Κύκλος «CNRS»

CNRSΞεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης

Μετά την επιτυχία του κύκλου διαλέξεων του Collège de France, που ολοκληρώθηκε το 2015, το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινά το 2016 έναν νέο κύκλο αφιερωµένο στα τελευταία σύνορα που αποµένει να ξεπεράσουµε, αυτά της γνώσης.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Μέγαρο Μουσικής είχαν την επιθυµία να δώσουν έµφαση στους πραγµατικούς εξερευνητές του αιώνα µας, αυτούς που ανιχνεύουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, αυτούς που ανατρέχουν στον χρόνο, αυτούς που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, αυτούς που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις.

Οι δύο φορείς τιµούν το Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές στον τοµέα τους να µας καθοδηγήσουν στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.

Το CNRS είναι ο κύριος δηµόσιος πολυκλαδικός ερευνητικός οργανισµός στη Γαλλία. Παράγει γνώση και θέτει τη γνώση αυτή στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Με µονάδες σε όλη τη γαλλική επικράτεια, το CNRS ασκεί τη δραστηριότητά του σε όλα τα πεδία της γνώσης: µαθηµατικά, φυσική, επιστήµες και τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, πυρηνική φυσική και υψηλές ενέργειες, επιστήµες του πλανήτη και του σύµπαντος, χηµεία, βιοεπιστήµες, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήµες, επιστήµες του περιβάλλοντος ή επιστήµες της µηχανικής. Στηρίζεται σε πάνω από 1.100 ερευνητικές µονάδες, το 95% των οποίων λειτουργούν σε συνεργασία µε τα πανεπιστήµια και τους άλλους ερευνητικούς οργανισµούς της Γαλλίας.

Με 33.000 ερευνητές και πάνω από 40.000 δηµοσιεύσεις ετησίως, το CNRS κατατάσσεται ανάµεσα στους πρώτους ερευνητικούς οργα-νισµούς παγκοσµίως. Με 20 κατόχους του βραβείου Νόµπελ και 12 του µεταλλίου Fields, το CNRS έχει µια µακρά παράδοση αριστείας.

Το 2015 το CNRS κατέκτησε την πρώτη θέση στο «Nature Index», τη νέα διεθνή κατάταξη των επιστηµονικών ιδρυµάτων που προτείνει το περιοδικό Nature.

www.cnrs.fr