Κύκλος | Ciné-club

cineclubΤο μηνιαίο σινεφίλ ραντεβού συνεχίζεται!

2016 | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Ο κινηματογράφος επιστρέφει με τρεις ταινίες που θα ανακαλύψουν οι θεατές στα πλαίσια του φθινοπωρινού ciné-club μας! Οι ταινίες αυτές, που έχουν σχέση με την πολιτιστική επικαιρότητα του Ινστιτούτου, της Γαλλίας ή της Ελλάδας, προβάλλονται μία Τρίτη κάθε μήνα και παρουσιάζονται από μια προσωπικότητα του κινηματογραφικού στερεώματος.

18.10.2016, 20.00'

Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη - του Sacha Guitry

Το ciné-club ξεκινάει πάλι τον Οκτώβριο και εμπνέεται από το φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο à la grecque», που θα διοργανωθεί από τις 14 έως τις 30 Οκτωβρίου, για να σας προτείνει στις 18 Οκτωβρίου την ταινία Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη του Sacha Guitry (1936).
Ο δραματουργός Sacha Guitry περνάει πίσω από την κάμερα για να πάει «πέρα από την στιγμή του θεάτρου». Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, παρουσιάζοντας έργα με μια πολύ θεατρική ματιά, με έναν πολύ προσωπικό αφηγηματικό τρόπο και με μια πολύ λεπτή αίσθηση του χιούμορ.
H προβολή θα παρουσιαστεί από τον Λουκά Κατσίκα, Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα-Νύχτες Πρεμιέρας και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.


15.11.2016, 20.00'

Επιθεωρητής Lavardin - του Claude Chabrol

Τον Νοέμβριο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας. Με ελληνικές μόνο ταινίες από το 1960, τη χρονιά που ξεκίνησε, έως το 1991, γίνεται διεθνές το 1992 και από τότε παρουσιάζει αφιερώματα σε έναν σκηνοθέτη. Ο πρώτος τιμώμενος γάλλος σκηνοθέτης είναι ο Claude Chabrol το 1997. Στις 15 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας Επιθεωρητής Λαβαρντέν (1986) θα είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν.
Παρουσιάζει ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου στο popaganda.gr και παραγωγός στο Best Radio 92.6.


13.12.2016, 20.00'

Η φωτογραφία - του Νίκου Παπατάκη

Στον απόηχο της έκθεσης φωτογραφίας «Θέα Αθήνα», το ciné-club θα παρουσιάσει στις 13 Δεκεμβρίου τη γαλλοελληνική ταινία Η φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη (1986). Με τη φωτογραφία μιας σταρ, που παρουσιάζει ως αδελφή του, ένας νεαρός, άνεργος άνδρας καταφέρνει να χειραγωγήσει έναν θείο του που μένει στη Γαλλία και να τον κάνει να πιστέψει έναν πιθανό γάμο του στην Ελλάδα. Σκληρή αντανάκλαση μιας κοινωνίας την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, Η φωτογραφία παραμένει 30 χρόνια μετά μια εξαιρετικά σύγχρονη ταινία.
Παρουσιάζει ο Μισέλ Δημόπουλος, κριτικός κινηματογράφου.

Ελεύθερη είσοδος
Ταινίες υποτιτλισμένες στα ελληνικά (η προβολή του Δεκεμβρίου και στα γαλλικά).