Διάλεξη της Laurence Devillers

Laurence_DevillersΡομποτική και συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα

Κύκλος «CNRS»

11.10.2018, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | ΒΙΝΤΕΟ

Η δημιουργία μιας κοινωνικής σχέσης και ενός συναισθηματικού δεσμού με μηχανές δεν αποτελεί πια όνειρο ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολλούς ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας της Laurence Devillers στο LIMSI-CNRS (Εργαστήριο Πληροφορικής στη Μηχανική και τις Επιστήμες Μηχανικών) στη Γαλλία.

Αυτά τα ρομπότ θα ζουν στα σπίτια μας και θα μοιραστούν μαζί μας ιστορίες ζωής. Οι ικανότητές μας για συναισθηματική κατανόηση μπορούν να μας οδηγήσουν σε ψευδαισθήσεις όσον αφορά τις πραγματικές δυνατότητες των ρομπότ. Επομένως, η εισβολή στη ζωή μας εγείρει ηθικό προβληματισμό. Αν τα ρομπότ έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν μόνα τους όπως κάνουν τα παιδιά, είναι σκόπιμο να τα προγραμματίσουμε με ηθικές αξίες και κανόνες για τη ζωή στην κοινωνία και να ελέγξουμε την εκπαίδευσή τους. Με βάση την εμπειρία της ως ερευνήτρια στον τομέα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, και στον τομέα της συναισθηματικής και ηθικής πληροφορικής, η LaurenceDevillers προτείνει να σκεφτούμε τη θέση των ρομπότ στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, του ευ ζην και της εκπαίδευσης.

Η Laurence Devillers είναι καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ερευνήτρια στο εργαστήριο LIMSI-CNRS στον τομέα «Συναισθηματικές και κοινωνικές διαστάσεις στις προφορικές αλληλεπιδράσεις». Είναι η συγγραφέας του βιβλίου Ρομπότ και Άνθρωποι: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα, εκδόσεις Plon, 2017. Είναι μέλος της Επιτροπής για τη δεοντολογία της έρευνας στις ψηφιακές επιστήμες και τεχνολογίες (CER­NA) της ερευνητικής ομάδας Allistène. Συμμετέχει από το 2016 στη «IEEE Global Initiative for Ethical Considerations in the Design of Autonomous Systems». Είναι υπεύθυνη έργου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σύγκλισης DATAIA αφιερωμένο στην Επιστήμη των Δεδομένων, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Κοινωνία. Συμμετέχει τέλος στην ανάπτυξη της πλατφόρμας TransAlgo (διαφάνεια και επεξήγηση των αλγορίθμων) στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay και συμμετέχει στην πρωτοβουλία HUB France IA για ζητήματα ηθικής.

Εισαγωγή: Νίκος Φακωτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας ((ΕΕΤ))

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας | Ταυτόχρονη μετάφραση

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ. την ημέρα της διάλεξης στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής.

www.megaron.gr