Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016

petit paris athenes6-16.10.2016 | Αθήνα | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Oμάδα και τέχνες

Συναυλίες, εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και «κοινωνικές συναντήσεις», εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια (pétanque, σκάκι κ. ά.) φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής,με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια συναντιούνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών. Πρόκειται για μιαπρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας, αλλά εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ: Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια…).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 τίμησε τον Albert Camus στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Μπελ Επόκ και την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέκαι ένα ειδικό αφιέρωμα στη «rive gauche» του μεταπολεμικού Παρισιού.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Ομάδα και τέχνες».
Πόσο αναγκαία είναι η ομαδική δημιουργία στη σύγχρονη εποχή;
Είναι το ομαδικό πνεύμα η απάντηση στην κρίση που βιώνουμε;
Η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης καθώς και η «ομάδα» ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;
Aυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν στο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.athensartnetwork.gr, athensartnetwork@gmail.com