Διάλεξη του Jean Weissenbach

conf CNRS40 χρόνια γονιδιωματική

Κύκλος «CNRS»

11.10.2016, 19.00' | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πρώτη αλληλουχίας ενός γονιδιώματος δημοσιεύτηκε 40 χρόνια πριν και αφορούσε στον βακτηριοφάγο MS2. Aπό τότε σημαντικές μεθοδολογικές πρόοδοι στον τομέα του προσδιορισμού της αλληλουχίας και της βιοπληροφορικής των γονιδιωμάτων έχουν δώσει τη δυνατότητα να προσδιοριστεί η αλληλουχία πολύπλοκων γονιδιωμάτων μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών.

H εξέλιξη των μεθόδων αυτών συνεχίζεται και έχει ως αποτέλεσμα μια έκρηξη της παραγωγής και της ανάλυσης των δεδομένων. Αρχικά οι πρώτες αναλύσεις επιδίωξαν να ταυτοποιήσουν τα γονίδια που κωδικοποιούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Αυτές οι αναλύσεις δεν άργησαν να αλλάξουν ριζικά τις θεωρίες μας γύρω από την εξέλιξη και τη βιοποικιλότητα, συμβάλλοντας στην ανακάλυψη νέων λειτουργιών που δεν γνωρίζαμε ακόμα καλά, όπως αυτές που επιτελούν τα μη-κωδικά RNA. Η γονιδιωματική έχει γίνει απαραίτητη στην πρακτική της βιολογίας και χρησιμεύει ως μοριακή βάση στις ομικές, μια ολόκληρη σειρά μελετών ευρείας κλίμακας.

Προτείνοντάς μας μια ξενάγηση σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές επαναστάσεις, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε έναν από τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στην αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος, στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), που διοργανώνουμε από κοινού με το CNRS και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Jean Weissenbach, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αλληλούχισης γονιδιωμάτων (Genoscope - CEA). Για πρώτη φορά χαρτογράφησε το ανθρώπινο γονιδίωμα με υψηλή ευκρίνεια, αυτόν τον περίφημο κώδικα των 3,5 δισεκατομμυρίων «γραμμάτων» που καθορίζει όλα τα χαρακτηριστικά του οργανισμού μας. Για την εξερεύνησή του αυτή τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS το 2008 και με το κορυφαίο Διεθνές Βραβείο του Ιδρύματος Gairdner ενώ ο εξέχων ακαδημαϊκός Jean Bernard του απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Vasco de Gama της επιστήμης».

Εισαγωγή: Γιώργος Κόλλιας, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, Iατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ​Συνεργαζόμενος Ερευνητής, ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»

Ταυτόχρονη μετάφραση

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας