ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΗΓΗΣΟΥ!....

13.03 - 23.03.2013 | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΛΗΨΗ ΣΕ .PDF ΑΡΧΕΙΟ)

Κάθε χρόνο, γύρω στις 20 Μαρτίου, γιορτάζεται η Γαλλοφωνία στις πέντε ηπείρους. Το 2013, το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα οργανώνουν πολιτιστικό πρόγραµµα από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου για να γιορτάσουν το γεγονός ότι ανήκουν σε µια γλωσσολογική κοινότητα περίπου 300 εκατοµµυρίων ανθρώπων που «µοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

 Η άνοιξη του 2013 θα είναι αφιερωµένη στους Αφηγητές των πέντε ηπείρων, επειδή οι ιστορίες ταξιδεύουν, αγνοούν τα σύνορα και όσο περισσότερο τις διηγούνται τόσο λιγότερο ξένες είναι. Οι καλύτεροι αφηγητές θα είναι και οι νικητές του εθνικού διαγωνισµού Γαλλοφωνίας, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους µαθητές γαλλικών στην Ελλάδα και θα λάβουν τα βραβεία τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η λογοτεχνία και η µουσική θα έχουν την τιµητική τους για το ευρύ κοινό.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ | Aπό 13 ως 17 Μαρτίου

 

Φεστιβάλ ΑΝΑΜΕΣΑ

 Για την πρώτη έκδοσή του, το ευρωπαικό Φεστιβάλ Ανάμεσα καλεί νεόυς ταλαντούχους ευρωπαίους από το σχολικό περιβάλλον, καθώς και ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία για έναν καλλιτεχνικό διάλογο.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με το Ελληνογαλλικό Λύκειο Ευγένιος Ντελακρουά

 

 14|03|2013

Το πρωί παραστάσεις μικρής διάρκειας στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και το βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 15|03|2013

Καλλιτεχνική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία την Πλατεία Συντάγματος περνώντας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έως και το Πεδίον του Άρεως.

16|03|2013

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παραστάσεις μικρής διάρκειας το απόγευμα και παράσταση Αμάμεσά μας της ομάδας DK-BEL (www.dk-bel.com).

Στην Τεχνόπολη θα διεξαχθούν το βράδυ καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις.

 

Πρόγραμμα: www.lfh.edu.gr

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Παρασκευή 15 Μαρτίου, 16.00’

 

Διάλεξη «Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Γαλλοφωνία»

 

του Isidore NDAYWEL E NZIEM

Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γενικός Επίτροπος της 14ης Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας στην Κινσάσα 2012.

Διάλεξη στα γαλλικά

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και την Προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 80 περίπου μαθητές μας από τις τάξεις Β2 έως και C2 συμμετείχαν στην διάλεξη που έδωσε ο κ. Isidore Ndaywel El Nziem, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κινσάσα, ερευνητής στην Σορβόννη και Επίτροπος της 14ης Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας στην Κινσάσα το 2012. Με την εκδήλωση αυτή άνοιξε η Εβδομάδα  Γαλλοφωνίας που οργανώθηκε, όπως και κάθε χρόνο, από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ύστερα από μια εισήγηση για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο κ. Ndaywel El Nziem αναφέρθηκε στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της Γαλλοφωνίας, εστιάζοντας στην Αφρική. Η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαφημιστικού υλικού νωρίτερα στην τάξη, έδωσε στους μαθητές την δυνατότητα να επωφεληθούν στο μέγιστο από αυτήν την εκδήλωση, όπως απεδείχθη από το σημαντικό αριθμό ερωτήσεων. Μια πρωτοβουλία που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Έλληνες μαθητές, τόσο από πλευράς περιεχομένου και προβληματισμού όσο και από γλωσσικής πλευράς.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τρίτη 19 Μαρτίου 9.30’ & 11.00’

 

Προβολή της ταινίας animation « Le Tableau »

του Jean-François Laguionie (Γαλλία, Βέλγιο 2011)

Πρωϊνή προβολή για τα σχολεία

Ένα κάστρο, κήποι ανθισμένοι κι ένα απειλητικό δάσος είναι ο πίνακας ενός Ζωγράφου, που για μυστηριώδεις λόγους, μένει ανολοκλήρωτος. Στον πίνακα, ζουν τρία είδη ηρώων: οι Toupins, οι Pafinis και οι Reufs …

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τρίτη 19 Μαρτίου, 20.00’

 

Συναυλία της Emilie DUVAL

Στις 19 Μαρτίου 2013, η νεαρή τραγουδίστρια από το Λουξεμβούργο τίμησε με την παρουσία της την Εβδομάδα Γαλλοφωνίας με την συναυλία που παραχώρησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας. Το θέαμα προσέφερε στο κοινό η Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα.

