Διάλεξη του Carlos Moreno

morenoH μορφή μιας πόλης αλλάζει πιο γρήγορα... από την καρδιά ενός θνητού | ΒΙΝΤΕΟ - μετάφραση στα ελληνικά

Κύκλος «Αειφόρος ανάπτυξη»

11.10.2017, 19.30' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Ο Carlos Moreno είναι καθηγητής πανεπιστημίου, διεθνής εμπειρογνώμονας στο θέμα της ανθρώπινης έξυπνης πόλης. Ειδικός στον έξυπνο έλεγχο των πολύπλοκων συστημάτων αλλά και επιτυχημένος επιχειρηματίας, είναι ένας από τους πρωτοπόρους στις πολυχρηστικές ψηφιακές πλατφόρμες.

Ωθούμενος από το πάθος του για την επιστήμη, την πρόοδο και τη δημιουργικότητα σε όλες τις μορφές της, εργάζεται για τη σύγκλιση των επιστημονικών κλάδων με τους φορείς του οικοσυστήματος της καινοτομίας, από τις μεγάλες βιομηχανίες ως τις νεοφυείς επιχειρήσεις, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της προσέγγισής του τη διεπιστημονικότητα.

Από τις έρευνές του αναδύθηκε μια πρωτότυπη προσέγγιση της έξυπνης πόλης: η ζωντανή πόλη ή «Living City», της οποίας είναι ένας από τους αναγνωρισμένους υποστηρικτές στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Ο τίτλος της ομιλίας του προέρχεται από έναν στίχο του Baudelaire στα Άνθη του κακού, εμπνευσμένο από τις ραγδαίες μεταβολές που γνώρισε το Παρίσι μετά από τις παρεμβάσεις του Haussmann.

150 χρόνια μετά, οι θνητοί έγιναν μαζικά κάτοικοι πόλεων και οι πόλεις συνεχίζουν να αλλάζουν, ενώ υφίστανται σφοδρές πιέσεις.

Παντού οι αστικοί χώροι πρέπει σήμερα να αντιμετωπίζουν πέντε μεγάλες προκλήσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των κατοίκων τους: την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική, την περιβαλλοντική πρόκληση καθώς και μια πρόκληση που αφορά την ανθεκτικότητα. Απομένει εντούτοις να κατανοήσουμε το βασικό, τον κύκλο της ζωής της πόλης. Η πόλη πράγματι, όπως κάθε ζωντανό ον, είναι πολύπλοκη και έχει το δικό της μεταβολισμό, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση πολλαπλών συστημάτων που την αποτελούν.

Η κατανόηση της πόλης και των μεταβολών της είναι επίσης, και πάνω απ'όλα, η κατανόηση του ανθρώπου, των προσδοκιών του, των επιθυμιών του καθώς και των στερήσεών του.

Εισαγωγή: Νίκος Φιντικάκης, αρχιτέκτονας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση