Γαλλική Σχολή Αθηνών - ετήσια διάλεξη

efa07.06.2017, 19.00' | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Ο Alexandre Farnoux, διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, θα κάνει έναν απολογισμό των δράσεων της Σχολής για το 2016.
Μετά την παρουσίασή του θα ακολουθήσει διάλεξη.

Διάλεξη Alexandre Farnoux
Διάλεξη Gilles Grivaud Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα: μια κοινωνία σε πειραματισμό;

Air Jordan XX9 Low

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 12 Απριλίου 1204, αποτελεί μια θεμελιακή ρήξη στην πολιτική ιστορία του ελληνικού κόσμου τον Μεσαίωνα. Με την τρανταχτή κατάκτησή τους οι σταυροφόροι και οι ενετοί σύμμαχοί τους υπογραμμίζουν την ανάμειξή τους στις υποθέσεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ελέγχοντας πολλά εδάφη τα οποία μετατρέπουν σε πριγκιπάτα, φέουδα ή αποικίες, που σε μερικές περιπτώσεις έχουν εφήμερο χαρακτήρα. Ωστόσο, παρότι το βασίλειο της Θεσσαλονίκης καταρρέει το 1224, η Κρήτη παραμένει υπό ενετική κατοχή έως το 1645/1669, ενώ τα Επτάνησα έως το 1797.

Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την εποχή αυτή, η φραγκική και ενετική κυριαρχία στα ελληνικά εδάφη εμφανίζεται ως μια γόνιμη περίοδος σε πολλούς τομείς. Πράγματι οι Φράγκοι, οι Ιταλοί και οι Έλληνες μπόρεσαν να αναπτύξουν ένα modus vivendi που ήταν απαραίτητο έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις. Το δίκαιο, η φορολογία, η θρησκεία, η λογοτεχνία, η τέχνη αποτελούν παραδείγματα τομέων όπου εκφράζεται η αμοιβαία προσαρμογή των διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, με την καθεμιά να υπερασπίζεται τους θεσμούς της και να τηρεί τα έθιμά της. Κι αν εξετάσουμε τα πράγματα προσεκτικά, αυτή η τραχιά σελίδα της μεσαιωνικής ιστορίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη διαχρονική ικανότητα προσαρμογής του ελληνισμού.

Ομιλητής: Gilles Grivaud, Πανεπιστήμιο της Rouen