Οι μαθητές Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Άγιος Παύλος», νικητές του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2011, συμμετείχαν και εκείνοι στη συναυλία ανοίγοντας τη βραδιά με ορισμένα κλασικά γαλλικά κομμάτια.

Η Emilie Duval ερμήνευσε τραγούδια σε ήχους ποπ και τζαζ από τον πρώτο της δίσκο Natur'Elle που κυκλοφόρησε το 2012. Η νεαρή τραγουδίστρια μας παρέσυρε στους έντονους ρυθμούς της, χάρη στην εξαίσια φωνή και το δυναμισμό της.

Η καλλιτέχνης προσέφερε ένα πρωτότυπο θέαμα που εντυπωσίασε το κοινό. Κάλεσε στην σκηνή τους μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Παύλος» για να τους ευχαριστήσει για την παρουσία τους και να τους παροτρύνει να συνεχίσουν τη μουσική τους διαδρομή.

Με χαρά φιλοξενήσαμε την Emilie Duval κατά την Διεθνή Εβδομάδα Γαλλοφωνίας, η οποία με την συναυλία της επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η Γαλλοφωνία δεν περιορίζεται στα όρια της Γαλλίας, αλλά αγγίζει καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τετάρτη 20 Μαρτίου

 

Απονομή βραβείων για τα δημοτικά σχολεία

Βράβευση των διαγωνιζόμενων. Είσοδος μόνο για τους  500 νικητές των δημοτικών σχολείων.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 18.30'

 

Έκθεση του Philippe BECQUELIN – Mix & Remix

Από την 1η έως 30 Μαρτίου, τα σχέδια του Ελβετού δημιουργού εικονογραφημένων σχεδίων και γελοιογραφιών Philippe Becquelin εκτέθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Ο Philippe Becquelin δημιουργεί κάθε εβδομάδα για το περιοδικό lHebdo, χιουμοριστικά σχέδια πάνω σε θέματα της επικαιρότητας με το ψευδώνυμο «Mix & Remix». Συμμετείχε στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Γλώσσα και Σχέδιο» παρέα με τον Έλληνα εικονογράφο Θόδωρο Μουτζουρίδη και τον δημοσιογράφο στην εφημερίδα Καθημερινή και στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, Μπάμπη Παπαδημητρίου. Η συνάντηση αυτή, που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, έδωσε την ευκαιρία στους λάτρεις του σχεδίου καθώς και ενδιαφερόμενους να συναντηθούν μεταξύ τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ελβετός γελοιογράφος παρουσίασε ορισμένα από τα σχέδια του απαντώντας στις ερωτήσεις των ελλήνων προσκεκλημένων. Κατάφερε έτσι να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα της επικαιρότητας μέσα από το χιουμοριστικό σχέδιο και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Μουτζουρίδη και τον κ. Παπαδημητρίου. Στην διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας ο Mix & Remix σχεδίασε μπροστά στο κοινό – με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο – και στη συνέχεια συζήτησε σχετικά με το κοινό.


Στρογγυλή τράπεζα «Γλώσσα και Σχέδιο»

Ομιλητές:

Mix et Remix, σκιτσογράφος

Θόδωρος Μουντζουρίδης, εικονογράφος

Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος

Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή, στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα


21.03.2013 Εγκαίνια και δεξίωση από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα

Η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα θα προσφέρει επίσης στους νικητές του διαγωνισμού της γαλλοφωνίας 20 αντίτυπα του έργου L'image de la suisse του Gianni Haver, σε εικονογράφηση του Mix et Remix.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Πέμπτη 21 Μαρτίου, 19.00’

 

Στρογγυλή τράπεζα Métin ARDITI «Γλώσσα και Μουσική»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, διοργάνωσε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Γλώσσα και Μουσική» με διακεκριμένους καλεσμένους, τον Ελβετό συγγραφέα Métin Arditi και τον Έλληνα συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κριτικός λογοτεχνίας Σπύρος Γιανναράς.

Ο Métin Arditi είναι συγγραφέας δοκιμίων και μυθιστορημάτων καθώς και Πρόεδρος της Ορχήστρας της Ρωμάνικης Ελβετίας. Ταυτόχρονα συμμετέχει στην Προεδρία του Ιδρύματος Τα μουσικά όργανα της Ειρήνης – Γενεύη, το οποίουποστηρίζει την μουσική εκπαίδευση νέων παιδιών στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο πρώτος της νέας γενιάς Ελλήνων μυθιστοριογράφων, ακολούθησε σπουδές στο Παρίσι και συνεργάστηκε με την εφημερίδα Libération. Σήμερα είναι χρονογράφος στην εφημερίδα ΤαΝέακαι εκδότης.

