηλώσεις των φοιτητών ξεσπούν στο Παρίσι, ενώ αργότερα σε αυτές συμμετέχουν τόσο το εργατικό κίνημα όσο και όλος ο κόσμος στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

Διαβάστε Περισσότερα

Νύχτα της βραδύτητας

nuit de la lenteurΓια την πέμπτη κατά σειρά έκδοση της Νύχτας ιδεών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα Eleusis21 προσκαλούν, στις 18 και 19 Μαΐου, διανοούμενους, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες τοπίου, ερευνητές, δημοσιογράφους, ποιητές, φοιτητές, προκειμένου να συζητήσουν για τη βραδύτητα, με γέφυρα τη μουσική ως τέχνη του χρόνου.

Η νύχτα αυτή θα γίνει αφορμή ώστε να επαναφέρουμε τη βραδύτητα στο ρυθμό μας, να ξαναβρούμε το χρόνο να ζήσουμε, να μη βιαζόμαστε αλλά και να βρούμε ξανά το νόημα της διάρκειας.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι Δούλες του Jean Genet

les-bonnesNέος κύκλος παραστάσεων: 17.04 - 19.05.2018 | Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

«Οι δυο δούλες είναι εδώ – οι αφοσιωμένες υπηρέτριες... Δεν σας φοβόμαστε πια… Αυτή τη φορά θα φτάσουμε μέχρι το τέλος...»

Έχουν περάσει πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση αυτού του έργου στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968). Φέτος, οι Δούλες ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους. Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μοίρα».

Διαβάστε Περισσότερα

Πρόγραμμα βοήθειας για εκδότες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος « Jacqueline de Romilly » από τα ελληνικά προς τα γαλλικά

romilly

Από το 2018, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας αποφασίζει να στηρίξει τη διάδοση του βιβλίου και των Ελλήνων συγγραφέων στον γαλλόφωνο κόσμο καθώς και τη δημοσίευσή τους, με πιο συστηματικό τρόπο.

Κάθε έκδοση στα γαλλικά ενός έργου γραμμένου στα ελληνικά μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αίτησης υποστήριξης, την οποία θα κάνει ο Έλληνας ή ο Γάλλος εκδότης στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνείς Ειδικευμένοι Κύκλοι Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση (CISAP 2018)

enaΕθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ) – Παρίσι

Oι ειδικευμένοι κύκλοι σπουδών στη δημόσια διοίκηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διάρκειας που κυμαίνεται από μερικές μέρες έως τέσσερις εβδομάδες, προσφέρουν μια εντατική επαγγελματική τελειοποίηση πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα. Γλώσσα εργασίας είναι τα γαλλικά και τα μαθήματα διεξάγονται στο Παρίσι. Κάθε χρόνο, ορισμένα σεμινάρια πραγματοποιούνται και στα αγγλικά.

Διαβάστε Περισσότερα