Η κρητική λύρα στην δυτικοευρωπαϊκή μουσική

KALOUDISΜουσική διάλεξη του Γιώργου Καλούδη

02.11.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Παρουσίαση της μοναδικής 12ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές. Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J.-S. Bach.

H παγκόσμια πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2017.Το ίδιο χρόνο, ο Γιώργος Καλούδης με την τετράχορδη λύρα του ζωντάνεψε το Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στα Χανιά μετά από 1700 χρόνια σιωπής, στην πρώτη συναυλία που δόθηκε στο ανασκαμμένο και αναστηλωμένο μοναδικό αυτό μνημείο. Το 2018, ο Καλούδης έδωσε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ, στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο.

O συνθέτης θα μιλήσει για την σημασία της κρητικής λύρας στην ιστορία της μουσικής, των ήχων και των δονήσεων, θα ξεδιπλώσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της τετράχορδης κρητικής λύρας με συμπαθητικές χορδές, πάνω στην Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης