Ανακύκλωση, ο τρόπος ζωής του αύριο

recyclageΚύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί»

27.09.2018, 18.30΄ │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εργαστήρια: 15.00΄-18.00΄ | Πληροφορίες
Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια, κάνετε εγγραφή στο cpoilve@ifa.gr

Η ανακύκλωση εμφανίστηκε στη σύγχρονη μορφή της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού για τις κοινωνίες μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πολλές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στον κόσμο για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ενέχονται στην υπερκατανάλωση και την σπατάλη καθώς και την ρύπανση. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν μια ισχυρή προστιθέμενη αξία επειδή αξιοποιούν πόρους που θα έπρεπε να είχαν πεταχτεί.

Λόγω της ποικιλομορφίας των πόρων και των τρόπων χρήσης τους, ο κόσμος της ανακύκλωσης είναι εκτενής. Θα αναδείξουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα που θα επιφέρουν τις μεγαλύτερες διαταραχές αναγκάζοντας μας να αλλάξουμε εντελώς την άποψη μας. Θα αναλογιστούμε την αξία και την ομορφιά αυτών των αγαθών που ήμασταν μέχρι τώρα έτοιμοι να ξεφορτωθούμε.

Τι ωραίο μπορούμε να κάνουμε με τα απόβλητά μας;

Οι ελληνικές και γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ανακαλύψουμε μαζί, προέρχονται από ποικίλους τομείς, όπως η εσωτερική διακόσμηση, η διατροφή, η μόδα. Επαναπροσδιορίζουν με το δικό τους τρόπο τη χρησιμότητα και την αισθητική των σκουπιδιών και συμβάλλουν από κοινού στη βιωσιμότητα των κοινωνιών μας.

Η Gaëlle Constantini θα μας παρουσιάσει την δική της επώνυμη μάρκα μόδας από ανακυκλωμένα υλικά όπως κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, παλιά ρούχα και πολλά άλλα. Καθώς υποστηρίζει ένθερμα την προστασία του πλανήτη από την παιδική της ηλικία, η Gaëlle εγκατέστησε το ατελιέ της στο Παρίσι και χρησιμοποιεί υφάσματα και υλικά που προέρχονται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Relais Emmaüs καθώς και από τοπικά κέντρα διαλογής.

Στη συνέχεια, η Μαρίνα Γρυπονησιώτη από το ConvertArt θα μας εξηγήσει πώς στο μικρό κατάστημά της στου Ψυρρή και σε άλλα 34 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακυκλώνονται εξαρτήματα από παλαιά ποδήλατα (ελαστικά, σαμπρέλες και διάφορα μηχανικά κομμάτια...) και μετατρέπονται σε αντικείμενα και αξεσουάρ μόδας. Η ιδέα της έχει βραβευτεί πολλές φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς και εμπορευματοποιεί περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη.

Η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης Πιτσάκης ίδρυσαν την 3QUARTERS. Mπορεί να βρει κανείς χειροποίητες τσάντες με μοναδικό χαρακτήρα, οι οποίες κατασκευάζονται από ύφασμα ανακυκλωμένης τέντας, η οποία προέρχεται από τα αθηναϊκά μπαλκόνια. Λόγω του υλικού που χρησιμοποιείται, οι τσάντες που κατασκευάζονται είναι χρωματιστές, αδιάβροχες και ανθεκτικές. Η 3QUARTERS λειτουργεί με υπεύθυνο τρόπο: υπεύθυνο σχεδιασμό, σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, επαναχρησιμοποίηση υλικών για μια πιο αργή και πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας.

Στη συνέχεια, η Diti, μια νεαρή Ινδή που έφερε μαζί της την τέχνη της ύφανσης με πλαστικό, θα μας παρουσιάσει το Théla.design. Από βιομηχανικά απόβλητα και σακούλες που μαζεύτηκαν στη φύση, δημιούργησε μια γραμμή χρωματιστών και μοναδικών προϊόντων, που είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι.

Η Vee Bougani θα μας παρουσιάσει την Foodity, μια εφαρμογή για την διάδοση της έννοιας των μηδενικών αποβλήτων εστιατορίων στην Ελλάδα. Επιτρέπει στους εστιάτορες υψηλών προδιαγραφών να διοχετεύσουν απούλητα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, καταπολεμώντας έτσι την σπατάλη και τον υποσιτισμό.

Και τέλος, ο Wassim Chelfi θα μας διηγηθεί πώς έφτιαξε το Upcycly, μια νεοφυή επιχείρηση που προτείνει την ενδυνάμωση της ομάδας δια μέσω της συλλογικής οοικοδόμησης γραφείων και κατοικιών. Δια μέσω αυτής της σύλληψης, ο Wassim φιλοδοξεί να ενισχύσει τις αξίες της ανταλλαγής, της δημιουργικότητας και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με εργαστήρια «surcyclage» στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου.}

CLEAN-UPS (SIDE EVENTS)

Καθαρισμός της Παραλίας του Σ.Ε.Φ. | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Τρίτη 11.09 | Πίσω από το Σ.Ε.Φ.
πληροφορίες

Καθαρισμός του Λόφου Στρέφη
15.09.2018 │ Λόφος Στρέφη
πληροφορίες

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
27.09.2018 - 15.00 - 18.00

atelier_recycl

Η Théla οργανώνει ένα εργαστήριο για να μάθετε πώς να κόβετε πλαστικές σακούλες, για να δημιουργείτε νήματα για ράψιμο και πλέξιμο.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 2 πλαστικές σακούλες (τύπου σούπερ μάρκετ ή απορριμάτων) και ένα ψαλίδι.

Προσοχή, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Δηλώστε συμμετοχή στο: cpoilve@ifa.gr