Πλατό Media 2: Υποστηρίζοντας την οικολογική δημιουργία

plateau media2Κύκλος «Ο λόγος στους δημιουργούς»: Μία υπόσχεση ανακαλύψεων και εκπληκτικών συναντήσεων

18.06.2019, 19h30 | IFG | BINTEO (στα ελληνικά)

Ελάτε να συναντήσετε εμπνευσμένες προσωπικότητες για να εξερευνήσετε από κοινού τις σχέσεις που συνδέουν τέχνη με οικολογία. Σχεδιασμένο από τον Vincent Cavaroc όπως ένα τηλεοπτικό πλατό, το Πλατό Media μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε από οπουδήποτε.

Οικολογική δημιουργία, ναι, αλλά με ποια μέσα; Μετά από ένα πρώτο πλατό média αφιερωμένο στις οικολογικές καλλιτεχνικές πρακτικές, αυτή η δεύτερη φάση προβληματισμού επικεντρώνεται σε φορείς που έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη στρατευμένη δημιουργία.

Ενώ πολλοί οργανισμοί επωφελούνται από την αυξημένη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα προκειμένου να «τρέξουν» καμπάνιες πράσινου μάρκετινγκ και να δημιουργήσουν μια οικολογική εικόνα, μια πρακτική που συνήθως αναφέρεται ως greenwashing, άλλοι φορείς θέτουν σε εφαρμογή συγκεκριμένες δράσεις που προάγουν την ανάπτυξη μιας κουλτούρας της οικολογίας.

Ποιοι είναι αυτοί οι φορείς και ποιοι είναι οι στόχοι τους; Τι είδους υποστήριξη προσφέρουν; Εκπρόσωποι ιδρυμάτων, επιμελητές και καλλιτέχνες θα μας παρουσιάσουν τα έργα που πραγματοποιούν στο χώρο τους και θα συζητήσουν την ευθύνη των φορέων και των θεσμών εν όψει της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης.

Παράλληλα με το πλατό média, μη χάσετε την προβολή έργων video art από τη Συλλογή του PCAI.

Με τους:
Κίκα Κυριακάκου | Υπεύθυνη συλλογής στην Polyeco Contemporary Art Initiative - PCAI
Marie Terrieux | Διευθύντρια του Ιδρύματος François Schneider
Όλγα Χατζηδάκη | Συνιδρύτρια του ανεξάρτητου οργανισμού σύγχρονης τέχνης Locus Athens
Φωτεινή Σετάκη | Αρχιτέκτονας & Συνιδρύτρια του στούντιο Research & Design The New Raw

Συντονισμός:
Marc Delalonde, Ανεξάρτητος πολιτιστικός παράγοντας

Βιογραφικά συμμετεχόντων

H Κίκα Κυριακάκου εργάστηκε την τελευταία δεκαετία ως διαχειρίστρια καλλιτεχνικών έργων, διευθύντρια επικοινωνίας, επιμελήτρια και κριτικός τέχνης. Είναι μέλος του δικτύου ICOM, επικεφαλής της συλλογής και των εκθέσεων της
Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της προγράμματος καλλιτεχνικών διαμονών της PCAI, οργάνωση για την οποία επιβλέπει όλα τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά έργα, ενώ εργάζεται για την προώθηση και την επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο. Η PCAI ιδρύθηκε το 2014 από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Ομίλου Polyeco. Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε στην Αθήνα με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσω ενός μοναδικού προγράμματος συλλογής έργων τέχνης, εμπνευσμένο από το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων. Η μετάβαση των τελευταίων δεκαετιών στην κινούμενη εικόνα ως κυρίαρχο μέσο έκφρασης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η PCAI επικεντρώνεται στο βίντεο και το καλλιτεχνικό φιλμ. Στις αρχές του 2019, η PCAI ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος residency, αφιερωμένο στην αλληλεπίδραση της σύγχρονης τέχνης με την περιβαλλοντική συνείδηση. Με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για την τόνωση του διαλόγου γύρω από την αειφόρο σκέψη και το κρίσιμο θέμα των τοξικών αποβλήτων, η PCAI προσκαλεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στην Αθήνα για μια εβδομάδα για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα βίντεο για το συγκεκριμένο θέμα. Με τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο και την Κίκα Κυριακάκου, η επιτροπή επιλογής περιλαμβάνει τον Krist Gruijthuijsen, διευθυντή του KW Institute for Contemporary Art KUNST-WERKEBERLIN και τον Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικό διευθυντή της γκαλερί Serpentine. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.pcai.gr/projects/

