«Η Shoah στην Ελλάδα. Ιστορία και μνήμη»

des_sepharades_aux_juifs10.10.2019, 19.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos

Το Mémorial de la Shoah οργανώνει με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ένα πρόγραμμα για τους φοιτητές με θέμα τη συγκριτική προσέγγιση της Shoah, των γενοκτονιών και της μαζικής βίας στον 20ό αιώνα.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, η Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Iστορικός, Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, θα δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο μια διάλεξη με τίτλο: «Η Shoah στην Ελλάδα. Ιστορία και μνήμη».

Διαβάστε Περισσότερα

L’enfant sauvage, του François Truffaut (1970), 85'

enfant sauvageΚύκλος «Ciné-club»

17.12.2019, 19.30΄| Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Η ταινία L’enfant sauvage (Ένα αγρίμι στην πόλη) του François Truffaut πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του Βίκτωρα της Aveyron, ενός κωφάλαλου "παιδιού-λύκου", που βρέθηκε σε ένα δάσος ενώ ήταν περίπου δέκα χρονών και του οποίου θα αναλάβει να του μάθει να μιλάει ένας νέος γιατρός.

Είσοδος ελεύθερη, ταινία υποτιτλισμένη στα ελληνικά

Διάλεξη του Alain Badiou

alain badiouΚύκλος «Σύγχρονη σκέψη»

12.12.2019, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG | 

Η είσοδος στη διάλεξη του Alain Badiou είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα διανεμηθούν στην είσοδο, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 18.00

Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολιτική τους διάσταση, ο φιλόσοφος Alain Badiou, μια διεθνούς φήμης σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του.

Μήπως η λέξη «ισότητα», ως δηλωμένος στόχος του μαρξιστικού κομμουνισμού, έχει το ίδιο νόημα με αυτό που της έδωσε η γαλλική επανάσταση στο σύνθημα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη;

Διαβάστε Περισσότερα

Η Comédie-Française στην οθόνη: Britannicus (τραγωδία σε πέντε πράξεις του Jean Racine)

BritannicusΣκηνοθεσία και σκηνογραφία του Stéphane Braunschweig

13.12.2019, 20.00 ́| Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Ο Racine επιλέγει ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της ρωμαϊκής ιστορίας, τη στιγμή που αποκαλύπτεται το τέρας ο Νέρων, αληθινός ήρωας του έργου που ωστόσο φέρει το όνομα του θύματός του. Το έργο Britannicus εξιστορεί μια κατάσχεση της εξουσίας που πηγάζει από την προσωπικότητα του νέου αυτοκράτορα.

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2