H περιφρόνηση του Jean-Luc Godard

cineclubΤο μηνιαίο σινεφίλ ραντεβού συνεχίζεται!

Κύκλος «Ciné-club»

02.06.2016, 21.30 | Γαλλική Σχολή Αθηνών

Μετά από τις τρεις πρώτες διοργανώσεις της αρχής της φετινής χρονιάς, το Ciné-club συνεχίζεται τον Μάιο και τον Ιούνιο και σας προτείνει να (ξανα)ανακαλύψετε μία κλασική γαλλική ταινία σε σχέση με την Ελλάδα, μέσα από την Οδύσσεια, την κινηματογραφική επικαιρότητα στη Γαλλία και κυρίως τον εξαιρετικό χώρο της προβολής: τον κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Η προβολή είναι αφιερωμένη στην ταινία Η περιφρόνηση (1963) του Jean-Luc Godard βασισμένη στο μυθιστόρημα του Alberto Moravia που δημοσιεύτηκε το 1954.

Διαβάστε Περισσότερα

Andreï Makine: Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς

makineΚύκλος «Η λογοτεχνία πέρα μακριά»

07.06.2016, 19.00΄| Βιβλιοθήκη Οctave Μerlier - IFG

Κάθε δύο μήνες σας προτείνουμε να συναντήσετε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες.

«Μήπως μας το διάβασε πρώτα στα γαλλικά και το μετέφρασε μετά ή έκανε κάποια περίληψη;
Ή ήταν άραγε ένα κείμενο στα ρώσικα; Δεν θυμάμαι πια. Δεν συγκρατήσαμε εκείνο το βράδυ ούτε τον τίτλο του μυθιστορήματος, ούτε και το όνομα του συγγραφέα. Ζούσαμε στην εκτυφλωτική λάμψη των εικόνων που είχαν ξαφνικά πλημμυρήσει το ξύλινό μας σπιτάκι...»
Au temps du fleuve Αmour
Le Félin, 1994 – Gallimard, 1996

Διαβάστε Περισσότερα

Πανόραμα «Χρυσές Νύχτες»

nuitsenor2016Μετά απο το Παρίσι και την Ρώμη, τα καλύτερα μικρού μήκους έρχονται στην Αθήνα

07 & 08.06.2016 | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι «Χρυσές Νύχτες» υποδέχονται και φέτος τον Ιούνιο στην Αθήνα τις καλύτερες περσινές ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Γαλλική Σχολή Αθηνών

efaΕτήσια Διάλεξη

08.06.2016, 19.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos, IFG

Ο Alexandre Farnoux, διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζει τον απολογισμό των επιστημονικών προγραμμάτων της Σχολής για το 2015. Μετά την παρουσία θα ακολουθήσει διάλεξη.

Διαβάστε Περισσότερα

Athens Photo Festival 16 - APHF 16

athens_photofest[mis/dis]placed

10.06-31.07.2016 | Moυσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς

Σε μια εποχή που τόσο τα εθνικά όσο και τα παγκόσμια αφηγήματα περιστρέφονται γύρω από τις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές που συνθέτουν το παρόν μας, η φετινή θεματική υπό τον γενικό τίτλο [mis/dis]placed εστιάζει στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συγκρότηση της συλλογικής συνείδησης και τη θέση του ατόμου στη σημερινή εποχή, σε σχέση με έννοιες όπως ο χώρος, ο τόπος και η μνήμη.

Διαβάστε Περισσότερα

Euro 2016

euroΤο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στα χρώματα του 15ου Ευρωπαïκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου!

Ζωντανή αναμετάδοση για το κοινό του πρώτου ματς Γαλλία-Ρουμανία

10.06.2016, 22.00΄|Αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Η τελική φάση του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, UEFA EURO 2016™, θα διεξαχθεί στη Γαλλία από 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2016. Πέρα από την αθλητική διάσταση, η διοργάνωση αυτή αποτελεί μία πρόσκληση σε γιορτή.

