Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Για τους διεθνείς κύκλους σπουδών μεγάλης διαρκείας της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) της Γαλλίας και των Περιφερειακών Ινστιτούτων Διοίκησης (IRA) για το έτος 2014-15

Εδώ και πάνω από 60 χρόνια, η Εθνική Σχολή Διοίκησης – ENA δέχεται αλλοδαπούς σπουδαστές. Περισσότεροι από 3 300 αλλοδαποί – εκ των οποίων 95 είναι Έλληνες – σπουδαστές από 127 χώρες και από τις πέντε ηπείρους έχουν φοιτήσει στους χώρους της. Η ENA καταρτίζει τους ανώτατους υπαλλήλους του γαλλικού δημοσίου και τους προετοιμάζει για ανώτερες αρμοδιότητες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Διοίκησης (IRA) που βρίσκονται στην Bastia, Lille, Lyon, Metz et Nantes είναι υπεύθυνα για την κατάρτιση διοικητικού προσωπικού στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Κράτους.


Τρεις κύκλοι είναι ανοιχτοί στους  αλλοδαπούς λειτουργούς και δημοσίους υπαλλήλους :


-       ο Διεθνής Κύκλος Μεγάλης Διαρκείας (CIL) διάρκειας 16 μηνών (για τους νέους υπαλλήλους)

-       ο Διεθνής Κύκλος Εξειδίκευσης (CIP) διάρκειας 8 μηνών (για τους έμπειρους υπαλλήλους)

-       ο Διεθνής Κύκλος Περιφερειακών Ινστιτούτων Διοίκησης (CiIRA) διάρκειας 8 μηνών (για τους νέους ή/και  έμπειρους υπαλλήλους)


Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν θέση ευθύνης ανωτέρου επιπέδου, να έχουν εξαιρετικό επίπεδο γαλλικών, να γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά και να έχουν ένα επίπεδο master 1 ή άλλο ισοδύναμο τίτλο σπουδών.

Στο πλαίσιο των κύκλων αυτών, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης ένα Master σε Επικοινωνία των Δημόσιων Ιδρυμάτων, σε Γενική Δημόσια Διοίκηση ή σε Δημόσια Δράση στην Ευρώπη, που διοργανώνονται από την ENA σε συνεργασία με τα πιο λαμπρά γαλλικά πανεπιστήμια: Paris CELSA, Paris  1 Panthéon-Sorbonne, και Université de Strasbourg.

Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στη Ελλάδα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει χρηματοδοτική στήριξη σε επιλεγμένους υποψηφίους, με προτεραιότητα στους νέους υπαλλήλους.


Χρονοδιάγραμμα :

- να την καταθέσετε την αίτηση υποψηφιότητας στο τμήμα Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας (Σίνα 31 - Αθήνα) έως στις 11 Δεκεμβρίου 2014 στις 4μμ.

- οι εξετάσεις καταλληλότητας (προφορικές και γραπτές) θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2014 από τις υπηρεσίες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

- οι εισαγωγικές εξετάσεις (προφορικές) θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2015.

- Η έναρξη μαθημάτων των δύο κύκλων της ΕΝΑ έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυτή των IRA, τον Σεπτέμβριο του 2015


Χρήσιμα έγγραφα :

- πρόγραμμα των διεθνών κύκλων σπουδών

- έντυπο υποψηφιότητας

- ενδεικτική βιβλιογραφία (ορισμένα εξ' αυτών διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη Octave Merlier)


Για περισσότερες πληροφορίες :

- Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ENA για τους Διεθνείς Κύκλους,

- ή επικοινωνήστε με το Τμήμα Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας:     mcagapiou@ifa.grLes cycles internationaux de l'ENA from Ecole nationale d'administration on Vimeo.