«Σωκράτης, ο αποχαιρετισμός»

zumpfτου Michel Zumpf

Μια ταινία τέχνης για τον Σωκράτη και το μουσικό δράμα που συνέθεσε ο Satie (1918).

05.10.2017, 20.00' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Παρουσία του σκηνοθέτη Michel Zumpf και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, ιστορικού τέχνης και κριτικού, επιμελητή εκθέσεων και συγγραφέα.

Τόσο ο Satie όσο και ο Σωκράτης είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Βάζοντας τον έναν στην υπηρεσία του άλλου ξαναζωντανεύεις το μυστήριο του καθενός και ταυτόχρονα την «λοξή» και παράδοξη θέση τους, τόσο στην εποχή τους όσο και σήμερα ακόμα, που ο καθένας μπορεί να ανακαλεί, αλλά χωρίς να ξέρει ακριβώς ούτε το γιατί και ούτε το πώς.

Ένας χειροποίητος κινηματογράφος, που βρίσκει, ανάμεσα σε έναν κόσμο που φεύγει και έναν κόσμο που δεν ήρθε ακόμη, το χάσμα που σου επιτρέπει να βρεθείς μεταξύ ημέρας και νύχτας, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Η χωριστή επεξεργασία της εικόνας, του ήχου, του ρυθμού, των φωνών και των κειμένων και με όλα αυτά το φτιάξιμο μιας ταινίας σαν μουσική παρτιτούρα που στηρίζεται στον ρυθμό, στη μετρική, στις επαναλήψεις και τις ανατροπές είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής έρευνας, και του διαλόγου της με τις πλαστικές τέχνες, την performance, τη μουσική.

Ο Michel Zumpf το αποδεικνύει με μαεστρία, αφήνοντας αμήχανο τον θεατή ενώ ταυτοχρόνως δίνει τροφή στο μάτι και το πνεύμα. Πρόκειται για μια αυθεντική καλλιτεχνική και πολιτιστική εμπειρία.

Διάρκεια ταινίας: 1 ώρα & 11'
Ταινία επιλεγμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Μασσαλίας (FID).

Είσοδος ελεύθερη