Διαβάστε Περισσότερα

Richard Texier

texierΔιάλεξη ενός μεγάλου γάλλου καλλιτέχνη στη Ρόδο

11.06.2016, 19.30 | Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης - Ρόδος

Ο ζωγράφος και γλύπτης Richard Texier είναι ένας διεθνούς φήμης γάλλος καλλιτέχνης.

Αφού ολοκληρώσει τα δύο διδακτορικά του στην αρχιτεκτονική και στις πλαστικές τέχνες, αποφασίζει να αφιερωθεί στη δημιουργία και στήνει ένα τεράστιο εργαστήριο στο Παρίσι, στην περιοχή Butte aux Cailles. Έπειτα από μια πρώτη έκθεση στη Νέα Υόρκη το 1983, δύο χρόνια μετά η Γαλλία ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τέσσερις περιοδεύουσες εκθέσεις. Όμως οι πλούσιες εμπειρίες του από διάφορες χώρες θα του δώσουν την ευκαιρία για συναντήσεις, ανταλλαγές και δημιουργία: στήνει νομαδικά εργαστήρια στη Ρωσία, στη Βιρμανία, στην Κίνα, στην Ισπανία και πάλι στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας

Jeunesse InnovanteΚύκλος «Η νεολαία που καινοτοµεί»

16.06.2016, 19.00΄-22.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Όλο και περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα, στην Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται στην επιχειρηματικότητα με την επιθυμία να προτείνουν λύσεις για να επανασχεδιάζουν μια κοινωνία πιο συνεργατική, πιο αλληλέγγυα και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μετά την έναρξη του κύκλου «Η Νεολαία που Καινοτομεί» στις 4 Απριλίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αναδεικνύει τους επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών εγχειρημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανατρεπτικής καινοτομίας. Η βραδιά της 16ης Ιουνίου θα είναι αφιερωμένη στην κοινωνική καινοτομία. Η Γαλλία είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής καινοτομίας και αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μοντέλο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό το πεδίο επιχειρηματικότητας θέλει να τιμήσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Διαβάστε Περισσότερα

Athens Video Dance Project

videodanceADVP In Community

17.06.2016 | Αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Στον χώρο των νέων μέσων, που βρίσκονται σε συνεχή μετάλλαξη, η ανάγκη για εξερεύνηση νεωτερικών μορφών επικοινωνίας γίνεται όλο και πιο έντονη ενώ οι δημιουργοί αναζητούν νέες μορφές έκφρασης της αφήγησης.

Διαβάστε Περισσότερα

Αγγελική Ιονάτος Τρίο

ionatos22.06.2016, 21.00΄ | Ταράτσα του IFG

23.06.2016, 21.00΄ | Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Η Αγγελική Ιονάτος ηχογράφησε το νέο της άλμπουμ τον Ιανουάριο του 2015 και μέσα από αυτή τη δουλειά, το καλοκαίρι του 2015, γεννήθηκε ένα νέο θέαμα με ένα μουσικό σχήμα που εναλλάσσεται από συναυλία σε συναυλία.

Διαβάστε Περισσότερα

4ο Rendez-vous Campus France - Προετοιμασία για τη ζωή και τις σπουδές στη Γαλλία

vivreΚύκλος «Τα Rendez-Vous Campus France»

29.06.2016, 17.00΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Περισσότεροι από 270 000 ξένοι φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν στη Γαλλία καθιστώντας την τρίτη χώρα υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών παγκοσμίως.
Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που διαλέγουν τη Γαλλία για τις σπουδές τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θέλοντας να ανταποκριθεί στη ζήτηση του Ελληνικού κοινού και να πληροφορήσει όσο γίνεται καλύτερα τους Έλληνες φοιτητές για τις σπουδές στη Γαλλία, διοργανώνει κάθε 2 μήνες ένα Rendez-vous Campus France, μιαδιάλεξησχετικά με τις Ανώτατες Σπουδές στη Γαλλία.

Διαβάστε Περισσότερα