• 1η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου
  • Le pays des sourds του Nicolas Philibert
  • Στρογγυλή τράπεζα & έκθεση: Εικονική πραγματικότητα
  • Πλατό media: Ψηφιακός κόσμος χωρίς γυναίκες: αδιανόητο και μη αποδεκτό
  • Το Μουσείο Μου: Το Μουσείο ως Σημείο Συνάντησης
  • Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία
  • Διάλεξη του Alain Badiou
  • Μαθήματα Γαλλικών 2019-2020

Έκθεση ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα

Διοργάνωση Atopos Contemporary Visual Culture (CVC)

15 Μαΐου – 31 Ιουλίου
Εγκαίνια 14 Μαΐου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων

Παρουσία πολλών καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους και ο Γάλλος Charlie Le Mindu.

lemindu

Maison Martin Margiela, SS 2009, © photo Yannis Vlamos

Τα τέρατα στη μόδα... Η έκθεση αυτή, σε επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη καλλιτεχνικού διευθυντή του πολιτιστικού κέντρου ATOPOS CVC, παρουσιάζει για πρώτη φορά διεθνώς το φαινόμενο των φαντασιακών και τερατόμορφων Χαρακτήρων όπως αυτό αποτυπώνεται στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της μόδας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα δημιουργών όπως οι Charlie Le Mindu, Christophe Hamaide Pierson, Issey Miyake, Martin Margiella, Jean Charles de Castelbajac, Comme des Garçons…

Στα αρχαία Ελληνικά, η λέξη χαρακτήρας - χαρακτήρ - δηλώνει το σημείο που προκύπτει «διά χαράξεως ή τυπώσεως επί σκληράς ύλης» καθώς και το «διακριτικό γνώρισμα προσώπου ή πράγματος». Η λέξη έχει την ίδια ρίζα με το ρήμα χαράσσω, το οποίο εκτός των άλλων σημαίνει και σχεδιάζω.

Οι Χαρακτήρες αποτελούν δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών που μπορεί να είναι εντελώς φαντασιακοί με χαρακτηριστικά είτε ανθρώπινα, είτε υπερφυσικά, μυθικά, τερατομορφικά, ζωομορφικά ή και αφηρημένα. Το φαινόμενο εμφανίστηκε αρχικά στις Η.Π.Α και στην Ιαπωνία ως εργαλείο προώθησης προϊόντων και έχει πλέον κατακλύσει τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή από τη δεκαετία του ‘90, με την δημιουργία και την διάδοση του διαδικτύου (Internet), το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ο χώρος καταγωγής και δράσης των Χαρακτήρων. Εμφανίζονται σε δημιουργίες που ποικίλλουν, από street art και video games μέχρι τα παιχνίδια-φιγούρες, τον κινηματογράφο, τον σχεδιασμό αντικειμένων και προϊόντων, το graphic design και τη μόδα.

Το φαινόμενο των Σύγχρονων Χαρακτήρων έχει επηρεάσει μια καινούργια γενιά πρωτοποριακών σχεδιαστών μόδας που με τη δουλειά τους συνεχώς επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του σώματος και του ενδύματος, τις δυνατότητες της ανθρώπινης φιγούρας και τις ανεξάντλητες μεταλλάξεις σε φανταστικές υπάρξεις, αναμειγνύοντας οπτικούς και ενδυματολογικούς κώδικες επικοινωνίας...

Atopic Bodies [FIVE]: “The Monsters’ Ball” Το ATOPIC BODIES είναι ένα project μέσα από το οποίο εξερευνάται το ανοίκειο, το παράδοξο, το εκκεντρικό και το αταξινόμητο του ανθρώπινου σώματος στη σύγχρονη οπτική κουλτούρα. Είναι ένα project εν εξελίξει, για το οποίο η ATOPOS cvc συνεργάζεται κάθε φορά με διαφορετικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Για αυτήν την πέμπτη έκδοση του Atopic Bodies, ειδικά σχεδιασμένη για την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων στην Αθήνα, η ATOPOS CVC συνεργάζεται με διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Charlie Le Mindu, Pandemonia και Hideki Seo. Το Atopic Bodies [FIVE]: The Monsters’ Ball παρουσιάζεται στις 14 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη με ένα καινούριο πειραματικό «show» μόδας, στο οποίο θα παρακολουθήσουμε ζωντανές περφόρμανς από πρωτοποριακούς καλλιτέχνες σε συνδυασμό με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς από το γρουπ Κεφάλαιο 24/Chapter 24.

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Για περισσότερες πληροφορίες:

atoposlogo150 logo-benaki150 logofestival_

LOGOS