Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2017: παιδαγωγικά & διασκεδαστικά εργαστήρια για τους μη βραβευθέντες μαθητές της Αττικής

francophonie 2017Κάθε χρόνο, το Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος διοργανώνει σε συνεργασία με της γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα τον σχολικό Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας. Τον Μάρτιο 2017, περισσότεροι από 3400 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, ηλικίας 6 έως 17 ετών, συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέμα «Ιστορία / Αναμνήσεις». Στην Αττική, πάνω από 330 μαθητές έδωσαν το παρόν!

Το Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του ΓΙΕ, έδωσε την δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της Αθήνας των οποίων οι μαθητές δεν βραβεύτηκαν, να επωφεληθούν στην τάξη ενός παιδαγωγικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν η Gaëlle και ο Mauricio, φοιτητές Master Fle γαλλικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΓΙΕ. Οι δύο φοιτητές επισκέφτηκαν πάνω από είκοσι τάξεις δημοτικού και γυμνασίου στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθόλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Η Gaëlle και ο Mauricio, απάντησαν σε ερωτήσεις των νεαρών μαθητών γύρω από τον γαλλικό πολιτισμό, τις συνήθειες των Γάλλων συμμαθητών τους ή ακόμη τα χαρακτηριστικά στερεότυπα των δύο χωρών. Έπαιξαν μικρά παιχνίδια γύρω από διάφορα θέματα και Bingo εμπλουτίζοντας με διασκεδαστικό τρόπο το λεξιλόγιό τους. Άλλοι ζωγράφισαν και περιέγραψαν σε μορφή κόμικς την ημέρα τους, και την παρουσίασαν στη συνέχεια στους συμμαθητές τους. Οι μαθητές υψηλότερου γλωσσικού επιπέδου, παρακολούθησαν μία ταινία μικρού μήκους με στερεότυπα για τους Γάλλους, και ανακάλυψαν πολλές φορές έκπληκτοι, τα στερεότυπα που αφορούν την δική τους χώρα! Οι μαθητές που το επιθυμούσαν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην τάξη τα αγαπημένα τους τραγούδια, ταινίες ή ακόμη τους Γάλλους αθλητές που θαυμάζουν. Ο Mauricioκαι η Gaëlle ήταν εκεί για να τους καθοδηγήσουν και για να τους αποκαλύψουν γνωστές και άγνωστες ιστορίες!

Μερικές τάξεις επιφύλασσαν ευχάριστες εκπλήξεις για τους δύο φοιτητές: διακοσμητικά και μικρά δώρα, κολατσιό… Οι φιλικότατες αυτές συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία τόσο στους μαθητές όσο και στους δύο φοιτητές, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες! Εις το επανιδείν λοιπόν!