Διάλεξη του Michel Brunet

CNRSΗ προέλευση και η ιστορία του ανθρώπινου γένους: Είμαστε όλοι Αφρικανοί | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κύκλος «CNRS»
Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης

07.02.2017, 19.00' | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές στον τομέα τους. Ανοίγοντας τον κύκλο του 2017, ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους παλαιοντολόγους έρχεται να μας μιλήσει για τους μακρινούς μας προγόνους, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Από πού προέρχονται οι πρώτοι άνθρωποι;
Με τι έμοιαζαν; Γιατί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αφρική ενώ είχαν ήδη ζήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια χρόνια εκεί;
Καταγόμενοι από έναν κοινό πατρογονικό πληθυσμό, σε ποιο σημείο ακριβώς διαχωρίστηκαν οριστικά οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι;

O Michel Brunet είναι προσκεκλημένος στο πλαίσιο του κύκλου «CNRS» από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής και μας διηγείται τον απίστευτο δρόμο των 500.000 γενεών που οδηγεί από τους πρώτους ανθρώπους στον homo sapiens, σε αυτό δηλαδή που είμαστε σήμερα.
Ο Michel Brunet είναι καθηγητής του Collège de France στην έδρα της Παλαιονθρωπολογίας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Poitiers, ενώ διετέλεσε διευθυντής της μικτής ερευνητικής μονάδας Γεωβιολογίας, Βιοχρονολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του CNRS, από το 2000 έως το 2007.
Αυτοχαρακτηριζόμενος ως «περιπλανώμενος οστεοθήρας», έχει διασχίσει τον κόσμο αναζητώντας τους πρόγονους του ανθρώπου και έχει κάνει δύο από τις μεγαλύτερες ανθρωπολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών αναφορικά με την προέλευση του ανθρώπου, του Abel και του Toumaï, στο Τσαντ.
Το τελευταίο βιβλίο του Είμαστε όλοι Αφρικανοί: αναζητώντας τον πρώτο άνθρωπο εκδόθηκε το 2016.

Εισαγωγή: Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, Ομότιμος Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο αντικείμενο "Μικροπαλαιοντολογία -

Στρωματογραφία"

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας
Ταυτόχρονη μετάφραση

www.megaron.gr