Οι Δευτέρες είναι (p)arty!

meeting_the_byronicΈνας χώρος συνάντησης με τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα

Κύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»

Σε συνεργασία με το Pavillon του Palais de Tokyo και σε αποκλειστικότητα, αυτές οι συναντήσεις που είναι ανοιχτές σε όλους, επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν χώρο συνάντησης με τους καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα και να αντιπαραβάλλουν νέους ανερχόμενους με αναγνωρισμένους καλεσμένους. Κάθε παρέμβαση, σε μορφή προβολών, περφόρμανς, συναυλίας, ανάγνωσης, προκαλεί σκέψεις, εμπειρίες και αισθήσεις.
Αυτές οι συναντήσεις είναι επίσης μια στιγμή πιο χαλαρή όπου όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες μπορούν να βρεθούν και να συζητήσουν με το κοινό πίνοντας ένα ποτό, ακούγοντας τις μουσικές που έχουν επιλέξει οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Χάρη στις δύο αυτές στιγμές, οι Δευτέρες συνδυάζουν καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και ευχάριστες συναντήσεις.

Πρώτο ραντεβού στις 30 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30΄

Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου – Σίνα 31 | Είσοδος ελεύθερη

Σύγχρονες ελληνικές μυθολογικές αφηγήσεις | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Επίτιμος καλεσμένος ο Ange Leccia, καλλιτέχνης, διευθυντής του Pavillon Neuflize του Palais de Tokyo

Maria Callas, απόσπασμα, 1982, βίντεο 4/3, έγχρωμο, βουβό, έργο δωρεά στο Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης
OPERA (QM.15), απόσπασμα, βίντεο HD, 2016, της Dominique Gonzalez-Foerster
Logical Song, απόσπασμα, βίντεο HD, 2013

Μαζί του ο Tristan Bera, επιμελητής, καλλιτέχνης

Meeting the Byronic
(2016) 4'10'' DCP

Τι σημαίνει σήμερα το όνομα του Lord Byron; Εξορία, εξέγερση, οριενταλισμός, ηρωική πολιτική δέσμευση, ποίηση, πόλεμος, αλαζονεία. Έχει εμπνεύσει τη φιγούρα του βαμπίρ στη λογοτεχνία, τα δημοτικά τραγούδια, τους Joan Baez, Leonard Cohen, David Bowie κ.α.. Το όνομά του έχει γίνει επιθετικός προσδιορισμός όπως αυτά των Μπαλζάκ, Τολστόι, Κάφκα, Μπάλαρντ…
Το Meeting the Byronic είναι ένα κολάζ που εξερευνά και αποδομεί την «μπαϊρονική» εμμονή μέσα από ένα σώμα με μουσικές, ποιητικές και διαπολιτισμικές τουριστικές αναφορές.
Η προβολή του βίντεο θα συνοδεύεται από μία ανάγνωση σε μορφή σύντομης αποσπασματικής συζήτησης με δύο φωνές σε περισσότερες γλώσσες.
Το Meeting the Byronic πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2016, στο πλαίσιο της διαμονής του καλλιτέχνη στην Y residency (Αθήνα), σε συνεργασία με τον Joshua Olsthoorn.

Kirsty Louise Turner, καλλιτέχνις

Περφόρμανς μαζί με την Γιάννα Αλαμάνου

Kαθαρά σύνορα.
Τα Kαθαρά σύνορα είναι μια σύντομη περφόρμανς της ανερχόμενης Kirsty Louise Turner, που βρίσκεται σε solo residency στη γκαλερί Snehta, στην Κυψέλη.
Το έργο περιγράφει τους περιορισμούς και την κατασκευή των συνόρων, χρησιμοποιώντας την εμβληματική απεικόνιση του Μαιάνδρου όπως εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, σαν την ενεργή εκπροσώπηση και την απλοποίηση της πολύπλοκης αυτής εποχής στην οποία ζούμε. Το σχήμα του Μαιάνδρου μπορεί να το δει κανείς σήμερα σε πεζοδρόμια στην πόλη, σε φθηνά αναμνηστικά και σε κάγκελα μπαλκονιών και σιδηροκατασκευές· ένας απόηχος του μυθολογικού παρελθόντος μας.
Στην διάρκειά της έρευνάς της η Turner συνάντησε και συζήτησε με τοπικούς εμπόρους στο κέντρο της Αθήνας και ερεύνησε το πώς τα καθημερινά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλιτεχνικά μέσα. Ειδικότερα, με έμφαση στους εκτροφείς καναρινιών στο Μοναστηράκι, η Turner μοιράζεται μαζί μας τα ευρήματά της σε συγκεκριμένη ζωοτροφή για πουλιά, που είναι εμπλουτισμένη με ένα λαμπρό κίτρινο χρώμα, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην αλλαγή του χρώματός τους. Στην πραγματικότητα, αν το πουλί δεν είναι ήδη κίτρινο από τη γέννησή του, αυτός ο χρωματισμός δε θα μπορούσε ποτέ να συμβεί βιολογικά. Η επέμβαση αυτή στη ζωοτροφή θέλει να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι θα αποδώσει στα πουλιά το ιδανικό χρώμα.

Η Turner γεννήθηκε στο Lancashire, Αγγλία, και έχει έδρα την Αθήνα για τους επόμενους δύο μήνες, με την πρώτη ατομική της έκθεση στην Snehta στις 23 Φεβρουαρίου.

Επιμέλεια φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Θα ακολουθήσει ποτό στο καφέ-μπαρ του Γαλλικού Ινστιτούτου με τη συνοδεία των μουσικών που έχουν επιλεχθεί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Με την υποστήριξη της Cellier.

 

03.04.2017, 19.30'

Λευκή κάρτα στο Pavillon

Προσκεκλημένοι: Το Pavillon Neuflize του Palais de Tokyo και οι residents καλλιτέχνες του.

Με την υποστήριξη του Fondation Flux


Σημειώστε στις ατζέντες σας: 29.05.2017 / 18.09.2017 / 06.11.2017