Στρογγυλή τράπεζα & Έκθεση: Εικονική πραγματικότητα

NN_thumbfrΣτρογγυλή τράπεζα: Νέα εικονική και αυξημένη πραγματικότητα: τάσεις, εφαρμογές και ανάπτυξη για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

21.11.2019, 11.00

Μια στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται σε συνεργασία με το PowerX, με θέμα την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και την εφαρμογή της στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Προσκαλούνται επαγγελματίες και ειδικοί να μοιρασθούν τις εμπειρίες τους και να διερευνήσουμε από κοινού τις εφαρμογές των τεχνολογιών στους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού και Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει χώρος όπου θα παρουσιασθούν επιλογές από VR εμπειρίες με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Μία αποκλειστική συλλογή από εμπειρίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και πολιτισμού από 21-23 Νοεμβρίου.

Έκθεση: Εικονική πραγματικότητα ή κατάδυση σε εικονικούς κόσμους με άπειρες δυνατότητες.

21-23.11.2019

Μια αποκλειστική επιλογή VR ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικής κληρονομιάς θα προβάλλονται για τρεις μέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ελεύθερη είσοδο, προκειμένου να βιώσετε την απόλυτη VR εμπειρία!

ΤΑΙΝΙΕΣ VR

Η μετάλλαξη - Γαλλία – 2017

https://youtu.be/5L8vAWz9lrA

Μια μυθοπλασία επιστημονικής φαντασίας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Alexandro συμμετέχει ως εθελοντής σε ένα πείραμα που μελετάτα όνειρα. Σε καμία περίπτωση δεν φαντάζεται ότι θα εισχωρήσει μέσα του ο Elsa, μια μορφήτεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα ψηφιοποιήσει και θα εξαϋλώσει το υποσυνείδητό του, κι έπειτα θα τραφεί από αυτό...

Tο Firebird - La Péri, σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψτε ένα φανταστικό σύμπαν - 2018και να ενσαρκώσετε τον Iskender, έναν πρίγκιπαπου αναζητά το "άνθος της Αθανασίας".

https://youtu.be/1pjfx440AkE

Το Peri είναι μια εμπειρία VR βασισμένη σε ένα κομμάτι κλασικής μουσικής, ένα μπαλέτο τουΓάλλου συνθέτη PaulDukas. Την ιστορία αφηγείται ο JohnRhys-Davies. Η εμπειρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των χειριστηρίωνVive που σας επιτρέπουν να αλληλοεπιδράσετε με τους χαρακτήρες και τα πλάσματαπου κατοικούν σε αυτόν τον κόσμο. Σ’ αυτήν την μοναδική και γραφικά εξαιρετική παραγωγή,το βραβευμένο στούντιο VR  Innerspace συνδυάζει χορογραφία, μουσική, αφήγησηκαι προηγμένη τεχνολογία και σας προσφέρει μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Firebird - το ημιτελές – 2018

https://youtu.be/2QPMbkQEOks

Tρυπώστε σε ένα εργαστήριο γλυπτικής που έγινε μουσείο,περιηγηθείτε ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Γίνετεμάρτυρες της περιπέτειας που ενώνει έναν μεγάλο γλύπτημε τη μαθητευόμενή του και ανακαλύψτε σιγά σιγάτι κρύβεται πίσω από τη μοναδική τους δημιουργία, "Το ημιτελές".

Σε αυτή τη νέα συναρπαστική μουσική δημιουργία, ο θεατής παίζει το ρόλο τουεπιμελητή ενός μουσείου που είναι αφιερωμένο στον Auguste, γλύπτη διάσημο για τα γλυπτά τουκαθώς και για τη ανεκπλήρωτη ιστορία αγάπης με μία μαθητευόμενή του, την Camille.

