Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

messiaen04-07.03.2019 | Ωδείο Αθηνών | ΒΙΝΤΕΟ

Ένα τετραήμερο αφιέρωμα στον Olivier Messiaen στο Ωδείο Αθηνών με συναυλίες, ομιλίες, ανοιχτά μαθήματα για σπουδαστές οργάνων και συνθέτες, με προσκεκλημένους τον πιανίστα Florent Boffard και τον συνθέτη Alain Louvier, δύο εξέχουσες προσωπικότητες της γαλλικής μουσικής.

Αυτή τη χρονιά συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεωρητικού, οργανίστα, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Olivier Messiaen, του οποίου το έργο κατέχει κομβική θέση στη μουσική του 20ού αιώνα.

Το Ωδείο Αθηνών, επιθυμώντας να ενισχύσει την επαφή των σπουδαστών του με το μοντέρνο και σύγχρονο ρεπερτόριο, συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ανώτατο Εθνικό Ωδείο Μουσικής και Χορού του Παρισιού, για ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Messiaen.

Το πρωτοποριακό έργο του και η εμπνευσμένη διδασκαλία του θα παρουσιαστούν με τη συνδρομή του πιανίστα Florent Boffard, μαθητή της Yvonne Loriod, συζύγου του Messiaen και ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του, καθώς και του συνθέτη Alain Louvier που μαθήτευσε στην τάξη του Messiaen, από την οποία πέρασαν μερικοί από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα.

Για τη συμμετοχή στα masterclass και στο εργαστήριο σύνθεσης: www.athensconservatoire.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

● ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

20:30 | Ρεσιτάλ πιάνου του Florent Boffard
Olivier Messiaen: “Le Courlis cendré”
Tristan Murail: “La Mandragore”
Olivier Messiaen: “L'Alouette lulu”
George Benjamin: “Shadowlines”
Olivier Messiaen: “Le Loriot”

● ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

9:30 -13:00 & 15:00-18:00 | Masterclass πιάνου και μουσικής δωματίου του Florent Boffard σε έργα του Olivier Messiaen και μαθητών του (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση)

20:30 | Διάλεξη του Alain Louvier, με θέμα «Ο Messiaen και η συναυλία της φύσης» (στα γαλλικά, με υπότιτλους στα ελληνικά)


● ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

10:00-13:00 | Masterclass ανάλυσης του Alain Louvier
Ανάλυση των έργων του Messiaen, “Regard des Anges” για πιάνο (από τα «20 Βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος»), “La chouette hulotte” για πιάνο (από τον «Κατάλογο των Πουλιών») και “Couleurs de la Cité Céleste” για ορχήστρα. Η ανάλυση θα γίνει στα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση.

15:00-18:00 | Masterclass σύνθεσης του Alain Louvier, σε επιλεγμένα έργα των συμμετεχόντων, τα οποία βασίζονται πάνω σε στοιχεία που προέρχονται από το έργο του Messiaen (στα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση)

20:30 | Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών, με τη συμμετοχή του Alain Louvier, και της Marie-Paule Siruguet (πιάνο 4 χέρια), με έργα των Olivier Messiaen, Gérard Grisey, François-Bernard Mâche, Alain Louvier, και Γιώργου Κουρουπού.

Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δεσύλλας, Μαρία Ευστρατιάδη, Ναταλία Γεράκη, Μαρία Μυλαράκη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Λευκή Καρποδίνη, Τίτος Γουβέλης, Άγγελος Λιακάκης, Σπύρος Μουρίκης, Οδυσσέας Κορέλλης, Βαγγέλης Νίνα


● ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

16:00-18:00 | Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Η ερμηνεία των έργων του Olivier Messiaen», με τον Florent Boffard και Έλληνες πιανίστες που έχουν στο ρεπερτόριό τους έργα του Messiaen. Συντονισμός: Λορέντα Ράμου (στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση).

19:00 | Ο François-Bernard Mâche, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Alain Louvier μιλούν για τις σπουδές τους με τον Messiaen (στα ελληνικά και τα γαλλικά, με διαδοχική μετάφραση).

20:30 | Συναυλία μαθητών του Ωδείου Αθηνών και συμμετεχόντων στα masterclasses, με έργα του Messiaen, μαθητών του και νέων συνθετών.


*Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, εκτός από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (Πέμπτη 7 Μαρτίου, 16:30-18:00), που θα διεξαχθεί στην αίθουσα 35.


Επιμέλεια Αφιερώματος: Νίκος Αθηναίος, Λορέντα Ράμου

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου.

Συνεργασία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ωδείο Αθηνών, Conservatoire de Paris CNSMDP


Η προεγγραφή είναι απαραίτητη