Διάλεξη της Nicole Fontaine

Pensee ContemporaineΗ Ευρώπη μετά το Brexit, πώς να επαναπροσδιορίσουμε το εγχείρημα μίας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης;

Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»

31.01.2017, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG | ΒΙΝΤΕΟ

Στα πλαίσια του κύκλου του «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.

Εδώ και κάποια χρόνια μία σειρά κρίσεων κλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κρίση του ευρώ, μεταναστευτική κρίση, αναστολή της οικονομικής και της κοινωνικής ολοκλήρωσης, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών, ορισμένοι προειδοποιούν ακόμα και για διάλυση της Ευρώπης.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Στις 23 του περασμένου Ιουνίου, συνέβη αιφνιδιαστικά το Brexit. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να είναι ευκαιρία για διευκρινίσεις και καινούριο ξεκίνημα, εφόσον βέβαια γνωρίζουμε πώς να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.

Σήμερα πρέπει να αναθεωρήσουμε την Ευρώπη. Διέξοδοι υπάρχουν και δεν είναι πολύ αργά.

Η Nicole Fontaine διετέλεσε Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 1999 έως το 2002. Βαθιά πεπεισμένη για την αναγκαιότητα ύπαρξης της Ευρώπης, ανοίγει τον κύκλο διαλέξεων του 2017 και μας καλεί να σκεφτούμε την «υπαρξιακή κρίση» που περνάει η Ευρώπη.
Η Nicole Fontaine είναι δικηγόρος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1984 ως ευρωβουλευτής, εξασκώντας τα καθήκοντά της μέχρι το 2009.
Έπειτα από τον διορισμό της ως Υπουργός Βιομηχανίας από το 2002 έως το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Nice Sophia Antipolis, όπου για 5 χρόνια ήταν κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam. Σήμερα διδάσκει στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδώντου Παρισιού, ενώ είναι και συνεργαζόμενη καθηγήτρια με την ανώτατη εμπορική σχολή ESCP Europe.

Η Nicole Fontaine είναι μια από τους συγγραφείς του βιβλίου Brexit: une chance? Repenser l'Europe (Εκδόσεις Auteurs du Monde, 2016)

Εισαγωγή:
Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευρωβουλευτής (1999-2014) & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2007-2012).

Ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις θα συντονίσει τη συζήτηση.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν βεβαίωσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.