Ενώ ο επιμελητής ελέγχει το μουσείο μια τελευταία φορά, την ημέρα πριν από τα εγκαίνια,μια ξέφρενη θύελλα εξαπολύεται· ξαφνικά, τα αγάλματα φαίνεται σαν να ψιθυρίζουν κάτω από το χλωμό φως του φεγγαριού. Τα φαντάσματα του Auguste και της Camille εμφανίζονται και ζητούν τη βοήθειά σας: βάλτε την τελευταία πινελιά στο «ημιτελές», τομυστηριώδες γλυπτό που δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν μαζί και λυτρώστε από αυτό το βάρος τις δύο περιπλανώμενες ψυχές του μουσείου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας – 2017

https://youtu.be/KdCZyJSZ7N0

"Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά. Την ουσία δεν τη βλέπουντα μάτια. »Ο Μικρός Πρίγκιπας VR είναι μια διαδραστικήπεριπέτεια που παρουσιάζει τα γεγονότα του αριστουργήματοςτου Saint-Exupéry.

Ο Μικρός Πρίγκιπας VR είναι μια διαδραστική περιπέτεια που αναβιώνει το αριστούργημα του Saint-Exupéry. Ο παίκτης συντροφεύει τον Μικρό Πρίγκιπα κατά τηδιάρκεια του ταξιδιού του, από πλανήτη σε πλανήτη. Κάθε επεισόδιο εστιάζεισε έναν πλανήτη και στους κατοίκους του. Η επαφή με τον Μικρό Πρίγκιπα βάζει τον παίκτη σε σκέψειςσχετικά με την ανθρώπινη φύση, καθώς κάθε πλανήτης που εξερευνάται αντιπροσωπεύεικαι μια αλληγορία.


Sergent James - 2017

https://www.youtube.com/watch?v=MnNh7lVqKhQ

Μια νέα συναρπαστική εμπειρίαπου μπλέκει φαντασία και πραγματικότητα.

Είναι ώρα για ύπνο για τον Léo. Καθώς η μαμά του ετοιμάζεται να σβήσει το φως, το μικρό αγόρι νομίζει ότι υπάρχει κάτι κάτω από το κρεβάτι του.

Notes on blindeness : into darkness – 2018

https://youtu.be/9ViF0GBt6fQ

Το «Notes on Blindness: Into Darkness» είναιένασυναρπαστικόπαιχνίδι εικονικής πραγματικότητας για τη ζωή του JohnHull,ενός συγγραφέα που τυφλώθηκε, το 1983.

Το 1983, μετά από αρκετές δεκαετίες επιδείνωσης της όρασής του, ο JohnHull, καθηγητής θεολογίαςκαι συγγραφέας, τυφλώνεται. Για να μπορέσει να κατανοήσει και να αποδεχτεί αυτή την ανατροπή στη ζωή του, κρατά,για τρία χρόνια, ένα ημερολόγιο με περισσότερες από δεκαέξι ώρες ηχογραφήσεων,δημιουργώντας έτσι μια μοναδική μαρτυρία για την απώλεια της όρασης και την ανακάλυψη ενός κόσμου "πέραντης όρασης". Βασισμένο σε αυτές τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις, το Note On Blindness - IntoDarkness αποτελείταιαπό έξι κεφάλαια και χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και μηχανισμούςgameplay για να εντάξει τον χρήστη σε μια γνωστική και συναισθηματική εμπειρία τύφλωσης.

Κάθε κεφάλαιο αφορά μια στιγμή, μια μνήμη και ένα συγκεκριμένο μέρος που αναφέρει ο JohnHull στο ημερολόγιό του. Στο σύνολό τους αποτελούν μια εντελώς συναρπαστική εμπειρία σε έναπεριβάλλον 3D animation σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας 3D binaural ήχο.

Claude Monet, l’obsession des Nymphéas - 2019

https://youtu.be/g-7AkihfPZU

Η διαδραστική εμπειρία «Claude Monet,  l’obsession des Nymphéas» θα σας μεταφέρει στους χώρουςδημιουργίας του και θα σας βυθίσει στην καρδιά της ζωγραφικήςαυτού του μοναδικού έργου.

«Δεν είμαι καλός σε τίποτα, παρά µόνο στην κηπουρική και τη ζωγραφική...», έλεγε ο ClaudeMonet. Ακόμη κι αν η φράση αυτή ακούγεται παράλογη, η σειρά με τα «νούφαρα», με περίπου 250 πίνακες που οιμπρεσιονιστής ζωγράφος δημιούργησε με ίδιο μοτίβο στον κήπο του στο Giverny, είναι η τρανταχτή απόδειξηότι δεν πρόκειται, απλά, για έναν ιδιοφυή ζωγράφο, αλλά και για έναν αξιοθαύμαστο παρατηρητήτης φύσης και του κήπου του που είχε διαμορφώσει στο σπίτι του, στο Giverny. Εκεί είναι που για σχεδόν 30 χρόνια, μέχρι το θάνατό του, ανάλογα με την εποχή, οι πίνακές του γέμιζαν ξανά και ξανά με τη θεματική αυτή. Εμφανίζεται ακόμη και πάνω σε γιγαντιαίες ξύλινες διακοσμητικές επιφάνειες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τοίχους τουMusée de l'Orangerie και οι οποίες δωρίστηκαν στο Γαλλικό κράτος, από τον παιδικό τουφίλο, GeorgesClémenceau, εκατό χρόνια πριν, στις 12 Νοεμβρίου 1918.


Το νησί των Νεκρών - 2018

https://youtu.be/USwPnvATr44

Ένα διαχρονικό ταξίδι, εμπνευσμένο από το έργοτου ζωγράφου Arnold Böcklin.

Ένα διαχρονικό ταξίδι, με αφετηρία ένα απλό διαμέρισμα, μας οδηγεί τον τελικόπροορισμό, με οδηγό τον Χάροντα, τον «βαρκάρη» του Κάτω Κόσμου. Το ερώτημαόλων των εποχών, όλων των πολιτισμών, μένει πάντα το ίδιο: τι υπάρχειμετά; Υπάρχει μόνο ένα πράγμα; Το νησί των νεκρών αποτελεί μια ελεύθερηδιασκευή του ομώνυμου πίνακα του Arnold Böcklin. Τον πίνακα αυτό - ή και αντίγραφά του- που έγινε διασημότερος από τον ίδιο του τον δημιουργό, τον βρίσκουμε στα σπίτια των Φρόιντ, Λένιν και Χίτλερ. Γενεές καλλιτεχνών εμπνέονται από αυτόν, όπωςο Νταλί, ο Κίρικο, ακόμη και ο ΣεργκέιΡαχμάνινοφ, του οποίου το συμφωνικό ποίημαπου είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα αποτελεί την μουσική επένδυση της ταινίας.


Η κραυγή – 2018

https://youtu.be/NPWKz5n5-xA

Μια εμπειρία ντοκιμαντέρ που δίνει ζωή στις σκέψεις και τους δαίμονες του Edvard Munch.

Αυτή η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας διασχίζει τις εμμονές και το έργοτου Edvard Munch σε μια οπτική και ηχητική σκηνοθετημένη απόδοση της πιο διάσημης κραυγής στην ιστορία της τέχνης. Όλα ξεκινούν σε μία αίθουσα μουσείου, μέσα στην οποίαο θεατής μπορεί να κινηθεί και να αλληλοεπιδράσει. Εστιάζοντας στον καμβά, μεταφέρεται σε ένα φανταστικό σύμπαν. Ένας κόσμος στα σύνορα του πραγματικού, που τρέφεται από την ψυχήτου ζωγράφου, και παρουσιάζεται σε τρεις ενότητες.

Η άλλη πλευρά του Παρισιού: ο Σηκουάνας

https://youtu.be/j8DPS1ChtXE

Παρίσι, μια βόλτα εικονικής πραγματικότητας: ο Σηκουάνας.

Το Forum des images επανεξετάζει τις εμβληματικές παριζιάνικες τοποθεσίες που κινηματογραφήθηκαν

με νέα οπτική γωνία. Αναβιώνει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του Παρισιού των ωραιότερων μνημείων του που είναι ορατά από τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα.

Η ταινία επενδύεται μουσικά από ένα πρωτότυπο έργο του Sian Pottok.