Διάλεξη της Françoise Combes, κατόχου τής έδρας «Γαλαξίες και Κοσμολογία»

CollegeFr_COMBESΟι μαύρες τρύπες

Κύκλος «Collège de France»

12.11.2019, 19.00 ́ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για την τρίτη διάλεξη του Κύκλου «Collège de France» 2019, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει προσκαλέσει μία από τους κορυφαίες ειδικούς στον κόσμο, στον τομέα των γαλαξιών. η Françoise Combes, που εργάζεται εδώ και σαράντα χρόνια στον τομέα της προέλευσης του Σύμπαντος, είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει έδρα αστροφυσικής σε αυτό το ιστορικό ίδρυμα της Γαλλίας που ιδρύθηκε τον 16ου αιώνα.

Οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη ουράνια αντικείμενα στο Σύμπαν. Ωστόσο, φέτος, η πρώτη εικόνα της σκιάς μιας μαύρης τρύπας μπόρεσε να αποκαλυφθεί χάρη στις συγχρονισμένες παρατηρήσεις ενός συμπλέγματος πολλών ραδιοτηλεσκοπίων στον πλανήτη μας.

Αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα όμως δεν παύουν να μας εκπλήσσουν.

Οι περισσότεροι γαλαξίες φιλοξενούν στο κέντρο τους μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα μεταξύ ενός εκατομμυρίου και μερικών δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών. Η μάζα της μαύρης τρύπας είναι ανάλογη της μάζας του κεντρικού σφαιροειδούς των αστεριών του γαλαξία, γεγονός που υποδηλώνει μια στενή σχέση μεταξύ του σχηματισμού των αστεριών ενός γαλαξία και της αύξησης της μάζας της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στον πυρήνα του.

Η ύλη, πέφτοντας στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, απελευθερώνει σημαντική ενέργεια, κυρίως με τη μορφή ακτινοβολίας, και ο πυρήνας του γαλαξία γίνεται ενεργός και εάν ακτινοβολεί πάρα πολύ, ονομάζεται κβάζαρ. Ωστόσο, η μαύρη τρύπα δεν μπορεί να «καταπιεί» περισσότερη ύλη από ένα συγκεκριμένο όριο. Η Françoise Combes θα εξηγήσει πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, απορρίπτοντας την τροφή τους, ελέγχουν τον ρυθμό σχηματισμού των αστεριών στους γαλαξίες.

Η Françoise Combes είναι αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας και καθηγήτρια στο Collège de France. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες αφορούν στο σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, τη δυναμική και την αλληλεπίδρασή τους με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, το διαστρικό περιβάλλον των γαλαξιών και τα μοντέλα της σκοτεινής ύλης.

Έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία, όπως το Αργυρό Μετάλλιο του CNRS (2001), το βραβείο Tycho Brahe από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία (EAS) (2009), τα διάσημα του Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (2015) και το βραβείο Gothenburg Lise Meitner (2017). Εκλέχθηκε μέλος της Académie Européenne (2009) και διατέλεσε Πρόεδρος της Société française d'astronomie (2002-2004).

Συντονισμός: Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας | ταυτόχρονη μετάφραση