Η Μεσόγειος ανάμεσα σε περιβαλλοντικά και οικονομικά διακυβεύματα


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Εκθέσεις -
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία - Στρογγυλή τράπεζα - Ημερίδα
ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ | BINTEO ΗΜΕΡΙΔΑΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Μεσόγειος, λίκνο των πολιτισμών, καλείται να βρει ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό προς την εξαιρετική θαλάσσια κληρονομιά της, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αι.


Το μέλλον της Μεσογείου εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων χωρών.

Η Μεσόγειος, η αξιοποίηση και διατήρηση του πλούτου της, σε μια προοπτική αειφόρου ανάπτυξης, θα βρεθούν, καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα Νοέμβρη, στο επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Παρίσι) αλλά και πολλών Ελλήνων εταίρων του.

29 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Tara Océans, πορτρέτο του θαλάσσιου πλαγκτόν ανά τον κόσμο

Η αποστολή Tara (2009-2012) διέσχισε τους ωκεανούς για να ιχνηλατήσει το αόρατο : τον άγνωστο σχεδόν κόσμο του πλαγκτού. Το πλαγκτόν, όμως, αποτελεί την ίδια μας την ουσία, την καταγωγή μας: δημιούργησε τις ηπείρους και την ατμόσφαιρά μας, το πετρέλαιο και την τροφή μας. Το πλωτό εργαστήριο του Tara, χάρη σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, μας έφερε εκπληκτικές φωτογραφίες από την αόρατη βιόσφαιρα.


Μικρο-απορρίμματα στη Μεσόγειο

Η αποστολή MED (Μεσόγειος σε κίνδυνο) έφερε στο φως την παρουσία στη Μεσόγειο μιας σχεδόν αόρατης αλλά ιδιαίτερα έντονης, ρύπανσης από πλαστικό. Η κατανάλωση αυτών των μικρο-απορριμμάτων από τα πουλιά και τα ψάρια έχει επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα καταλήγοντας μια μέρα στα πιάτα μας!

 

29 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Δημοτικά και γυμνάσια μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με τη Μεσόγειο, υπό την καθοδήγηση ειδικών του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εκθέσεις, μια διαδραστική ενότητα «Βουτιά στη Μεσόγειο», η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους μηχανικούς σχεδιασμού προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παιχνίδια. (κατόπιν εγγραφής)


 ! ΠΑΙΞΤΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  • Στρογγυλή τράπεζα : Θαλάσσια βιοποικιλότητα και Μεσόγειος

14 Νοεμβρίου, 19:30 |ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών | Auditorium Theo Angelopoulos


Ενώ η επιστημονική πρόοδος αποκαλύπτει ανεξερεύνητες ακόμη ιδιότητες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του πλαγκτού, το οποίο φαίνεται να είναι υπεύθυνο για το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, η βιομηχανική αλιεία, η χημική ρύπανση και η αστικοποίηση απειλούν τα είδη και τα οικοσυστήματα. Σε ποιο βαθμό μπορούμε να διατηρήσουμε την ζωτική ισορροπία στη Μεσόγειο, η οποία παρόλο που αποτελεί μόλις το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, περικλείει το 10% των θαλάσσιων ειδών του πλανήτη;

Με τη συμμετοχή των :

-          Sophie Arnaud-Haond, Γαλλικό ινστιτούτο ερευνών για την εκμετάλλευση των θαλασσών, Τμήμα βιολογικών πόρων και περιβάλλοντος

-          Bruno Dumontet, αρχηγός της αποστολής MED (Μεσόγειος σε κίνδυνο)

-          Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Ελληνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών

-          Ναταλία Ρουμελιώτη, Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Συντονισμός: Λαλίνα Φαφούτη, δημοσιογράφος


Ταυτόχρονη διερμηνεία

Είσοδος ελεύθερη


 Ημερίδα : Καινοτομία, διαφύλαξη, σύμπραξη: προς μια ενισχυμένη συνεργασία για την μπλε ανάπτυξη

25 Νοεμβρίου, 14:00 – 21:30 | BINTEO ΗΜΕΡΙΔΑΣ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (.pdf)

Η Μεσόγειος αναδεικνύεται σε ανεξάντλητη πηγή ανάπτυξης για τις παρόχθιες χώρες υπό τον όρο ότι εκείνες θα συνεργαστούν προς όφελος μιας πραγματικά αειφόρου οικονομίας. Η προστασία των ακτογραμμών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων, ο παράκτιος τουρισμός και οι κρουαζιέρες... Μια τεράστια πηγή ανάπτυξης που απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση και ολοκληρωμένη διαχείριση.

 Τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα έχουν θέσει τις θαλάσσιες επιστήμες και τη θαλάσσια καινοτομία μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Η ημερίδα αυτή προσφέρει στους Έλληνες και Γάλλους ειδικούς και φορείς του οικονομικού τομέα τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες στους ακόλουθους τομείς:


-          Αειφόρος τουρισμός στη Μεσόγειο

-          Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νησιωτική ανάπτυξη

-          Αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων και περιβαλλοντικό δίκαιο

-          Αειφόρος διαχείριση παράκτιων ζωνών: διακυβεύματα, κίνδυνοι, λύσεις


Η ημερίδα θα κλείσει με τη Στρογγυλή τράπεζα: Από την κυριαρχία επί των θαλασσών στη θαλάσσια οικονομία

Παρουσία του κ. Ιωάννη Μανιάτη, Υπουργού περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής


Ταυτόχρονη διερμηνεία

Είσοδος ελεύθερη

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές