Διάλεξη Myriam Revault d’Allonnes

revault_dallonesΈχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;

Κύκλος «Σύγχρονη Σκέψη»

Ας επανεξετάσουμε την πολιτική

10.05.2016, 19.00 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Auditorium Theo Angelopoulos

Η απογοήτευση απέναντι στην πολιτική και η ανικανότητα των σύγχρονων κοινωνιών να αλλάζουν μέσα από την πολιτική δράση οδηγούν στο να αναρωτηθούμε ποιο είναι το «νόημα» της πολιτικής.

NIKE HYPERLIVE EP

Η λέξη «νόημα» εννοείται ταυτόχρονα ως δυνατότητα προβολής προς το μέλλον και ως εμπειρία απέναντι στο μη-νόημα. Πώς θα ξαναδώσουμε στην πολιτική την ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και τη δύναμή της να επιδρά απέναντι σε ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα; Πώς η υπενθύμιση όλων εκείνων που συνδέουν τη δημοκρατική πολιτική με τις απρόβλεπτες καταστάσεις και με την αβεβαιότητα μας επιτρέπει να ξαναβρούμε το πραγματικό νόημα της πολιτικής δράσης;

Η Myriam Revault d’Allonnes είναι καθηγήτρια στην École pratique des hautes études (EPHE) και επιστημονικός συνεργάτης στο CEVIPOF (Κέντρο Πολιτικών Ερευνών - Sciences Po). Διδάσκει επίσης στο τμήμα διδακτορικών σπουδών της σχολής Sciences Po στο Παρίσι.

Καθηγήτρια ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, η Μ. Revaultd’Allonnes εστιάζει τις έρευνές της εδώ και πολλά χρόνια στην κατανόηση του «σύγχρονου γίγνεσθαι». Τα πιο πρόσφατα έργα της έχουν ως αντικείμενο την κρίση της εξουσίας, την θέση της συμπόνιας στην πολιτική, την κριτική της δημοκρατίας, τη νεότερη και σύγχρονη εμπειρία του χρόνου.

Πρόσφατα δημοσίευσε

- Le Pouvoir des commencements. Essai sur l’autorité, 2006

- Ο συμπονετικός άνθρωπος, 2008 (εκδόσεις Εστία)

- Pourquoi nous n’aimons pas la démocratie, 2010

- La Crise sans fin. Essai sur l’expérience moderne du temps, 2012

- L’Obstination, 2014

Εισήγηση: Γιώργος Φαράκλας, καθηγητὴς πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη