Η Ελληνική κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή κρίση;

crise_grecqueΣυζήτηση

06.03.2018, 18.00΄| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Στις 07.12.2016 το think tank διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, διοργάνωσε στο Παρίσι την ημερίδα «Η ελληνική κρίση: διασταυρούμενα βλέμματα». Μετά και την έκδοση του βιβλίου Qui sont les Grecs ? Une identité en crise του Γιώργου Πρεβελάκη, η διαΝΕΟσις συνεχίζει στην Αθήνα τη συζήτηση αυτή.

Διαβάστε Περισσότερα

Journées des talents II

talents2018Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία

24.02.2018, 10.00’ - 18.00’ | IFG

Η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, καθώς και η πρώτη γαλλόφωνη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών. Το 12% του φοιτητικού πληθυσμού στη Γαλλία αποτελείται από αλλοδαπούς φοιτητές. Όσο αφορά την Ελλάδα, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να σπουδάσουν στη Γαλλία.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θέλοντας να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ενδιαφέρον, ανανεώνει το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε Περισσότερα

Journées des talents I

talents2018Συζήτηση: Τεχνητή νοημοσύνη & απασχόληση, η επανάσταση άρχισε

23.02.2018, 18.00΄| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Κάθε χρόνο οι «Ημέρες ταλέντου» ξεκινούν με μια συζήτηση αφιερωμένη στις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας. Το 2018 το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και του αντίκτυπού της στην εργασία του μέλλοντος θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας συζήτησης ανάμεσα σε Έλληνες και Γάλλους ειδικούς.

Διαβάστε Περισσότερα

Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότητα

femininEπιστημονικό Συμπόσιο | Πρόγραμμα

02.02.2018, 19.00΄, 03.02.2018, 10.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μας προσκαλούν σε μία εκ νέου ανάγνωση μύθων και αρχαιοελληνικών κειμένων για εμβληματικές γυναικείες φιγούρες, οι οποίες έχουν να μας μάθουν πολλά ακόμα για τα δικά μας αρχέτυπα.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενέργημα, τυχαιότης και δίκαιο

Acte_hasard_et_droitΔιεθνής επιστημονική διημερίδα

24.11.2017, 19.00 ́| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Φροντιστήριο της Eλληνικής Εταιρείας Δικαιοφιλοσοφικής και Δικαιοϊστορικής Ερεύνης 2017-2018.

«Το ενέργημα αποτελεί εκδήλωση ελευθερίας. Η τυχαιότης είτε ενδεχομενικότης, αντιθέτως, επενεργεί ως περιορισμός ή εμπόδιο στην υλοποίηση της ελευθερίας και εντεύθεν ως κίνδυνος της ειρημένης υλοποίησης. Υπό το πρίσμα δε αυτό το ενέργημα παρίσταται ως ρίσκο.

Διαβάστε Περισσότερα

Merleau-Ponty, δρόμοι της φιλοσοφίας

merleau_pontyΠανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

04.10.2017, 9.30 ́- 14.30 ́ & 17.00 ́- 21.30 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της Φαινομενολογίας της αντίληψης (Εκδόσεις Νήσος, 2016) του Maurice Merleau-Ponty και τις πρόσφατες μελέτες για το έργο του, οι Τομείς Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών διοργανώνουν φιλοσοφικό συνέδριο με αντικείμενο τον στοχασμό του σπουδαίου γάλλου φαινομενολόγου.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι προκλήσεις της ανάπτυξης για τις πόλεις και τις περιφέρειες σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη

develop_urbainΣυνέδριο

05-07.07.2017 | Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα

Το 54ο συνέδριο του γαλλόφωνου τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης θα πραγματοποιηθεί φέτος σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Εταιρείας ERSA στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν σήμερα νέες προκλήσεις. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης επηρεάζουν τη λειτουργία τους και τη δυναμική της ανάπτυξής τους, ενώ οι διεργασίες οικονομικής ανάπτυξης δημιουργούν ανισότητες εισοδήματος σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες (σε τοπικό, εθνικό, παγκόσμιο επίπεδο).

Διαβάστε Περισσότερα

Νύχτα της Αισθητικής

esthetiqueΜια νύχτα, μια γιορτή διαλόγου, γνώσης και ανακάλυψης

19.05.2017 | IFG, Goethe-Institut Athen | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σύλληψη της Νύχτας από την δραματουργό και φιλόσοφο Camille Louis και την κολλεκτίβα της Kom.post

Εδώ και τρία χρόνια το ελληνικό κοινό αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τη Νύχτα της Φιλοσοφίας. Πάνω από 3.000 άτομα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να συζητήσουν, να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες.  
Η φετινή τέταρτη διοργάνωση της Νύχτας γίνεται από κοινού από τα τμήματα μορφωτικής δράσης του Ινστιτούτου Goethe και του Γαλλικού Ινστιτούτου, με την υποστήριξη του Γαλλογερμανικού Ταμείου Πολιτιστικής Συνεργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα