2η Μουσικολογική Ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG με τον François-Bernard Mâche

musicilogie«Οι μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1980 έως το 2010»

08.03.2019 | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

H ημερίδα αφιερώνεται στις μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, συμπληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στις 18 Μαΐου του 2018.

Στην ημερίδα αυτή θα διερευνηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που οφείλει πολλά σε συνθέτες που σπούδασαν στη Γαλλία. Θα μελετηθεί επίσης το έργο Γάλλων συνθέτων όπως του François-Bernard Mâche, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ελληνικές πηγές έμπνευσης, και του Maurice Ohana, του οποίου το χαρακτηριστικά μεσογειακό σύμπαν περικλείει την ελληνική μυθολογία.

Διαβάστε Περισσότερα

Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

messiaen04-07.03.2019 | Εθνικό Ωδείο Αθηνών

Ένα τετραήμερο αφιέρωμα στον Olivier Messiaen στο Εθνικό Ωδείο με συναυλίες, ομιλίες, ανοιχτά μαθήματα για σπουδαστές οργάνων και συνθέτες, με προσκεκλημένους τον πιανίστα Florent Boffard και τον συνθέτη Alain Louvier, δύο εξέχουσες προσωπικότητες της γαλλικής μουσικής.

Αυτή τη χρονιά συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεωρητικού, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Olivier Messiaen, του οποίου το έργο κατέχει κομβική θέση στη μουσική του 20ού αιώνα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εξαπίνης

exapinisΣυναυλία με απεύθυνση στον άλλον

31.01.2019, 20.00΄-22.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Ένας από τους μεγάλους σαξοφωνίστες του γαλλικού μουσικού αυτοσχεδιασμού επι σκηνής, ο Michel Doneda, συνοδευόμενος από την Natacha Muslera θα δώσουν μια μοναδική συναυλία μαζί με τους Στέφανο Χυτήρη & Emmanuel Cremer, ντουέτο που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2018.
Μια μοναδική αισθησιακή εμπειρία για τους ακροατές, ένα απίστευτο ηχητικό ταξίδι με εναλλαγές ορχηστρικών συνδυασμών από ντουέτο σε κουαρτέτο και με τρόπο ανοιχτό και εντυπωσιακά διασκεδαστικό.

Διαβάστε Περισσότερα

Aφιέρωμα στον Olivier Messiaen

messiaen04-07.03.2019 | Ωδείο Αθηνών

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στη master class και το εργαστήρι σύνθεσης έως 20 Ιανουαρίου - δείτε πληροφορίες παρακάτω

Το 2018, συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεωρητικού, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Ολιβιέ Μεσσιάν, του οποίου το έργο κατέχει κομβική θέση στη μουσική του 20ού αιώνα. Το Ωδείο Αθηνών, επιθυμώντας να ενισχύσει την επαφή των σπουδαστών του με το μοντέρνο και σύγχρονο ρεπερτόριο, συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Μεσσιάν.

Διαβάστε Περισσότερα

Φεστιβάλ INMUTE

inmute_credits_Stavros_Petropoulos07.11.2018, 20.30' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Σύγχρονες πειραματικές ταινίες και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, σε διαδοχή και ακολουθία, συνθέτουν και αποδομούν εναλλακτικές αναγνώσεις ήχου και εικόνας. Το INMUTE, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, παρουσιάζουν μια σειρά από προβολές και ηχητικές δράσεις που εξερευνούν με μοναδικό τρόπο τον αχαρτογράφητο χώρο μεταξύ κινηματογράφου και ηχητικών τεχνών.

Διαβάστε Περισσότερα

Η κρητική λύρα στην δυτικοευρωπαϊκή μουσική

KALOUDISΜουσική διάλεξη του Γιώργου Καλούδη

02.11.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Παρουσίαση της μοναδικής 12ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές. Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.-S. Bach.

Διαβάστε Περισσότερα