Συνάντηση και ανάγνωση με τον Valère Novarina

Valere_NovarinaΚύκλος | Λέξεις επί σκηνής | BINTEO

08.02.2018, 19.30΄ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Με την ευκαιρία της επετείου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Valère Novarina θα βρεθεί μαζί μας. Μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό έργο και να γιορτάσουμε τα 111 χρόνια μας με τα 1.111 πουλιά του έργου Ο λόγος στα ζώα (Le Discours aux animaux).

«Ένας άνδρας μιλάει σε ζώα, δηλαδή σε όντα που δεν απαντάνε. Μιλάει σε τριακόσια βουβά μάτια. Εκφωνεί το Λόγο στα ζώα που αποτελεί μια αλληλουχία από 11«βόλτες», μια πλεύση στο εσωτερικό, δηλαδή πρώτα μες στην γλώσσα του και στις λέξεις του. Ένας άνδρας μιλάει σε ζώα και έτσι τους μιλάει για πράματα ανείπωτα: για ό,τι ζούμε όταν ωθούμαστε στα άκρα μας, διαμελισμένοι, μέσα στο μεγαλύτερο σκοτάδι και όχι μακριά από κάποιο φως, χωρίς λόγια και κοντά σε μια λύση.»

Η θεατρική θεωρία του Valère Novarina και η φιλοσοφική του σκέψη έγκειται στο βασικό για αυτόν επαναλαμβανόμενο ερώτημα: γιατί στο ανθρώπινο ζώο έχει δοθεί το χάρισμα του λόγου;

Για τον ίδιο τον Novarina, «το θέατρο δίνει τη δυνατότητα να επανασυνειδητοποιήσουμε» ότι ο λόγος δεν είναι μια αλληλουχία μηχανικών εννοιών αλλά μια ροή, ένας χορός, μια ζωντανή ύλη. Μέσα στο θέατρό του ξαναβλέπουμε το αιώνιο θαύμα να γίνεται όπως την πρώτη μέρα: ερχόμαστε να ακούσουμε τα ζώα να μιλάνε.»

Ο συγγραφέας, για τον οποίον ειπώθηκε ότι η ποιητική του αγγίζει μια θεολογική διάσταση, έρχεται να συναντήσει το Αθηναϊκό κοινό και να παρουσιάσει αυτοπροσώπως ένα από τα πιο φημισμένα του κείμενα.

Ο Βαλέρ Νοβαρινά, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, και η  Violet Louise, σκηνοθέτης και περφόρμερ, θα κάνουν αφιέρωμα με την ευκαιρία των 111 χρόνων στα 1111 πουλιά του έργου του Ο Λόγος στα ζώα.

Μετά την περφόρμανς θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του Valère Novarina, του Βασίλη Παπαβασιλείου, ηθοποιού και σκηνοθέτη, και της Μαριάννας Κάλμπαρη, σκηνοθέτιδας και διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν.

Διαβάστε:

Valère Novarina, Le Discours aux animaux, εκδόσεις P.O.L, 1987

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση