Οι Δευτέρες είναι (p)arty!

CHEZ_NAUSIKAAΈκθεση Chez Nausicaa / Εsmeralda Kosmatopoulos

Κύκλος Ο Λόγος στους δημιουργούς

Εγκαίνια 22.01.18, 19.30' | Διάρκεια έκθεσης: 22.01-12.02.18 | Καφέ Γαλλικού Ινστιτούτου

Για δεύτερη χρονιά, Οι Δευτέρες είναι (p)arty! συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δουλειά νέων καλλιτεχνών που βρίσκονται σε residency. Τρεις καλεσμένοι καλλιτέχνες το 2018 θα μοιραστούν με το αθηναϊκό κοινό το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους έρευνας.

Η εικαστικός, εκκινούμενη από την έννοια του θεσμού της φιλοξενίας όπως συναντάται στην Οδύσσεια του Ομήρου, σχολιάζει την υποδοχή των «ξένων» προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο όρος «ξένος» απαντάται πάνω από 70 φορές στην Οδύσσεια και αναφέρεται στον αλλοδαπό, τον άγνωστο, τον αδύναμο που ταξίδεψε σε ένα μέρος αναζητώντας στέγη και προστασία. Η αντίδραση που αντιμετωπίζει ο ομηρικός «ξένος» αγγίζει τα δυο άκρα της φιλοξενίας, με τον Οδυσσέα, είτε να εξαρτάται για την επιβίωσή του από την προσφορά των κατοίκων, είτε να αγωνίζεται για να διαφύγει από την εχθρικότητά τους. Ταυτόχρονα, στο Dictionnaire του Brillant ο όρος «ξενία» υποδηλώνει την έννοια της φιλοξενίας. Ακροβατώντας ανάμεσα στον σύγχρονο «ξένο» και την «ξενία», η Esmeralda Kosmatopoulos, σαν την ομηρική πριγκιποπούλα Ναυσικά, καλεί σημερινούς «ξένους» για φαγητό και η υποδοχή αυτή τους μετατρέπει από αγνώστους σε καλεσμένους. Η εικαστικός πραγματοποίησε μια σειρά από δείπνα, με καλεσμένους της μετανάστες, επισκέπτες και κατοίκους της Αθήνας, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η προσφορά φαγητού συνδέει τους ανθρώπους και δημιουργεί μεταξύ τους δεσμούς και σχέσεις. Στην έκθεση “Chez Nausicaa” παρουσιάζει υλικό που συγκέντρωσε από τα δείπνα, επεξεργασμένο μέσα από την προσωπική της ανάγνωση για την έννοια της φιλοξενίας.

Η Esmeralda Kosmatopoulos έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει μεγαλώσει στο Παρίσι και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Η δουλειά της εξετάζει τον ορισμό και την κατασκευή της ταυτότητας, της μνήμης, της κουλτούρας και των συλλογικών ιστοριών στην post-internet εποχή. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε γκαλερί, ινστιτούτα και δημόσιους χώρους στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ΜΚΟ έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Επιμέλεια: Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα

H έκθεση "Chez Naussicaa" πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Νίκου Α. Βερνίκου, του Contemporary Art Foundation (EU) και της Ελληνικής Εταιρίας.

Χορηγός του κύκλου Ο Λόγος στους δημιουργούς: Groupama Ασφαλιστική

Χορηγός κρασιών: CellierΤα επόμενα ραντεβού

  • Ιούνιος - Λευκή κάρτα στην Άρια Μπουμπάκη, artist in residency 2017 στην Cité internationale des arts à Paris
  • Σεπτέμβριος - Ειρήνη Λιναρδάκη, Vincent Parisot, Anne-Laure Franchette, artist in residency στο πλαίσιο του προγράμματος 111 χρόνια του Γαλλικού Ινστιτούτου