Διάλεξη του Patrick Boucheron

boucheronΜεταξύ της Ελληνικής Αρχαιότητας και της εποχής μας

Κύκλος «Collège de France» | ΒΙΝΤΕΟ

28.03.2019, 19.00΄ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανανεώνουν το 2019 τη συνεργασία τους με το Collège de France, μοναδικό δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Γαλλία, χωρίς αντίστοιχό του στον κόσμο. Ο διαπρεπής αυτός θεσμός συγκεντρώνει, στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης, μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών οι οποίοι έχουν διακριθεί για την σπουδαιότητα των ερευνών τους, στον κλάδο των θετικών επιστήμων και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Το 2015, ο Patrick Boucheron εξελέγη Καθηγητής στο Collège de France στην έδρα «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας». Tο εναρκτήριο μάθημά του Τι μπορεί να κάνει η ιστορία, δημοσιεύθηκε στα ελληνικά στις Εκδόσεις Πόλις το 2017.

Πρωτύτερα, διατέλεσε ως Επίκουρος καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στην École normale supérieure de Fontenay-Saint-Cloud από το 1994 έως το 1999 και έπειτα ως καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Οι έρευνές του είχαν επικεντρωθεί αρχικά στην αστική ιστορία της μεσαιωνικής Ιταλίας την οποία μελέτησε μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε μια ανάλυση της ιστορικής κοινωνιολογίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, ο Patrick Boucheron ξεκίνησε μια μελέτη στη γραφή και στην επιστημολογία της ιστορίας.

Ήταν ο γενικός επιμελητής του φιλόδοξου συλλογικού έργου L’histoire du monde au XVe siècle, μια τολμηρή γενεαλογία της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από την ίδια προσέγγιση άρσης των στεγανών και αποπροσανατολισμού των βεβαιοτήτων, διηύθυνε, το 2017, έναν άλλο τόμο, στον οποίο συνέβαλαν 122 ιστορικοί: L’Histoire mondiale de la France. Το έργο αυτό, το οποίο εντάσσεται στη νέα τάση της παγκόσμιας ιστορίας (global history) έγινε ευπώλητο, διακρίθηκε με το βραβείο «Aujourd'hui» και ενέπνευσε παρόμοιες δημοσιεύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συμμετέχει τακτικά σε ποικίλες δημόσιες εκδηλώσεις, λογοτεχνικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε ραδιοφωνικές εκπομπές (Un été avec Machiavel, France Inter/Les équateurs, 2017), σε τηλεοπτικές εκπομπές (Quand l’histoire fait dates, μια σειρά από δέκα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της εταιρείας Films d’Ici για το κανάλι Arte, 2018)· συνεισφέρει στον τομέα των εκδόσεων – ειδικότερα, έχει υπάρξει Διευθυντής των εκδόσεων της Σορβόννης από το 2010 έως το 2015, ενώ από το 2012 είναι Διευθυντής της συλλογής L’univers historique στις εκδόσεις Seuil.

Αυτός ο «Ιστορικός του Μεσαίωνα, Συγγραφέας της εποχής μας» χαρακτηρίζει την ιστορία ως τέχνη της χειραφέτησης και υπερασπίζεται μια ανήσυχη ιστορία, αυτή των εξερευνητών και της εξελισσόμενης ιστορίας.

«Το να είναι κανείς ιστορικός του Μεσαίωνα, σημαίνει να τοποθετεί τον εαυτό του ακριβώς ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, να τοποθετείται στην ενδιάμεση περίοδο που εκτείνεται αέναα μεταξύ των ελληνικών γεννημάτων περί πολιτικής και της νεωτερικής αναγέννησής της. Στόχος του είναι να «γεμίσει» την αναμονή και να την κατακλύσει με αβεβαιότητες; Όχι μόνο. Σκοπός του ιστορικού είναι να βρει, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα. Από αυτή τη μοναδική θέση, ο Patrick Boucheron θα εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας».

Συντονισμός: Γιαντσή-Μελετιάδη Νικολέττα,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας | Ταυτόχρονη μετάφραση

www.megaron.gr