Επέτειος της οδύσσειας του Mataroa

Επέτειος της οδύσσειας του Mataroa
22 Δεκεμβρίου 1945 – 22 Δεκεμβρίου 2010

MATAROASITE

Aquarelle, Αντώνης Στάβερης


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Βιβλιοθήκη Octave Merlier – Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – 12.00’

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

Στις 22 Δεκεμβρίου 1945, στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και στις αρχές του Εμφυλίου, περισσότεροι από 130 Έλληνες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Mαταρόα, και αναχώρησαν από τον Πειραιά για την Ιταλία και από εκεί για το Παρίσι… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που στη πλειοψηφία τους ήταν υπότροφοι της γαλλικής κυβέρνησης, συνοδευόμενοι ενίοτε από τις οικογένειές τους, μπόρεσαν να βρουν άσυλο στη Γαλλία, χάρη στη βοήθεια του τότε Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ. Ανάμεσά τους και μερικοί από τους πιο μεγάλους έλληνες διανοούμενους και καλλιτέχνες, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό» αυτό το γεγονός, ή ακόμη ο Κώστας Αξελός, ο Εμμανουήλ Κρυαράς, ο Νικόλας Σβορώνος και ο Μέμος Μακρής…


65 χρόνια μετά τον απόπλου του Ματαρόα, στις 22 Δεκεμβρίου 2010, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο αυτής της Οδύσσειας και για το λόγο οργανώνουν με μία εκδήλωση μνήμης.

Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Farnaud θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μιας τιμητικής πλάκας με τον «Κατάλογο επιβαινόντων» Ελλήνων του Ματαρόα – υλικό αρχείου της «ΠρακτορείοΤουρισμού και Ταξιδίων Ηermès » - η οποία θα τοποθετηθεί στην Βιβλιοθήκη «Οctave Merlier ». Η συγγραφέας Νέλλυ Ανδρικοπούλου, επιβάτης του Ματαρόα και συγγραφέας του βιβλίου «Το ταξίδι του Ματαρόα», 1945 (Εκδόσεις Εστία, 2007), θα καταθέσει τη μαρτυρία της γι αυτό το ταξίδι.

Η δημιουργία της «Υποτροφίας Octave Merlier» θα ανακοινωθεί με αυτή την ευκαιρία, Πρόκειται για μια υποτροφία που δίνεται σε έρευνα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Αυτή την χρονιά, η υποτροφία έχει τη μορφή υποστήριξης στη μετάφραση και την δίγλωσση έκδοση του έργου για την ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου (1907-1960), του ιστορικού Νικόλαου Μανιτάκη που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Ο κος Μανιτάκης θα κάνει με την ευκαιρία αυτή μια παρουσίαση της έρευνάς του.

Τα βιβλία του Οκτάβιου Μερλιέ και βιβλία που έχουν εκδοθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών όσο ήταν διευθυντής του, καθώς και φωτογραφίες θα εκτίθενται στην Βιβλιοθήκη.