Aφιέρωμα στον Olivier Messiaen

messiaen04-07.03.2019 | Ωδείο Αθηνών

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στη master class και το εργαστήρι σύνθεσης έως 20 Ιανουαρίου - δείτε πληροφορίες παρακάτω

Το 2018, συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεωρητικού, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Ολιβιέ Μεσσιάν, του οποίου το έργο κατέχει κομβική θέση στη μουσική του 20ού αιώνα. Το Ωδείο Αθηνών, επιθυμώντας να ενισχύσει την επαφή των σπουδαστών του με το μοντέρνο και σύγχρονο ρεπερτόριο, συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Μεσσιάν.

Το πρωτοποριακό έργο του και η εμπνευσμένη διδασκαλία του θα παρουσιαστούν με τη συνδρομή του πιανίστα Florent Boffard, μαθητή της Yvonne Loriod, συζύγου του Μεσσιάν και ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του, καθώς και του συνθέτη Alain Louvier που μαθήτευσε στην τάξη του Μεσσιάν, από την οποία πέρασαν μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΙΒΙΕ ΜΕΣΣΙΑΝ 4-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ωδείου Αθηνών, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, εκτός από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της Πέμπτης 7 Μαρτίου (16:30-18:00) που θα γίνει στην αίθουσα 35.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Eπιμέλεια αφιερώματος: Νίκος Αθηναίος, Λορέντα Ράμου

Δευτέρα 4 Μαρτίου

20:30
Ρεσιτάλ πιάνου του Florent Boffard

Olivier Messiaen : Le Courlis cendré
Tristan Murail: La Mandragore
Olivier Messiaen: L'Alouette lulu
George Benjamin: Shadowlines
Olivier Messiaen: Le Loriot


Τρίτη 5 Μαρτίου

10:00 – 13:00 και 15:00-18:00
Μaster class πιάνου και μουσικής δωματίου του Φλοράν Μποφάρ σε έργα Ο. Μεσσιάν και μαθητών του (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση).

20:30
Διάλεξη Alain Louvier «Ο Μεσσιάν και η συναυλία της φύσης» (στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους)


Τετάρτη 6 Μαρτίου


10:00 – 13:00
Master class ανάλυσης του Αλαίν Λουβιέ
Ανάλυση των έργων του Μεσσιάν Regard des Anges για πιάνο (από τα 20 Βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος), La chouette hulotte για πιάνο (από τον Κατάλογο των Πουλιών) και Couleurs de la Cité Céleste για ορχήστρα (στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση).

15:00-18:00
Masterclass σύνθεσης του Αλαίν Λουβιέ, σε επιλεγμένα έργα των συμμετεχόντων, τα οποία βασίζονται πάνω σε στοιχεία που προέρχονται από το έργο του Μεσσιάν (στα γαλλικά με διαδοχική μετάφραση).

20:30
Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών με τη συμμετοχή του Αλαίν Λουβιέ και της Marie-Paule Siruguet (πιάνο 4 χέρια) σε έργα Ολιβιέ Μεσσιάν, Gérard Grisey, François-Bernard Mâche, Αλαίν Λουβιέ και Γιώργου Κουρουπού.


Πέμπτη 7 Μαρτίου

16:30-18:00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ερμηνεία των έργων του Ο. Μεσσιάν» με τον Φλοράν Μποφάρ και έλληνες πιανίστες που έχουν στο ρεπερτόριό τους έργα του Μεσσιάν. Συντονισμός: Λορέντα Ράμου (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση).

19:00
Ο Φρανσουά-Μπερνάρ Μας, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Αλαίν Λουβιέ μιλούν για τις σπουδές τους με τον Μεσσιάν (ελληνικά και γαλλικά με διαδοχική μετάφραση).

20:30
Συναυλία μαθητών του ΩΑ και συμμετεχόντων στις masterclasses με έργα Μεσσιάν, μαθητών του και νέων συνθετών.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στη master class και το εργαστήρι σύνθεσης:
Μaster class πιάνου και μουσικής δωματίου
  Η masterclass απευθύνεται σε μαθητές του Ωδείου Αθηνών και εξωτερικούς συμμετέχοντες. Τα έργα μπορούν να είναι του Μεσσιάν, συνθετών που υπήρξαν μαθητές του και συνθετών που είχαν μια στενή σχέση μαζί του. Μπορείτε να δείτε εδώ μία ενδεικτική λίστα. Μπορούν επίσης να παρουσιαστούν έργα που δεν είναι στη λίστα, εφόσον πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις αιτήσεις τους ως τις 20 Ιανουαρίου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις nikos.athineos@gmail.com και l.ramou@sgt.gr.
Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει, για τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών, βιογραφικό σημείωμα και τον τίτλο του προτεινόμενου έργου. Για τους συμμετέχοντες εκτός Ωδείου Αθηνών: βιογραφικό σημείωμα, τίτλος του προτεινόμενου έργου και μία πρόσφατη ηχογράφηση (video/audio) με εκτέλεσή τους, διάρκειας 5-8’. Για τα σύνολα μουσικής δωματίου οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν είτε ηχογράφηση με εκτέλεση του συνόλου, είτε ξεχωριστές ηχογραφήσεις για το κάθε μέλος. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεχθούν θα ειδοποιηθούν αρχές Φεβρουαρίου.

Masterclass σύνθεσης
  H masterclass απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων σύνθεσης και θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών και εξωτερικούς συμμετέχοντες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σύντομα έργα πάνω σε στοιχεία που προέρχονται από το έργο του Μεσσιάν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ως τις 20 Ιανουαρίου βιογραφικό σημείωμα και το έργο τους, που θα πρέπει να γραφτεί σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση l.ramou@sgt.gr.

Θα ειδοποιηθούν αρχές Φεβρουαρίου για τη συμμετοχή τους. Η επιλογή θα γίνει από τον Αλαίν Λουβιέ.

Το κόστος συμμετοχής στις masterclasses εξοφλείται στο Ωδείο Αθηνών και είναι 25Ε για τους μαθητές του Ωδείου και 40Ε για τους εξωτερικούς συμμετέχοντες.

Oι ακροατές της masterclass ανάλυσης μπορούν να προετοιμάσουν τα έργα του Μεσσιάν που θα παρουσιαστούν με τις παρτιτούρες που υπάρχουν στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.


Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση