Το σχολείο της ενέργειας
Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πολλές πτυχές! Στόχοι της είναι να προστατεύουμε τον πλανήτη, να μοιραζόμαστε τα αγαθά δίκαια, να δείχνουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπ’όψη τις συνέπειες των πράξεών μας και να μην σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους, διαφυλάσσοντας έτσι το μέλλον.
«Με τι παίζεις;», λέει η Δάφνη στον Άλεξ.

«Κάνω διαλογή των απορριμμάτων για να ανακυκλωθούν!».

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει υπεύθυνη ανάπτυξη

Πολλοί μιλούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως όταν γίνεται λόγος για πρόοδο ή για ενέργεια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί συνειδητοποιούμε ότι οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι! Θα πρέπει λοιπόν να τους διαχειριζόμαστε έξυπνα και να μην τους σπαταλούμε!

Πράγματι, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι τρόπος σκέψης και δράσης έτσι ώστε όλοι να επωφελούνται από την πρόοδο αυτή τώρα αλλά και στο μέλλον.
Παιχνίδι: Η ενέργεια
στο μικροσκόπιο
Παιχνίδι: Ανανεώσιμη
ή μη ανανεώσιμη;
Παιχνίδι: Βιώσιμες
κινήσεις
Λεξιλόγιο
Επόμενο

Βοήθεια

Κάνε κλικ πάνω στα βελάκια για:

-να περάσεις στην επόμενη σελίδα
- να επιστρέψεις στην προηγούμενη σελίδα.

Κάνε κλικ σ’ αυτό το κουμπί για να ανοίξεις το Λεξιλόγιο.

(ήλιος*) Κάνε κλικ στις πορτοκαλί λέξεις με τον αστερίσκο για να διαβάσεις τον ορισμό τους στο Λεξιλόγιο.

Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες.

Ο δικτυακός τόπος είναι φτιαγμένος με HTML5, CSS3 και JAVASCRIPT. Για την καλύτερη προβολή χρειάζεται πρόσφατη έκδοση πλοηγού διαδικτύου.
Λεξιλόγιο

A Β Γ Δ Ε Η Κ Μ Ν Ο Π Σ Τ Φ


Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
Πρόκειται για μορφές ενέργειας* τις οποίες η φύση ανανεώνει διαρκώς. Αυτές οι μορφές ενέργειας είναι:
 • ο ήλιος,
 • το νερό,
 • ο αέρας,
 • η φυτική ή ζωική οργανική ύλη (υπολείμματα γεωργικών εργασιών, οικιακά απόβλητα, κοπριά...)
 • η θερμότητα που παράγεται με φυσικό τρόπο στο κέντρο της Γης.
Ανεμογεννήτρια
Η ανεμογεννήτρια είναι μια μηχανή που μας επιτρέπει να παράγουμε ηλεκτρισμό* χρησιμοποιώντας τη δύναμη* του αέρα. Ο αέρας, ο οποίος είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας*, γυρίζει μια έλικα που είναι τοποθετημένη σε ένα στροφείο (τμήμα του κινητήρα που περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα). Αυτή η περιστροφή μετατρέπει την ενέργεια του αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια.
Άνθρακας
Ο άνθρακας είναι μια καύσιμη ύλη που προέρχεται από απολιθωμένα υπολείμματα των δασών. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια τα δάση που κάλυπταν την επιφάνεια του πλανήτη, θάφτηκαν κάτω από τη γη. Με την πάροδο του χρόνου, μετατράπηκαν σε άνθρακα. Όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε τον άνθρακα, αντιλήφθηκε ότι καιγόταν εύκολα και για πολλή ώρα και ότι η καύση* του παρήγαγε θερμότητα. Έτσι, τον χρησιμοποίησε για να ζεστάνει το σπίτι του και για να θέσει σε λειτουργία τις μηχανές των εργοστασίων. Στις μέρες μας, χρησιμοποιούμε τον άνθρακα για να παράγουμε ηλεκτρισμό ή για να κατασκευάζουμε ορισμένα χημικά συστατικά.
Άτομο
Κάθε μορφή ύλης που βρίσκεται στη φύση, αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια, που είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Τα σωματίδια αυτά ονομάζονται άτομα. Ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα σώμα. Για να σχηματίσουν νερό για παράδειγμα, χρειάζονται δισεκατομμύρια άτομα οξυγόνου και υδρογόνου! Κάθε άτομο απαρτίζεται από 3 στοιχεία: τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτά είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, ενώ άλλα όχι:
 • τα ηλεκτρόνια* φέρουν αρνητικά ηλεκτρικά φορτία,
 • τα πρωτόνια* φέρουν θετικά ηλεκτρικά φορτία
 • τα νετρόνια* δεν φέρουν κανένα ηλεκτρικό φορτίο .
Ένα άτομο αποτελείται τόσο από ηλεκτρόνια όσο και από πρωτόνια. Καθώς τα αρνητικά ηλεκτρικά φορτία είναι τόσα πολλά όσα και τα θετικά, αλληλοεξουδετερώνονται. Έτσι, το άτομο είναι ηλεκτρικά ουδέτερο.
Βιομάζα
Η βιομάζα αποτελεί την 2η ανανεώσιμη μορφή ενέργειας στον πλανήτη και συνίσταται από φυτική ή ζωική οργανική ύλη. Η βιομάζα χρησιμοποιείται για την παραγωγή θέρμανσης, είτε μέσω καύσης* – όπως με ξύλα ή άχυρα – είτε μέσω αποσύνθεσης: οι μικροοργανισμοί επιτίθενται σ’ αυτήν την οργανική ύλη (οικιακά απόβλητα, κοπριά...) και την αποσυνθέτουν. Η διαδικασία της αποσύνθεσης απελευθερώνει ένα βιοαέριο που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το φυσικό αέριο. Καίγοντας βιοαέριο, μπορούμε να παράγουμε ενέργεια. Η καύση του ξύλου είναι η αρχαιότερη χρήση αυτής της ενέργειας, καθώς ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τη φωτιά για να απομακρύνει τα άγρια θηρία, να έχει φως, να ζεσταίνεται και να μαγειρεύει την τροφή του.
Βιοποικιλότητα
Πρόκειται για το σύνολο όλων των έμβιων όντων του πλανήτη μας. Είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις «βιολογία» και «ποικιλότητα».
Βραχυκύκλωμα
Όπως καταδεικνύει και το όνομά του, το βραχυκύκλωμα είναι μια διακοπή του ηλεκτρικού κυκλώματος που προκαλείται όταν δύο ηλεκτρικά καλώδια έρθουν σε επαφή. Μπορεί να οφείλεται σε κακή καλωδίωση, σε πολύ υψηλή τάση, ή σε φθορά του πλαστικού που καλύπτει τα καλώδια. Κανονικά, σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ο γενικός διακόπτης κόβει άμεσα το ρεύμα για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί η ηλεκτρική εγκατάσταση να έχει γίνει λάθος και αυτό να προκαλέσει πυρκαγιά.
Γεωθερμία
Στο κέντρο της Γης η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Η γεωθερμία συνίσταται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης δεσμεύοντας τη θερμότητα της Γης. Υπάρχουν 2 είδη γεωθερμίας:
 • η γεωθερμία χαμηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση διαμερισμάτων ή θερμοκηπίων
 • η γεωθερμία μέσης ή υψηλής θερμοκρασίας (από 150 βαθμούς Κελσίου) που επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρισμού, είτε από τους ατμούς που παγιδεύονται στα θερμά πετρώματα, είτε από το νερό που ζεσταίνεται φυσικά από τα πετρώματα που βρίσκονται σε τήξη. Αυτό μπορεί να είναι νερό βροχής που διείσδυσε στα πετρώματα ή νερό που εισήχθη τεχνητά. Το νερό που ζεστάθηκε με τον τρόπο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή υπό μορφή ατμών, που δημιουργούνται από τη διαφορά πίεσης μεταξύ του κέντρου της Γης και της επιφάνειάς της.
Δύναμη
Δύναμη ονομάζεται κάθε τι που δρα στην κίνηση ή στον μετασχηματισμό ενός αντικειμένου. Η δύναμη επιτρέπει:
 • την κίνηση σταθερών αντικειμένων
 • την επιβράδυνση ή τη στάση σωμάτων εν κινήσει
 • τον μετασχηματισμό τους.
Εναλλάκτης
Πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από μαγνήτες* που έλκουν ηλεκτρόνια*. Καθώς μετακινούνται, τα ηλεκτρόνια δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα.
Ενέργεια
Η ενέργεια είναι μια αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει «δύναμη* σε δράση». Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια παράγει μια δύναμη που θέτει τα αντικείμενα σε κίνηση ή που μεταβάλλει τη μορφή τους. Σχεδόν κάθε μορφή ενέργειας προέρχεται από τον ήλιο*, και δεν μπορούμε να τη δημιουργήσουμε μόνοι μας. Μάλιστα, όταν τη χρησιμοποιούμε δεν εξαφανίζεται απλώς αλλάζει μορφή και όνομα: - όταν μια μορφή ενέργειας παράγει θερμότητα ονομάζεται θερμική - όταν παράγει μια μορφή κίνησης ονομάζεται κινητική - όταν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται ονομάζεται δυναμική.
Ενέργεια από ορυκτές πηγές
Πρόκειται για μορφή ενέργειας η οποία δημιουργήθηκε μέσα σε πετρώματα από την αποσύνθεση και το μετασχηματισμό φυτών μέσα σε πολλά εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για την περίπτωση του πετρελαίου*, του αερίου και του άνθρακα*.
Ηλεκτρισμός
Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ήλεκτρον» που σημαίνει κεχριμπάρι*. Ο Θαλής, φιλόσοφος του 6ου αι. π.Χ. είχε ανακαλύψει ότι τρίβοντας μια πέτρα από κεχριμπάρι σ’ένα ύφασμα, η πέτρα προκαλούσε μια έλξη στα μικρά αντικείμενα, ενίοτε και σπινθήρες. Έτσι ανακάλυψε μια δύναμη*, η οποία ονομάστηκε ηλεκτρισμός. Ο ηλεκτρισμός παράγεται από τη μετατόπιση των ηλεκτρικών φορτίων που περιέχονται στην ύλη.
 • Αν η ύλη περιέχει τόσα θετικά όσα και αρνητικά φορτία, τότε δεν συμβαίνει τίποτα.
 • Αν η ύλη περιέχει περισσότερα θετικά απ’ ότι αρνητικά φορτία, τα ηλεκτρόνια που την αποτελούν έλκονται από τα θετικά φορτία.. Αυτή η μετατόπιση των ηλεκτρονίων* δημιουργεί τον ηλεκτρισμό.
Ηλεκτρόνιο
Το ηλεκτρόνιο είναι ένα σωματίδιο που συνιστά τα άτομα* της ύλης. Το ηλεκτρόνιο είναι αρνητικά φορτισμένο και περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα γύρω από το άτομο στο οποίο ανήκει.
Ηλεκτροπληξία
Όταν ο ηλεκτρισμός περνάει στο ανθρώπινο σώμα προκαλεί ηλέκτριση. Αν η ηλέκτριση αυτή συμβεί σε μεγάλο βαθμό, τότε οι μύες συστέλλονται και η καρδιά- που είναι μυς- σταματά προκαλώντας το θάνατο. Ο ηλεκτρισμός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος αν δεν χρησιμοποιηθεί με προσοχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να αγγίζουμε πρίζες ή γυμνά καλώδια χωρίς την βοήθεια ενός ενήλικα και πάντα να ακολουθούμε τις σωστές συμβουλές για την ασφάλειά μας. Στο σπίτι τα κυκλώματα και οι ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό ακίνδυνα.
Ήλιος
Ο ήλιος είναι ένα τεράστιο αστέρι που εκπέμπει πολύ ισχυρή ακτινοβολία. Χάρη στον ήλιο ζεσταινόμαστε και έχουμε φως. Επίσης, ο ήλιος αποτελεί την πιο μεγάλη πηγή ενέργειας και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ζωή, καθώς η ενέργειά του καθιστά δυνατή
