7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest

ethnofest23-27.12.2016 | Κινηματογράφος Astor

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται τα τελευταία επτά χρόνια, προβάλλει τις καλύτερες εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος που προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής ανθρωπολογίας ή συγγενών κλάδων. Διοργανώνει επίσης παρουσιάσεις με τους σκηνοθέτες, ημερίδες με ακαδημαϊκούς και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και εργαστήρια για φοιτητές της κοινωνικής ανθρωπολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών. Οι φοιτητές μάλιστα έχουν κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση, αφού το φεστιβάλ προβάλλει τις μικρού μήκους ταινίες που προκύπτουν από το ετήσιο διεθνές Summer School με τίτλο «Visual Ethnography of Cityscapes», το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Πέρα από τις γενικού ενδιαφέροντος ενότητες, όπως τα τμήματα Πανόραμα και Φοιτητικά Φιλμ, περιλαμβάνει πολλές ειδικές προβολές, καθώς και μια σταθερή ειδική θεματική ενότητα, για την οποία κάθε χρόνο επιλέγεται ένα συγκεκριμένο κοινωνικo-πολιτιστικό θέμα και προσκαλείται ειδικός κοινωνικός επιστήμονας στο θέμα αυτό για να την επιμεληθεί.

Τέλος, το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει μια ιδιαίτερα τιμητική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εγκαινίασε τη θεματική ενότητα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στη μελέτη, στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη ενός ευρύτατου φάσματος φαινομένων της κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο οι προβολές γίνονται η αφορμή για να ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι αυτός ο ιδιαίτερος όρος και το πώς εμπλουτίζει την αντίληψή μας για τις σημερινές πολιτισμικές πρακτικές και τη δυναμική σχέση τους με αυτές του παρελθόντος.

Πλήρες πρόγραμμα: www.ethnofest.gr