Το Ράγκμπι: «ένα σπορ αλητών που παίζεται από κυρίους»

Το rugby είναι ένα υπέροχο σχολείο ζωής۠: μπορεί να βοηθήσει να σφυρηλατήσει μια προσωπικότητα και να αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζονται σ’ έναν ενήλικα για να γίνει δυνατός, ανθεκτικός αλλά και για να σέβεται ουσιώδεις αρχές.
Το rugby είναι μια θαυμάσια πηγή ανάπτυξης και μόρφωσης για τα παιδιά.

Μια αρχή απολύτως κατανοητή απ’ τους Αγγλοσάξωνες, οι οποίοι, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το έκαναν μια εξ’ολοκλήρου ξεχωριστή σχολική δραστηριότητα.Το rugby, μαχητικό άθλημα, ομαδικής έκφρασης, με αυστηρούς κανόνες, είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό για τα παιδιά.

Σε μια σημερινή κοινωνία όπου οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν αναφορές, το rugby έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην ένταξή τους.

 Γιατί λέμε ότι το rugby είναι ομαδικό σπορ;

Οι μαθητές πρέπει να βρουν συλλογικές στρατηγικές για να επιτύχουν ένα κοινό στόχο.

Το rugby επιτρέπει την ανάπτυξη της νοημοσύνης της τακτικής που σχετίζεται με:

Τη λήψη πληροφοριών στον χώρο, τη μπάλα, τον συμπαίκτη, τον αντίπαλο.
Τη λήψη αποφάσεων: «τι μπορώ ν’ αποφασίσω σχετικά μ’ αυτό που πήρα σαν πληροφορία;»

π.χ. Έχω τη μπάλα: πρέπει να πάρω πληροφορίες για ν’ αποφασίσω

- Σε σχέση με τον αντίπαλο: Μπορώ να προχωρήσω μόνος μου;

- Σε σχέση με τον συμπαίκτη: Μπορώ να του δώσω τη μπάλα;

- Σε σχέση με το χώρο: Μπορώ να σκοράρω?;

 Τα φυσικά σου προσόντα που είναι σημαντικά σ’ αυτό το άθλημα δε σημαίνουν τίποτα στην πραγματικότητα αν δεν έχεις ένα δυνατό μυαλό.
Αποφασιστικότητα, αντοχή, ευθύτητα, μετριοφροσύνη, κουράγιο, πνεύμα συναγωνισμού … όλα αυτά περνάνε πρώτα απ’ το μυαλό.

 «Εκατό φορές θα πέσεις κι εκατό θα σηκωθείς»

Στη ζωή όπως και στο γήπεδο, δεν είσαι μόνος στον κόσμο.
Για να πετύχεις, για να κερδίσεις, οι συμπαίκτες σου πρέπει να μπορούν να βασίζονται σε σένα όπως και συ να ‘σαι σίγουρος γι’ αυτούς σε κάθε περίσταση… Αυτό είναι το πνεύμα της ομάδας και η ουσία της ομαδικής δέσμευσης.

Το rugby σου μαθαίνει επίσης να σέβεσαι την αντίπαλη ομάδα. Ο αντίπαλος δεν είναι εχθρός… είναι μόνο κάποιος που, όπως εσύ, προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για το σύνολο. Ακόμα κι αν συγκρουστείς σκληρά μαζί του, είναι χωρίς μίσος και μέσα στους κανόνες. Και στο τέλος του αγώνα, τίποτα καλύτερα από μια ειλικρινής χειραψία για να δείξεις ότι είμαστε όλοι φίλοι και ενωμένοι στην αγάπη μας για το παιχνίδι.

Όλα αυτά τα ανθρώπινα προσόντα,  μπορείς να  τα καλλιεργήσεις στην οικογένειά σου, την αγαπημένη σου ομάδα, στο σχολείο με τους φίλους σου ή, αργότερα, στη δουλειά σου.


Διαβάστε επίσης: Το ράγκμπι στην Ελλάδα