Η σχέση της μουσικής με την γλώσσα ήταν το θέμα της στρογγυλής τράπεζας, που θίγει ο Métin Arditi στο τελευταίο έργο του: Princed'Orchestre.

Η τέχνη, η μουσική και το χιούμορ έδωσαν ραντεβού. Ο συγγραφέας απαντούσε με φυσικό αλλά και ενθουσιώδη τρόπο στις ερωτήσεις ενός κοινού, μαγεμένου από τη συζήτηση.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Σάββατο 23 Μαρτίου

 

Απονομή βραβείων για τα γυμνάσια και τα λύκεια

Βράβευση των διαγωνιζόμενων. Είσοδος μόνο για τους 500 νικητές των γυμνασίων, λυκείων και πανεπιστημίων.
θέαμα από την θεατρική ομάδα της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος ΝτελακρουάΑπονομή βραβείων Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013

Τετάρτη 20 & Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

 

 

Όπως κάθε χρονιά, ο Μάρτης είναι ο μήνας εορτασμού της Γαλλοφωνίας. Στη φετινή  διοργάνωση δόθηκε η ευκαιρία να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των μαθητών και των καθηγητών που συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που επέλεξε η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, ήταν ο μύθος σε συνδυασμό με τις 10 λέξεις της Γενικής Αντιπροσωπείας για τη Γαλλική Γλώσσα και τις Γλώσσες της Γαλλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 5000 μαθητές ενώ η επιτροπή, που απαρτιζόταν από ειδικούς στην διδασκαλία της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επέλεξε 1000 νικητές από όλη την Ελλάδα, τους οποίους και βράβευσε κατά την απονομή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες του διαγωνισμού έλαβαν ευχαριστήριο γράμμα, βεβαίωση συμμετοχής και ετικέτες “Γαλλοφωνία 2013”.

Στην απονομή της 20ης Μαρτίου συγκεντρώθηκαν 460 μαθητές του Δημοτικού, καθώς και οι γονείς και καθηγητές που τους συνόδευαν. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια και να παρακολουθήσουν το θεατρικό της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά. Κάθε παιδί έλαβε ένα μετάλλιο, μια τσάντα TV5, ένα μπλουζάκι Γαλλοφωνία 2013, ετικέτες και ένα βιβλίο ή επιτραπέζιο παιχνίδι.

Παραπάνω από 300 ήταν οι νικητές που παραβρέθηκαν στην απονομή βραβείων της 23ης Μαρτίου. Όπως και την Τετάρτη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαφορετικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν το θεατρικό της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά. Όλοι οι νικητές έφυγαν με ένα μετάλλιο, μια τσάντα TV5, ένα μπλουζάκι “Γαλλοφωνία 2013”, ετικέτες και ένα βιβλίο ή επιτραπέζιο παιχνίδι.

Τρία ξεχωριστά βραβεία (Βραβείο Αθλητισμού, Βραβείο Βελγίου και μια Υποτροφία προς τιμήν της Gisèle Vivier) απονεμήθηκαν από τον Jean Alain Boumsong, επαγγελματία Γάλλο ποδοσφαιριστή.

Στους μεγάλους νικητές της Γαλλοφωνίας 2013 δόθηκαν έξι υποτροφίες για διαμονή στη Γαλλία: στο Culture LAB για το Φεστιβάλ της Αβινιόν και στην Alliance française Biarritz, που χρηματοδοτήθηκαν από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Παράλληλα 9 μαθητές θα έχουν την ευκαιρία θα ταξιδέψουν στη Γαλλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Printemps des lycéens», που προσέφερε η περιοχή PACA (Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή).

Τέλος, το Sofitel Αθήνας προσέφερε σε έναν καθηγητή μια διαμονή στη Μασσαλία με αφορμή τον εορτασμό «Μασσαλία – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ύστερα από κλήρωση.

Η απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε σε μια γιορτινή και μουσική ατμόσφαιρα χάρη στην παρουσία του Γάλλου DJ Κ-ONE.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Από 1η έως 30 Μαρτίου

 

Έκθεση «Les 10 mots semés au loin»

από την Γενική Αντιπροσωπία για την γαλλική γλώσσα και τις γλώσσες της Γαλλίας (DGLFLF), στο χώρο υποδοχής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

 

 

Επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς ημέρας της Γαλλοφωνίας