Για όλα τα χτεσινά και τα σημερινά «παιδιά του Marx και της Coca-Cola»

05-18|06|2014 |Ταινιοθήκη της Ελλάδος | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με την ευκαιρία της προβολής σε 3D της νέας ταινίας του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ Αντίο στη γλώσσα, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διοργανωθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα αφιέρωμα στο έργο του.

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, εμβληματική φυσιογνωμία του Νέου Κύματος, στρατευμένος σκηνοθέτης και ευφυής προβοκάτορας, ανήκει στη σφαίρα του μύθου. Το έργο του αγκαλιάζει και επηρεάζει εξήντα χρόνια από την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Εξερευνά όλα τα είδη, τολμά το μανιφέστο σε βίντεο και την ελεγεία σε 3D, την πορνογραφία και τη βλασφημία. Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο πιο εικονοκλάστης και ο πιο ιδιαίτερος από τους γάλλους κινηματογραφιστές: ας τον (ξανα)ανακαλύψουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έχει την τιμή να υποδεχτεί στην Αθήνα ως ειδικό προσκεκλημένο τον Fabrice Aragno, τον στενό συνεργάτη του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ το διάστημα 11 έως 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard» που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής Φαμπρίς Αρανιό (σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας, παραγωγός) ανήκει στη νέα γενιά σκηνοθετών που κρατούν τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ forever young, αποτελώντας την κινητήριο δύναμή του για να κάνει ακόμη ταινίες εξερευνώντας νέα μέσα και νέες τεχνικές. Έχει συνεργαστεί με τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις ταινίες Notre Musique (2003), Film Socialisme (2010), Les Trois Désastres (2013), καθώς και την πιο πρόσφατησε 3Dμε τίτλο Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieuaulangage(2014).

Το πρόγραμμα του Φαμπρίς Αρανιό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ / Maintenant Godard»:

Τετάρτη 11 Ιουνίου

Θερινός κινηματογράφος «Λαΐς»

20:45 O Φαμπρίς Αρανιό προλογίζει το Socialism / Filmsocialisme (2010, 102΄)

Πέμπτη 12 Ιουνίου

Αίθουσα Α (χειμερινός)

19:00 O Φαμπρίς Αρανιό κεντρικός ομιλητής στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Δυο, τρία πράγματα που έμαθα από αυτόν!» / “2, 3 thingsIlearnedfromhim!”      ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θερινός κινηματογράφος «Λαΐς»

20:45 O Φαμπρίς Αρανιό προλογίζει την ταινία του Όπερ έδει δείξαι / QuodEratDemonstrandum*(2013),έναντοκιμαντέρ του Αρανιό, όχι για τον Γκοντάρ αλλά με τον Γκοντάρ, που έγινε ύστερα από παραγγελία της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Γκοντάρ ΖΛΓκ/ ΖΛΓκ. Αυτοπροσωπογραφία του Δεκέμβρη / JLG / JLG. Autoportrait de décembre (1995, 56΄).

Είσοδος με προσκλήσεις. Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων.

Δεν είναι μια ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ. Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ ‘για’ τον Γκοντάρ, βιβλία ‘για’ τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία ‘για’ τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω ‘μαζί με’ τον Γκοντάρ και όχι ‘για’ εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».

Fabrice Aragno

http://godard.tainiothiki.gr/