Οι Δευτέρες είναι (p)arty ! - Elisa Perrigueur

elisa_perrigueurΜεταναστεύσεις, οι σκάλες του κενού - Από τη Λέσβο στο Καλαί

Κύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»

15.04.2019, 19.30΄| IFG

Για τρίτη χρονιά, οι «Δευτέρες είναι (p)arty !» αναδεικνύουν νέους καλλιτέχνες μέσα σε ένα συμμετοχικό και ευχάριστο πνεύμα. Σε αυτό το πνεύμα η καλλιτέχνης και δημοσιογράφος Elisa Perrigueur θα παρουσιάσει τις Μεταναστεύσεις, οι σκάλες του κενού, μία σειρά ζωγραφικών έργων που πραγματοποίησε μεταξύ του 2015 και του 2018, στον δρόμο των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η δημοσιογράφος Elisa Perrigueur έχει επικεντρωθεί στο θέμα της εξορίας και της διέλευσης από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σημαδεμένη από τις σκηνές που βίωσε κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ της με θέμα τη μετανάστευση, συγκεκριμένα στη Λέσβο, αισθάνθηκε την ανάγκη να προσθέσει στα κείμενά της, την ζωγραφική που της επιτρέπει να αναπαραστήσει με διαφορετικό συναίσθημα και ένταση, τις ιδιαιτερότητες αυτών των συνόρων.

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα δύο θαλάσσια σύνορα, τα πιο δυσπρόσιτα για τους πρόσφυγες: τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας. Η αναζήτηση και οι έρευνές της τελικά γέννησαν την έκθεση Μεταναστεύσεις, οι σκάλες του κενού, μια σειρά από υδατογραφίες. Σε αυτή την έκθεση, η συγγραφέας θέλει να αναπαραστήσει τα όσα βλέπουν οι μετανάστες στην πορεία τους στην Ευρώπη: ατέλειωτοι δρόμοι, απόμακρες σιλουέτες, αστυνομικές δυνάμεις, συρματοπλέγματα... Λεπτομέρειες που, σύμφωνα με αυτήν, απεικονίζουν την εξορία τους, διακεκομμένη από «κενές» στάσεις, όπου βασιλεύουν η αναμονή και η αναζήτηση νοήματος. Αυτές οι στάσεις, συχνά εγκαταλελειμμένοι τόποι, βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης.

Η Elisa Perrigueur θα μιλήσει για το ρόλο της ζωγραφικής στη δημοσιογραφία, ενώ, το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσής της στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Το κρασί είναι προσφορά του χορηγού Cellier.

15.04-10.05.2019 | Καφέ του IFG

Έκθεση - πίνακες και ακουαρέλες