Κύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»

parole aux createursΜία υπόσχεση ανακαλύψεων και εκπληκτικων συναντήσεων

Ενθαρρύνοντας νέες μορφές διαλόγου, έκφρασης και σκέψης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο στους δημιουργούς, στους καλλιτέχνες, σε όλους τους πολίτες που με ενδιαφέρον διερωτώνται για τη θέση που καταλαμβάνει η δημιουργία, που μοιράζονται καλλιτεχνικές δράσεις στην υπηρεσία ενός σκοπού και φαντάζονται άλλες.
Ένας κύκλος που φιλοδοξεί να γίνει μια «αγορά» αποτελούμενη από τρία είδη συναντήσεων μέσα σε ένα συμμετοχικό και ευχάριστο πνεύμα, συνδυάζοντας σημαντικά διακυβεύματα με ανησυχίες που σχετίζονται με τα εργαλεία και τα μέσα παραγωγής της σύγχρονης δημιουργίας.

Οι Δευτέρες είναι (p)arty!

Ένας χώρος συνάντησης με τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα

Σε συνεργασία με το Pavillon του Palais de Tokyo και σε αποκλειστικότητα, αυτές οι συναντήσεις που είναι ανοιχτές σε όλους, θα αντιπαραβάλλουν νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες με αναγνωρισμένους καλεσμένους. Προβολές, περφόρμανς, συναυλίες... κάθε παρέμβαση προκαλεί σκέψεις, εμπειρίες και αισθήσεις. Αυτές οι συναντήσεις είναι επίσης μια στιγμή πιο χαλαρή όπου όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες που επισκέπτονται την πόλη ή είναι σε resi­dency στην Αθήνα μπορούν να βρεθούν και να συζητήσουν με το κοινό πίνοντας ένα ποτό.

Χάρη στις δύο αυτές στιγμές, οι Δευτέρες συνδυάζουν καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και ευχάριστες συναντήσεις.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Το πλατό media

Ένα διαδραστικό πλατό στο χώρο μας και εξ’ αποστάσεως.
Σε σκηνογραφία του Vincent Cavaroc, ο χώρος αυτός, ακριβώς όπως ένα τηλεοπτικό πλατό, θα συγκεντρώσει γύρω από την προβληματική της δημιουργικής πόλης προσκεκλημένους από διαφο-ρετικούς ορίζοντες –καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ερευνητές, παράγοντες που συντελούν στην αλλαγή ή όσους κάνουν χρήση αυτών κλπ.– για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα σχέδιά τους.
Σε απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο, μπορείτε να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε από οπουδήποτε ανάλογα με το πρόγραμμά σας.


20.02.2017, 19.30'

Ο πολιτισμóς, παράγοντας ελκυστικότητας του πλαισίου ζωής και μοχλός της οικονομικής αξίας

Ο ρόλος του πολιτισμού στην ανάπτυξη της επικράτειας. Πώς ο πολιτισμός ενδυναμώνει την ελκυ-στικότητα και την ταυτότητα της επικράτειας, πώς συντελεί στην ακτινοβολία και την ανάπτυξη της πόλης. Πώς ο πολιτισμός, μέσα από τη δημιουργική του υπόσταση, συμμετέχει στην επινόηση νέων μορφών ανάπτυξης, δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα σε οικονομικές, πολεοδομικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και προσεγγίσεις.


15.06.2017, 19.30'

Η πόλη, ο χώρος δράσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Ποια η θέση του καλλιτέχνη στην πόλη;
Πώς ο καλλιτέχνης, όλο και περισσότερο εμπλέκεται σε σχέδια που ενώνουν κατοίκους, πολιτιστικούς παράγοντες, κοινωνικούς λειτουργούς;
Πώς ενσωματώνει τα συνδετικά αυτά στοιχεία στην καλλιτεχνική δημιουργία;
Ποιες νέες σχέσεις δημιουργούνται μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτών;


05.12.2017, 19.30'

Νέοι συνεργατικοί και δημιουργικοί χώροι χρήσης

Η δημιουργική πόλη, δεν είναι καταρχάς ένας συμμετοχικός χώρος;
Πώς να ευνοήσουμε τη δημιουργία στηριζόμενοι στη λογική της ανοιχτής καινοτομίας, και στην ανα-ζήτηση των συνεργατικών δράσεων όπου η γνώση που παράγεται βρίσκεται στη διάθεση των άλλων;

Οι επαγγελματικές συναντήσεις

Ώρα για μια πρόκληση

Πριν ή μετά τα πλατό média, ένας χρόνος για μελέτη για αυτούς που θέλουν να μοιραστούν τα δημιουργικά τους σχέδια, να ανταποκριθούν σε συλλογικές προκλήσεις και νέες δημιουργικές πρακτικές. Στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου που θα συντονίζει ένας καλεσμένος και με αφετηρία μία πρακτική μελέτη εργασίας, οι συμμετέχοντες, σε περιορισμένο αριθμό, θα ανταποκρίνονται συλλογικά σ’αυτή την πρόκληση.

Μέσω αυτών των συναντήσεων επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε τη μετάδοση των πρακτικών και των συλλογικών δράσεων.

Αποκλειστικά με εγγραφή