Η Marie Terrieux είναι διευθύντρια του Ιδρύματος François Schneider, που επικεντρώνει την δραστηριότητά του στο θέμα του νερού. Το ίδρυμα, που βασίζεται σε μια φιλανθρωπική φιλοσοφία, δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει μια διπλή αποστολή, τόσο εκπαιδευτική όσο και καλλιτεχνική. Στόχος του είναι να υποστηρίξει νέα ταλέντα μέσα από ένα πρόγραμμα υποτροφιών που ξεκίνησε το 2000. Από το 2011 οργανώνει έναν ετήσιο διαγωνισμό τέχνης TalentsContemporainsκαι επιβραβεύει 7 νικητές για τη δουλειά τους (ζωγραφική, βίντεο, γλυπτική, εγκατάσταση, φωτογραφία, κλπ.) με θέμα το νερό. Όλες οι εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Τέχνης του Ιδρύματος (ένα παλιό εργοστάσιο μπουκαλιών) συνδέονται με το νερό, συμπεριλαμβάνοντας την ανθρωπολογική, κοινωνική, επιστημονική, πολιτική και περιβαλλοντική σκοπιά. Πρόσφατα, το θέμα του νερού διερευνάται όλο και περισσότερο υπό το πρίσμα της οικολογίας από καλλιτέχνες που υποστηρίζονται από το ίδρυμα. Το 2019, ο διαγωνισμός Talents Contemporains, που διεξήχθη έως τις 21 Απριλίου, περιείχε πολλά έργα που διερευνούν την επίδραση των ανθρώπων και των ενεργειών τους στο περιβάλλον. Το δελτίο τύπου της έκθεσης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.artcatalyse.fr/talents-contemporains-7e-edition-fondation-francois-schneider-wattwiller.html. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες: https://www.fondationfrancoisschneider.org/en/contemporary-talents-competition/

Η Όλγα Χατζηδάκη είναι συνιδρύτρια της ανεξάρτητης οργάνωσης τέχνης locus athens, που ιδρύθηκε το 2004. Η locus athens είναι μια νομαδική πρωτοβουλία που εστιάζει τις δράσεις της στο δημόσιο χώρο, όπου διερευνά το μετασχηματιστικό δυναμικό των τεχνών. Μέχρι σήμερα, η locusathens έχει διοργανώσει πάνω από είκοσι εκθέσεις, μεταξύ των οποίων τις Γεωμετρίες, που έλαβε χώρα το 2018 για τρεις μήνες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κάτι παραπάνω από μια έκθεση, η δράση αυτή παρουσίαζε ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων αφιερωμένες σε οικολογικά θέματα και σε εναλλακτικές λύσεις με σκοπό να φανταστούμε μια «πράσινη Αθήνα». Αυτή την περίοδο οι επιμελήτριες, Όλγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά, ετοιμάζουν τον νέο μόνιμο χώρο τους στον Ταύρο, αφιερωμένο στις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της locus athens. Οι εκθέσεις και το δημόσιο πρόγραμμα που θα διοργανωθούν στο χώρο αυτό θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την οικολογία.

Η Φωτεινή Στετάκη είναι αρχιτέκτονας και συνιδρύτρια του The New Raw, ενός γραφείου έρευνας και σχεδιασμού με έδρα το Ρότερνταμ. Η πρακτική του σχετικά με το σχεδιασμό επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθιστώντας δυνατή τη διάδοση και εφαρμογή κυκλικών μοντέλων μέσω της παραγωγής οπτικών και πρωτότυπων ιδεών. Πρόσφατα, πραγματοποίησαν το έργο Print your City στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Zero Waste future" της Coca Cola στην Ελλάδα. Από τα πλαστικά απορρίμματα της πόλης, δημιούργησαν μια σειρά από έπιπλα εξωτερικού χώρου και ένα εργαστήριο Zero Waste όπου κάθε πολίτης μπορεί να φέρει τα δικά του πλαστικά απόβλητα και να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ανακύκλωσης. Όλα τα έργα του The New Raw καταγράφονται στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://thenewraw.org/Work.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση