Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου | H γαλλική παρουσία στο φεστιβάλ

festival-athinwn-2017thumb

Ένα εξαιρετικό μωσαϊκό από σύγχρονες διεθνείς παραγωγές και δημιουργίες της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

 22.05-19.08.2017 | Αθήνα - Επίδαυρος

Ένας από τους άξονες της νέας ομάδας, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, είναι να εισαγάγει καινούργιες μορφές διαλόγου ανάμεσα στη δημιουργία, την επιμόρφωση και την έρευνα στον χώρο των σκηνικών τεχνών. Ένα πρώτο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας του Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς σχολείου για το αρχαίο δράμα. Μια άλλη κατεύθυνση του προγράμματος είναι το άνοιγμα προς την πόλη, στο πλαίσιο νέων συνεργασιών μεταξύ πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Φέτος η γαλλική σκηνή θα δώσει το «παρών» με σημαντικές παραγωγές, μερικές από τις οποίες μας έρχονται από το Φεστιβάλ της Αβινιόν, και με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών στη Γαλλία.

 20-23.06.2017 | Kristoff Κ. Roll, Στη σκιά των ήχων | Πλαζ βοτσαλάκια

Από το 2007, και στο εξής με τη συνδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου, οι δυο καλλιτέχνες μαζεύουν αφηγήσεις ονείρων και δημιουργούν μια ηχητική βιβλιοθήκη. Μετά το Παρίσι, τη Barcelonnette, τη Sète, το Τορίνο, το Κάιρο, το Ζάγκρεμπ... το 2017, το ντουέτο Kristoff K. Roll θα έρθει στον Πειραιά για να ηχογραφήσει αφηγήσεις ονείρων των κατοίκων.

Οι Kristoff K. Roll αναζητούν έναν μηχανισμό μετάφρασης για αφηγήσεις των ονείρων που να επιτρέπει να ξεχωρίσουν το μουσικό κομμάτι από τη σημασιολογία. Αυτός ο διαχωρισμός αφήνει στον ακροατή όλη την ελευθερία να ακούει. Πίσω από κάθε σημείο με ακουστικά, ένα μικρό ηχείο θα δημιουργεί ένα τρίτο σημείο έμμεσης ακρόασης, θολώνοντας την κυρίως αφήγηση.

 

29 & 30.06.2017 | Julien Gosselin, Tα Στοιχειώδη σωματίδια | Πειραιώς 260 Δ

Σε συνεργασία με το δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Έχοντας μαγέψει το κοινό με το 2066 του Roberto Bolaño, που παρακολουθήσαμε πέρυσι, ο τριαντάχρονος Julien Gosselin, από τους πιο δυναμικούς σύγχρονους γάλλους σκηνοθέτες, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τα Στοιχειώδη σωματίδια του βραβευμένου, αλλά και αμφιλεγόμενου, Michel Houellebecq (1998).

Στη διασκευή του ο Gosselin αξιοποιεί το εγγενώς θεατρικό, πολυφωνικό, μεταμοντέρνο ύφος του συγγραφέα για να ζωντανέψει ένα βιβλίο που συνιστά ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού οικογενειακού μυθιστορήματος. Δέκα ηθοποιοί επί σκηνής ενσαρκώνουν τόσο τους χαρακτήρες όσο και τους αφηγητές. Η ζωντανή μουσική, ο φωτισμός και η χρήση βίντεο συνθέτουν ένα σύμπαν γυμνό από άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, ο σεξουαλικά καταπιεσμένος Michel και ο σεξομανής Bruno, προσωποποιούν την παρακμή των δυτικών κοινωνιών.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης:

«Για μένα είναι προφανές ότι εγώ, δηλαδή όλοι μας, είμαστε η σημερινή εκδοχή του Michel και του Bruno».

Ο Gosselin παίζει με τις προσδοκίες που έχουν οι θεατές για τους χαρακτήρες, την αφήγηση και την ταύτιση, με στόχο να μας προσφέρει μια ριζοσπαστική εκδοχή των αντιλήψεών μας περί ταυτότητας.04 - 19.07.2017 | Simon Abkarian & Catherine Schaub |
Λύκειο Επιδαύρου

Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το Λύκειo Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και θα απευθύνεται σε φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές και απόφοιτους των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Εργαστήριο σπουδή στην Hλέκτρα με τους Simon Abkarian & Catherine Schaub

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα ασκηθούν σωματικά, μαθαίνοντας παράλληλα τον ρυθμό, τα βήματα, τα χορευτικά μοτίβα και τις τεχνικές υποκριτικής ενός αρχαίου χορού από τη νότια Ινδία που ονομάζεται Κατακάλι. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις θα διερευνήσουν την αποσύνδεση, την αναπνοή, την παρουσία και την πυκνότητα, τη φωνή και τραγούδια της απώλειας και της εξορίας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια κοινή γλώσσα.

