Η Ελληνική κρίση: Κρίση στην Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή κρίση;

crise_grecqueΣυζήτηση | BINTEO

06.03.2018, 18.00΄| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Στις 07.12.2016 το think tank διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, διοργάνωσε στο Παρίσι την ημερίδα «Η ελληνική κρίση: διασταυρούμενα βλέμματα». Μετά και την έκδοση του βιβλίου Qui sont les Grecs ? Une identité en crise του Γιώργου Πρεβελάκη, η διαΝΕΟσις συνεχίζει στην Αθήνα τη συζήτηση αυτή.

Όπως η ημερίδα στο Παρίσι, έτσι και η στρογγυλή τράπεζα στην Αθήνα θα αποδεσμευθεί από τις συνήθεις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αναλύσεις της ελληνικής κρίσης, στην οποία θα προσδώσει θεσμικές, πολιτικές, πολιτισμικές και γεωπολιτικές διαστάσεις. Το γεωγραφικό πεδίο ανάλυσης θα διευρυνθεί και στα εκτός Ελλάδος ζητήματα, ώστε να αναδειχθούν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ελληνική εσωτερική σκηνή, στους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και το μεσογειακό και βαλκανικό γεωπολιτικό πλαίσιο. Η διεπιστημονική αυτή προσέγγιση θα αναζητήσει καταρχάς στοιχεία για να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν οι Έλληνες σήμερα, 37 χρόνια μετά από την είσοδο της χώρας τους στην ΕΟΚ. Αποσκοπεί επίσης να συμβάλλει στη συζήτηση για την Ευρώπη.

Η ελληνική κρίση θεωρήθηκε από ορισμένους «μαχαιριά στα νώτα της Ευρώπης». Πέρα από τις ευθύνες, μήπως η κρίση προέκυψε και από παρεξηγήσεις και έλλειψη κατανόησης και από τις δύο πλευρές; Τι διδάγματα πρέπει να αποκομίσει η Ευρώπη από την ελληνική της εμπειρία, ώστε στο μέλλον να αποφύγει να υποπέσει στις ίδιες παγίδες; Η ελληνική εμπειρία, αν αναλυθεί σωστά, προετοιμάζει την Ευρώπη για τον απαραίτητο διάλογο με άλλους πολιτισμούς, με τις νέες πραγματικότητες ενός κόσμου που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί. Με τη διασπορά, την εμπορική ναυτιλία και τα εκκλησιαστικά δίκτυά της, η Ελλάδα συνιστά μια άρθρωση με άλλους γεωγραφικούς χώρους και ένα μέσο για να προβλέψει και να προετοιμάσει η Ευρώπη το μέλλον της σε ένα πολυπολικό κόσμο.

Συμμετέχουν:

Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας • Christian Lequesne, Sciences Po-CERI, πρώην διευθυντής του CERI • Pierre Mirel, πρώην διευθυντής επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής • Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής ερευνών της ΔιαΝΕΟσις • Γιώργος Πρεβελάκης, Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1) και CERI

Συντονισμός: Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφος ΑΝΤ1

Ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης