Διάλεξη του Jules Hoffmann «Έμφυτη Ανοσία: Από τα έντομα στους ανθρώπους»

jules_hoffmannΚύκλος | CNRS

16.05.2017, 19.00΄ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (
CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές στον τομέα τους. Αυτό το τρίμηνο ο Jules Hoffmann, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2011, βρίσκεται στην Αθήνα για μία πολύ σημαντική διάλεξη.

Η έμφυτη ανοσία είναι ο παλαιότερος μηχανισμός άμυνας των ζώων απέναντι στις μικροβιακές λοιμώξεις. Στερείται μνήμης και ενεργοποιεί στα σπονδυλωτά ένα δεύτερο είδος ανοσολογικής απάντησης που ονομάζεται επίκτητη, η οποία διαθέτει μνήμη και αποτελεί βασική αρχή του εμβολιασμού. Ο Jules Hoffmann θα αναφερθεί στις έρευνες που οδήγησαν στην υφιστάμενη γνώση των ανοσολογικών απαντήσεων και στις αναμενόμενες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ο Hoffmann δημιούργησε το εργαστήριο «Ανοσολογική απάντηση και ανάπτυξη στα έντομα» και διηύθυνε για 12 χρόνια το Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του CNRS.

Το έργο του εστιάζεται στην ενδοκρινολογία και στην ανοσολογία των εντόμων. Το ερευνητικό έργο του Jules Hoffmann και των πολλών συνεργατών του καθιέρωσε τη δροσόφιλα ως οργανισμό-μοντέλο στην έρευνα της έμφυτης ανοσίας.

Οι Jules Hoffmann και Bruce A. Beutler έλαβαν το 2011 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ενεργοποίηση της έμφυτης ανοσίας. Ο Jules Hoffmann τιμήθηκε επίσης το 2011 με το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS. Έχει τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία, όπως το Βραβείο Rosenstiel για την ανοσία (2010), το Βραβείο Ιατρικής Keio (2011), το Βραβείο Ιατρικών Επιστημών Gairdner (2011) και το Βραβείο Επιστημών Ζωής και Ιατρικής Shaw (2011).

Εισαγωγή: Γεώργιος Κόλλιας, ακαδημαϊκός, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας

Ταυτόχρονη μετάφραση

www.megaron.gr