Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018 | H γαλλική παρουσία στο φεστιβάλ

ath_epid_201801.06-18.08.2018 | Αθήνα & Επίδαυρος

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι σήμερα μία από τα σημαντικότερες εκδηλώσεις του σύγχρονου ζωντανού θεάματος στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, χιλιάδες θεατές παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού και πιο πρόσφατα θεάματα δρόμου. Το Φεστιβάλ είναι επίσης μια διεθνής σχολή, αφιερωμένη στο αρχαίο θέατρο. Φέτος, η γαλλική σκηνή είναι και πάλι στο πρόγραμμα με ποικίλες και ενδιαφέρουσες παραγωγές.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι Δούλες του Jean Genet

les-bonnesNέος κύκλος παραστάσεων: 17.04 - 19.05.2018 | Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

«Οι δυο δούλες είναι εδώ – οι αφοσιωμένες υπηρέτριες... Δεν σας φοβόμαστε πια… Αυτή τη φορά θα φτάσουμε μέχρι το τέλος...»

Έχουν περάσει πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση αυτού του έργου στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968). Φέτος, οι Δούλες ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους. Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μοίρα».

Διαβάστε Περισσότερα

«Tο γαλλικό θέατρο, ένα νέο βλέμμα»

THEATRE_FRANCAISΦεστιβάλ

22-30.09.2017 | Θέατρο Οδού Κυκλάδων

Τρία έργα, τρεις σκηνοθέτες για μια νέα ανάγνωση χαρακτηριστικών έργων του λογοτεχνικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με το ιστορικό θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα ένας καινούργιος τόμος για το γαλλικό θέατρο που θα περιλαμβάνει τα τρία έργα.

Διαβάστε Περισσότερα

Olivier Py, Προμηθέας Δεσμώτης – Ικέτιδες

Olivier_Py_Promitheas_DesmotisΣτα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

04 & 05.08.2017 | Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Με αυτά τα δύο έργα του Αισχύλου ο ποιητής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Olivier Py προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το παρόν μας ξαναζωντανεύοντας τις τραγωδίες σε μια νέα μετάφραση. Αυτό το θέατρο, το αρχαιότερο που γνωρίζουμε, απλώνεται σε όλο τον μεσογειακό χώρο και θέτει ερωτήματα για τα θεμέλια της δημοκρατίας. Η παραφροσύνη της εξουσίας, η θέση της γυναίκας, το άσυλο, η ανάμνηση των νεκρών, η δύναμη των εικόνων, η εξέγερση: ο Αισχύλος μιλά από έναν αρχαίο κόσμο που ωστόσο είναι ο δικός μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εργαστήριο σπουδή στην Hλέκτρα με τους Simon Abkarian & Catherine Schaub

AbkarianSimonΣτα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

04-19.07.2017 | Λύκειο Επιδαύρου

Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το Λύκειo Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και θα απευθύνεται σε φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές και απόφοιτους των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Julien Gosselin, Tα Στοιχειώδη Σωματίδια

LesParticuleselementairesΣτα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

29 & 30.06.2017 | Πειραιώς 260 Δ

Έχοντας μαγέψει το κοινό με το 2066 του Roberto Bolaño, που παρακολουθήσαμε πέρυσι, ο τριαντάχρονος Julien Gosselin, από τους πιο δυναμικούς σύγχρονους γάλλους σκηνοθέτες, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με Tα Στοιχειώδη σωματίδια του βραβευμένου, αλλά και αμφιλεγόμενου, Michel Houellebecq (1998).

Διαβάστε Περισσότερα

Kristoff K.Roll: Στη σκιά των ήχων

DuoKristoffKRollΗχητική βιβλιοθήκη με αφηγήσεις ονείρων

Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες | Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

20-23.62017 | Πλαζ Βοτσαλάκια, Πειραιάς

Από το 2007 ​η​ Carole Rieussec (Καρόλ Ριεσσέκ) και ο J-Kristoff Camps (Ζι-Κριστόφ Καμπ) συλλέγουν αφηγήσεις ονείρων από όλο τον κόσμο και δημιουργούν μία «παγκόσμια ηχοθήκη ονείρων».

Μετά το Παρίσι, την Μπαρτσελονέτα και τη Σετ στη Γαλλία, το Τορίνο, το Ζάγκρεμπ, το Κάιρο και άλλες πόλεις, το ντουέτο Kristoff K.Roll (Κριστόφ Κα Ρολ) καταφθάνει στον Πειραιά για να ηχογραφήσει αφηγήσεις ονείρων των κατοίκων και παράλληλα να παρουσιάσει μια υπαίθρια περφόρμανς όπου οι ιστορίες αυτές συναντούν ηχογραφήσεις περιβάλλοντος και «επιστρέφουν» στο κοινό, κατά τη διάρκεια μιας 40 λεπτής σιέστας.

Διαβάστε Περισσότερα

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου | H γαλλική παρουσία στο φεστιβάλ

festival-athinwn-2017thumb

Ένα εξαιρετικό μωσαϊκό από σύγχρονες διεθνείς παραγωγές και δημιουργίες της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

 22.05-19.08.2017 | Αθήνα - Επίδαυρος

Ένας από τους άξονες της νέας ομάδας, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, είναι να εισαγάγει καινούργιες μορφές διαλόγου ανάμεσα στη δημιουργία, την επιμόρφωση και την έρευνα στον χώρο των σκηνικών τεχνών. Ένα πρώτο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας του Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς σχολείου για το αρχαίο δράμα. Μια άλλη κατεύθυνση του προγράμματος είναι το άνοιγμα προς την πόλη, στο πλαίσιο νέων συνεργασιών μεταξύ πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Φέτος η γαλλική σκηνή θα δώσει το «παρών» με σημαντικές παραγωγές, μερικές από τις οποίες μας έρχονται από το Φεστιβάλ της Αβινιόν, και με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών στη Γαλλία.

Διαβάστε Περισσότερα