Διαμονή της Lise Chevalier

Lise_ChevalierΚατάλυμα Γαλλίας – Ρόδος

Ιανουάριος – Μάρτιος 2019

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι) και του Επίτιμου Προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο, εγκαινιάζει το πρόγραμμα διαμονής για καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να παράγουν ή να ερευνήσουν την τέχνη της κεραμικής.

Nike Air Max

Η Lise Chevalier είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Επιθυμεί να μεταφέρει σε κεραμικά, σχέδιά της εμπνευσμένα από τη σειρά του έργου της Εσωτερική Μυθολογία. Θα συνεργαστεί με έναν κεραμοποιό από τη Ρόδο έτσι ώστε να παντρέψει με την τεχνική των σμάλτων την παραδοσιακή κεραμική «διακόσμηση» με την καλλιτεχνική της έρευνα.

Η μετακίνηση της σχεδιαστικής χειρονομίας προς την απεικόνιση σε τρισδιάστατο αντικείμενο θα δώσει στις εικόνες μία άλλη διάσταση, επηρεάζοντας το χρώμα, τη γραμμή και την ίδια την ανάγνωση του έργου.

«Τα ταξίδια πάντοτε τροφοδότησαν τη δουλειά μου: η παραθαλάσσια περιοχή της Βαλτικής στα βήματα των Γερμανών ρομαντικών ζωγράφων, τα ντολμέν στις Cévennes, οι φτέρες στον κήπου των φυτών του Βερολίνου, η παρατήρηση πουλιών από τις βεράντες του τελευταίου ορόφου στην πόλη της Τεχεράνης, η συλλογή των κεραμικών που προσάραξαν στις παραλίες των Πριγκηπόννησων νότια της Κωνσταντινούπολης, το θαλάσσιο τοπίο που με περιβάλλει στη Sète. Εδώ, πρόκειται για το εικονογραφικό τοπίο της ροδιακής κεραμικής.»

Η Lise Chevalier εργάζεται και ζει στη Sète. Αποφοίτησε το 2010 από την σχολή Καλών Τεχνών του Montpellier, και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Για μία τετραετία παρακολούθησε τα μαθήματα του καλλιτέχνη Lothar Baumgarten και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα εικαστικών τεχνών με την καθοδήγησή του.

Ερωτευμένη με τον τόπο της, επέστρεψε σ’αυτόν, όπως ήταν φυσικό, το 2012.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lisechevalier.com


Σημειώσεις της Ρόδου

Συνάντηση σε καλλιτεχνική διαμονή

20.02.2018 | Κατάλυμα Της Γαλλίας, οδός Ιπποτών, Ρόδος

Στο εργαστήριο του καλλιτέχνη κεραμικής Κώστα Νεοφύτου, στο παλιό εργοστάσιο στη Ρόδο, η Lise Chevalier ασχολείται με την τεχνική της διακόσμησης (ζωγραφιά σε κεραμική) σύμφωνα με την παράδοση του ΙΚΑΡΟΥ. Η διδασκαλία του στυλ ΙΚΑΡΟΥ, μοναδική στη Ρόδο, είναι μια πολύτιμη κληρονομιά και ο Κώστας Νεοφύτου κατέχει βαθιά τη γνώσης αυτής της τέχνης.

Μέσω της καθημερινής μετάδοσης χειρονομιών, χρωμάτων, μοτίβων, η καλλιτέχνης εξελίσσεται στις δημιουργίες της, εμπνευσμένη από τη φινέτσα και την ιστορία της συγκεκριμένης τέχνης.

"Στα μοτίβα της κεραμικής, διαβάζω τοπία. Το σύμπλεγμα των φυτών, οι εκθαμβωτικές πολύχρωμες αρμονίες, τα μυθολογικά θέματα είναι ασύγκριτες πηγές έμπνευσης ομορφιάς και ιστοριών. Στο εργαστηρίου ο χρόνος ρέει σαν τεντωμένη κλεψύδρα. Σκέφτομαι τον Ερμή, τον Κέρβερο, την είσοδο της Ρόδου, τους δύο κίονες σαν κυπαρίσσια σκαλισμένα στον ουρανό. Σκέφτομαι τους γκρεμούς της Λίνδου, τα φλογερά άλογα και τις γυναίκες πουλιά. Οι εικόνες και οι ιστορίες εκείνες αναμειγνύονται με την «εσωτερική μου μυθολογία». Σχεδιάζω και ζωγραφίζω σε μικρές επιφάνειες από κεραμική. "
Lise Chevalier

Η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική της πρακτική, τις εντυπώσεις της. Θα διαβάσει αποσπάσματα από τη σειρά ποιημάτων της Déluges.
Με τη συμμετοχή του μουσικού Δάμωνα Παπακυριακού (κιθάρα και τραγούδι)

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Σε συνεργασία με το Γαλλικό προξενείο της Ρόδου.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών διαμονών στο Κατάλυμα της Γαλλίας υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.