Η μόνη ταυτότητα της ομάδας είναι ένα ποιητικό σώμα. Το εργαστήριο εστιάζει στον χορό, ένα σώμα που έχει τους δικούς του οργανικούς και κοσμικούς νόμους, ορατούς σε όλους, και όμως μυστηριώδεις. Ο χορός είναι η βάση. Το μυστικό πίσω του είναι η δουλειά.18 - 19.07.2017 |
Dorothée Munyaneza, Ανεπιθύμητα | Πειραιώς 260 Η

Γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και performer Dorothée Munyaneza ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν στην πατρίδα της ξέσπασε η γενοκτονία του 1994. Αντλώντας από τη φρικιαστική εμπειρία του πολέμου, η Munyaneza συνέλαβε και χορογράφησε μια παράσταση-φόρο τιμής στις γυναίκες που βίωσαν την κτηνωδία και των οποίων τα σώματα κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν – σώματα-αντικείμενα, ανεπιθύμητα.

Σε όλες εκείνες τις γυναίκες «που ο βιασμός τους ισοδυναμούσε με όπλο μαζικής καταστροφής», όπως αναφέρει η καλλιτέχνιδα, και σε όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα. Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Alain Mahé, χορωδία δύο φωνών με την Holland Andrews και την ίδια τη Munyaneza, και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνη Bruce Clark. Η Munyaneza οραματίζεται την παράσταση σαν μια κληρονομιά που παραδίδεται από τη μια γυναίκα στην άλλη, μια κληρονομιά που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Το έργο έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών αμέσως μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

 

04 & 05.08.2017 | Olivier Py, Προμηθέας Δεσμώτης – Ικέτιδες | Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Με αυτά τα δύο έργα του Αισχύλου ο ποιητής, ηθοποιός και σκηνοθέτης Olivier Py προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το παρόν μας ξαναζωντανεύοντας τις τραγωδίες σε μια νέα μετάφραση. Αυτό το θέατρο, το αρχαιότερο που γνωρίζουμε, απλώνεται σε όλο τον μεσογειακό χώρο και θέτει ερωτήματα για τα θεμέλια της δημοκρατίας. Η παραφροσύνη της εξουσίας, η θέση της γυναίκας, το άσυλο, η ανάμνηση των νεκρών, η δύναμη των εικόνων, η εξέγερση: ο Αισχύλος μιλά από έναν αρχαίο κόσμο που ωστόσο είναι ο δικός μας.

Τρεις δοκιμασμένοι στην τραγωδία ηθοποιοί υποδύονται, χωρίς εφέ και σκηνικά, τους θεούς και τις ικέτιδες, τους βασιλιάδες και τους γέρους, τον ωκεανό και τα πλήθη. Τα δύο αυτά έργα παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2016.

Γαλλικό κείμενο-σκηνοθεσία: Olivier Py
Καλλιτεχνική συνεργασία-κοστούμια: Pierre-André Weitz
Παίζουν: Philippe Girard, Frédéric Le Sacripan, Mireille Herbstmeyer
Παραγωγή: Festival d’Avignon01.06.2017
Λενιώ Κακλέα, Α Hand’s Turn | Πειραιώς 260 B

Ιδέα-χορογραφία-κείμενο-ερμηνεία: Λενιώ Κακλέα
Επιμελητική συνεργασία: Lou Forster
Σκηνικά-φωτισμός: Σωτήρης Βασιλείου
Styling: Yonatan Zohar
Ήχος: Éric Yvelin
Σχεδιασμός βιβλίου: Studio Christos Lialios
Μετάφραση-επιμέλεια κειμένων: Ελένη Τρανούλη
Έλεγχος δοκιμίων: Macklin Kowal
Monitoring: Agnès Henry (Extrapole)
Παραγωγή και διανομή: Anne Becker (PLAT)

Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] Departures and Arrivals που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.05 - 08.06.2017 | Ευριπίδης Λασκαρίδης, Tιτάνες | Πειραιώς 260 E

Σκηνοθεσία-χορογραφία-σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση-ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Ηχητική εγκατάσταση: Νίκος Κόλλιας, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών:Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτιστική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης

Συμπαραγωγοί: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Théâtre de la Ville (Γαλλία), Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με τη στήριξη του Ιδρύματος της επιχείρησης Hermès στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings, Oμάδα Osmosis.

 

10 - 11.06.2017 | Κατερίνα Ανδρέου, A kind of fierce | Πειραιώς 260 E

Χορογραφία-ερμηνεία-σύλληψη ήχου: Κατερίνα Ανδρέου
Βοηθός δραματουργίας: Mυρτώ Κατσίκη
Σχεδιασμός φωτισμών: YannickFouassier
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, CDC Atelier de Paris, Le Quartz

Με την υποστήριξη των: CNDParis, EspacePasolini, Honolulu-LoicTouzé/Oro, LaMétive, LePad, LeVolapuk, LaTierce

Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] DeparturesandArrivalsπου χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

15.06.2017 | Imany | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

13.07.2017 | Yann Tiersen | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

Πληροφορίες: greekfestival.gr