 • την ανάπτυξη των φυτών, ώστε να μπορούμε να τρεφόμαστε
 • την ανανέωση του οξυγόνου μας με τη φωτοσύνθεση, ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε.
Καύση
Μιλάμε για καύση όταν καίγεται κάτι, όπως για παράδειγμα ξύλο ή αέριο. Η καύση απελευθερώνει θερμότητα, η οποία μας ζεσταίνει.
Κεχριμπάρι
Το κίτρινο κεχριμπάρι είναι μια απολιθωμένη ρητίνη, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «ήλεκτρον». Ο Θαλής, Έλληνας φιλόσοφος του 6ου αι.π.Χ., είχε ανακαλύψει ότι τρίβοντας μια πέτρα από κεχριμπάρι σ’ ένα ύφασμα, αυτό προκαλούσε έλξη μικρών αντικειμένων ακόμα και σπινθήρων. Είχε ανακαλύψει μια δύναμη* που ονομάστηκε ηλεκτρισμός.
Μαγνήτης
Ο μαγνήτης είναι ένα ορυκτό που παρουσιάζει τα 2 παρακάτω χαρακτηριστικά:
 • έλκει τα σιδερένια αντικείμενα και όλα τα σιδηρούχα μέταλλα, πρόκειται δηλαδή για το φαινόμενο του μαγνητισμού
 • αποτελείται από 2 διακριτά μέρη: τον βόρειο και τον νότιο πόλο.
Οι μαγνήτες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, όπως η πυξίδα, ο ηλεκτροκινητήρας και το μεγάφωνο.
Μη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
Πρόκειται για μορφές ενέργειας* των οποίων τα αποθέματα εξαντλούνται όσο τις χρησιμοποιούμε. Ονομάζονται έτσι διότι χρειάζεται πολύς καιρός για να ανασχηματιστούν. Οι βασικές μορφές μη ανανεώσιμης ενέργειας είναι:
 • οι ορυκτές πηγές ενέργειας: ο άνθρακας που προέρχεται από ξύλο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
 • η πυρηνική ενέργεια που παράγεται από ουράνιο*.
Νετρόνιο
Πρόκειται για ένα σωματίδιο που συνθέτει τα άτομα* της ύλης. Το σωματίδιο αυτό λέγεται νετρόνιο διότι είναι ηλεκτρικά ουδέτερο, δηλαδή δεν φέρει ηλεκτρικό φορτίο, οπότε δεν είναι ούτε αρνητικό ούτε θετικό.
Οικοσύστημα
Ο όρος περιγράφει το φυσικό περιβάλλον και όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν: τα έμβια όντα που ζουν σε αυτό (ζώα, ζωντανοί οργανισμοί...) και τα άβια όντα (νερό, πετρώματα, ενέργεια*...), με άλλα λόγια το περιβάλλον. Τα έμβια όντα και το περιβάλλον τους αλληλεπιδρούν μεταξύ τους έτσι ώστε να αναπτυχθεί ζωή στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οικοσυστήματος καθένα από τα οποία συνίσταται από διαφορετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά ευδοκιμούν στην εξοχή και όχι σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού το περιβάλλον αυτό δεν τους ταιριάζει. Βασικά είδη οικοσυστημάτων είναι: - τα χερσαία (ή ηπειρωτικά) οικοσυστήματα όπως τα δάση ή τα λιβάδια - τα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων (στην ενδοχώρα) όπως οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια - τα ωκεάνια οικοσυστήματα, όπως οι ωκεανοί ή οι θάλασσες.
Οξυγόνο
Πρόκειται για ένα απλό αέριο, άοσμο και άγευστο, το οποίο υπεισέρχεται στη διαδικασία σύνθεσης του νερού και του αέρα, επιτρέποντας σε όλα τα έμβια όντα να αναπνέουν. Το οξυγόνο ανανεώνεται χάρη σ’ ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοσύνθεση* και παράγεται από τα φυτά.
Ουράνιο
Το ουράνιο είναι ένα μέταλλο γκρι άσπρου χρώματος που προέρχεται από ένα ορυκτό, τον πισσουρανίτη και ανακαλύφθηκε το 1789. Σήμερα, το χρησιμοποιούμε για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το ουράνιο υφίσταται διάφορες επεξεργασίες ώστε να μπορούμε αργότερα να χρησιμοποιούμε την ενέργεια που παράγεται από την σχάση των ατόμων του*. Αυτή η πανίσχυρη ενέργεια ονομάζεται πυρηνική*.
Πετρέλαιο
΄Όπως ο άνθρακας*, έτσι και το πετρέλαιο είναι ένα ορυκτό καύσιμο που σχηματίστηκε από την αποσύνθεση φυτών και ζώων θαμμένων στο έδαφος εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποιούμε αυτή τη μορφή ενέργειας υπό μορφή καύσιμης ύλης, όμως μπορούμε επίσης να την μετατρέψουμε σε καύσιμα ή να τη χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή ορισμένων πλαστικών υλικών.
Πρωτόνιο
Πρόκειται για σωματίδιο που συνθέτει τα άτομα* και είναι θετικά φορτισμένο.
Πυρηνική ενέργεια
Η πυρηνική ενέργεια παράγεται χάρη στη σχάση των ατόμων* του ουρανίου*. Το άτομο αποτελείται από ένα πυρήνα που συνίσταται από 2 στοιχεία: τα πρωτόνια* και τα νετρόνια*. Όταν ένα νετρόνιο έρχεται σε σύγκρουση με τον πυρήνα, ο πυρήνας διαιρείται στα δύο και απελευθερώνει κι άλλα νετρόνια (και θερμότητα), τα οποία με τη σειρά τους θα συγκρουστούν με άλλους πυρήνες. Πρόκειται για μια τεράστια αλυσιδωτή αντίδραση, που εκλύει μεγάλη ποσότητα θερμότητας και δημιουργεί ατμό. Ο ατμός αυτός χρησιμοποιείται στην περιστροφή των τουρμπίνων για τη δημιουργία ηλεκτρισμού.
Σχάση του ατόμου
Το άτομο* αποτελείται από ένα πυρήνα που συνίσταται από δύο στοιχεία: τα νετρόνια και τα πρωτόνια. Όταν ένα νετρόνιο συγκρούεται με τον πυρήνα, αυτός χωρίζεται στα δύο και απελευθερώνει κι άλλα νετρόνια τα οποία θα συγκρουστούν με άλλους πυρήνες. Πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία εκλύει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας, την πυρηνική*.
Τάση
Πρόκειται για μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε τη διαφορά του ηλεκτρικού δυναμικού μεταξύ δύο σημείων, σ’ ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
Τουρμπίνα
Πρόκειται για μια μηχανή που αποτελείται από έναν τροχό με πτερύγια ο οποίος περιστρέφεται χάρη στη δύναμη* του νερού, του ατμού ή του αερίου. Η περιστροφή του τροχού θέτει σε κίνηση τα ηλεκτρόνια*, τα οποία έλκονται από έναν μαγνήτη και αυτή τους η μετατόπιση δημιουργεί ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα.
Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η ατμόσφαιρα της Γης συγκρατεί εν μέρει τη θερμότητα που της στέλνει ο ήλιος*. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας εξαρτάται από την ισορροπία ανάμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία και την υπέρυθρη ακτινοβολία που επιστρέφει στο διάστημα. Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι παρόντα εκ φύσεως στην ατμόσφαιρα, σε πολύ ισχνή ποσότητα όμως, και συγκρατούν ένα μέρος της θερμότητας του ήλιου στη Γη. Χωρίς αυτά η θερμοκρασία της Γης θα ήταν -18 βαθμοί Κελσίου, γεγονός που θα την καθιστούσε ακατοίκητη. Η ύπαρξή τους ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τα αέρια αυτά αυξάνονται επικίνδυνα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, ο ηλεκτρισμός που παράγεται από ορυκτές πηγές ενέργειας*... Εξάλλου, το 60% αυτών των αερίων είναι διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που προέρχεται από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και αερίου. Επιπλέον, όσο αυξάνονται αυτά τα αέρια τόσο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται γεγονός που απορυθμίζει τα οικοσυστήματα και τη φύση!
Φυσικό αέριο
Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ζωντανοί μικροοργανισμοί θάφτηκαν κάτω από το έδαφος και μετατράπηκαν σε φυσικό αέριο, υπό την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, έντονης πίεσης και σε συνδυασμό με την έλλειψη αέρα. Αυτές οι κοιλότητες φυσικού αερίου βρίσκονται μεταξύ 3000 και 4000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το φυσικό αέριο είναι ένα πολύ καλό καύσιμο που χρησιμοποιούμε για παράδειγμα για να μαγειρεύουμε, να ζεσταίνουμε το νερό στο σπίτι και να εξασφαλίζουμε θέρμανση.
Φωτοβολταϊκά
Ένα φαινόμενο ονομάζεται φωτοβολταϊκό όταν το φως μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ ή ηλιακοί συλλέκτες αποτελούνται από σωματίδια πυριτίου. Όταν ο ήλιος χτυπήσει τα σωματίδια αυτά απελευθερώνουν ηλεκτρόνια* τα οποία θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό αυτό ρεύμα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια όταν θα παραστεί ανάγκη, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Φωτοσύνθεση
Χάρη στον ήλιο τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα, που αποβάλλουμε σε οξυγόνο, το οποίο αναπνέουμε. Πώς γίνεται αυτό; Τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον αέρα. Υπό την επίδραση του ήλιου δημιουργείται μια χημική αντίδραση: η χλωροφύλλη που βρίσκεται στα φύλλα των φυτών χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.