Διάλεξη του Patrick Guyomard

conf guyomardΤο παιδικό και το σεξουαλικό

11.11.2016, 19.00' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου Για την παιδική σεξουαλικότητα, η Ελληνική ομάδα της International Winnicott Association, οι εκδόσεις Γαβριηλίδης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνουν μια διάλεξη του συγγραφέα Patrick Guyomard.

Η παιδική σεξουαλικότητα που, μαζί με το ασυνείδητο, αποτελεί το θεμέλιο της φροϋδικής ανακάλυψης δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή και σκανδαλίζει.

Nike Air VaporMax

Στα οκτώ άρθρα του, που γράφτηκαν σε διάστημα μιας δωδεκαετίας (2003-2015) και που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε έναν τόμο, ο Patrick Guyomard ξανακοιτάζει το θέμα της παιδικής σεξουαλικότητας με μια σύγχρονη ματιά, που δεν γίνεται βέβαια να μη στηρίζεται σε όσα έχουν διατυπώσει στον έναν αιώνα ψυχανάλυσης ο Freud, ο Ferenzci, ο Lacan και ο D.W.Winnicott. Ξαναφέρνει στο επίκεντρο το παιδικό και το σεξουαλικό, συνδέοντάς τα με την επιθυμία, το τραύμα και τη δημιουργικότητα.

Συνομιλήτρια: Βίκυ Μαλισόβα (ψυχαναλύτρια, μέλος της Εταιρείας Φροϋδικής Ψυχανάλυσης)
Συντονιστής: Θανάσης Χατζόπουλος (ψυχαναλυτής, μέλος της Εταιρείας Φροϋδικής Ψυχανάλυσης)

Ο Patrick Guyomard είναι ψυχαναλυτής και καθηγητής κλινικής ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII -Denis Diderot. Ήταν μέλος της Φροϋδικής Σχολής του Παρισιού, που ίδρυσε ο Jacques Lacan. Το 1982 ιδρύει μαζί με τη Maud και τον Octave Mannoni τo Κέντρο Ψυχαναλυτικής Κατάρτισης και Ερευνών (CFRP). Το 1994 γίνεται συνιδρυτής της Εταιρείας Φροϋδικής Ψυχανάλυσης (SPF). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Η απόλαυση του τραγικού, η Αντιγόνη, ο Λακάν και η επιθυμία του αναλυτή (1994, ελληνική μετάφραση Βίκυ Μαλισόβα, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2007) και Le Désir d’éthique (1999).